Turcomoney dergisinin WOW İstanbul Hotel`de düzenlediği 'Türkiye`ye ve Dünyaya Değer Katanlar-Turcovision Ödül Töreni'ne katıldık. 

Uluslararası ekonomi/finans dergisi Turcomoney`nin 'Türkiye`ye ve Dünyaya Değer Katanlar -Turcovision Ödül Töreni' 30 Kasım 2022 Çarşamba günü WOW İstanbul Hotel`de düzenlendi. Ödül Töreni`ne ödül sahiplerinin yanında Türkiye`den ve birçok ülkeden siyaset, iş, diploması, bürokrasi, bilim ve medya dünyasının önde gelen isimleri iştirak etti.

`height=
İttifak Gazetesi İmtiyaz Sahibi Recep İncecik ve Aydınlar Ocağı Adana Şube Başkanı Av. Yusuf Özer, Malezyalı Üstad Nasiruddin Mohd Ali ve Dato Lokman Hakim ile birlikte 

Oldukça geniş bir katılıma sahne olan ödül töreninde Malezyalı Ü stad Nasiruddin Mohd Ali ile, Adana Barosu avukatlarından, Birlik Vakfı Adana Şube Başkanı Av. Yusuf Özer ile, BİST`in önceki dönem CEO larından, değerli yönetici, iş adamı Tuncay Dinçile, duayen gazeteci-yazar Hayreddin Turan ile, Dünya Basın Mensupları Derneği DBMD`nin ve Malatya Platformu`nun Başkanı gazeteci-yazar Muzaffer Tunçile ve iş adamı Abdullah Karaca ile hasbihal etme imkânı bulduk.

Turcovision`2021`in gündeminde bu topraklara ve dünyaya değer katanların ödüllendirilmesi vardı. Muhtelif sektörlerde üretim ve yatırım yapan, istihdam gerçekleştiren, ihracat yapan, yenilikçi, çevreci, sosyal sorumluluk projeleriyle topluma katkı sağlayan Türkiye`ye değer katan kuruluşlara ve kişilere ödül verildi.  

`height=
Ankara BB Başkanı Mansur Yavaş gecede Yılın Yerel Yöneticisi ödülünü aldı

Bu bağlamda Turcomoney nezdinde Prof. Dr. Vedat Bilgin Yılın Bakanı ödülüne lâyık görülürken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da yılın belediye başkanı oldu.  AB Eski Bakanı ve BM 75`inci Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır`ın Yılın Devlet Adamı ödülünü aldığı etkinlikte Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İBPB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin Fatinoğlu Holding Başkan Vekili Ali Fatinoğlu ARNICA YK Başkanı Senur Biçer Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü İlker Sırtkaya ve General Mobile CEO`su Sebahattin Yaman, iş dünyamızdan ödül kazanan isimler olarak dikkatleri üzerlerine çekti.

`height=
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli ödülünü Dr. Kazım Kılınç tan alırken

ABD Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz Turcomoney`in Onur Ödülü`ne ismini yazdırırken, Turcomoney yazarları Prof. Dr. Erol Eren, Prof. Dr. Hasan Onat ve Dr. Yaşar Erdinç, Turcomoney`in Vefa Ödüllerine lâyık görülen isimler oldu. 

`height=
EOS Turkey Property genel müdürü Ersin Öksüzoğlu ödülünü Turcomoney yazı işleri müdürü Hayreddin Turan dan alırken 

Turcomoney`in mansiyon ödülü EOS Turkey Property GM`si Ersin Öksüzoğlu`na takdim edildi.

İş dünyasında yılın ödülü DEİK`e giderken, WOW Istanbul Hotels& Convention ve ADH Holding, Turcomoney`in onur ödüllerini kazanan müesseseler olarak dikkat çekti. 

Turcomoney tarafından ödül verilen, isim ve görevlerini tâdât ettiğimiz kişi ve kuruluşları tebrik ediyoruz. 

`height=
Turcomoney ödül töreninden bir enstantane...

İttifak Gazetesi camiası olarak hamle çapında bir etkinlik gerçekleştiren Turcomoney`i tebrik ederken Turcomoney`in yayıncısı K Medya Yayın Kurulu Başkanı ve Turcomoney Genel Yayın Yönetmeni Dr. Kazım Kılınçile yayıncılık faaliyetleri, Turcomoney ve Turcovision`2021 etkinliği üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

`height=
Dr. Kazım Kılınç

İbrahim Ethem Gören: Kazım Bey öncelikle tebrik ediyorum. Hasbihalimize yayıncılık serencamınıza değinerek başlayalım; Öncesinde kısaca kendiniz ve yayıncılık tecrübeleriniz hakkında kamuoyunu bilgilendirmek isteriz;

Dr. Kazım Kılınç

Öncelikle şahsınızda İttifak Gazetesi yöneticilerine ve tüm ekibine teşekkür ederim. Ben İstanbul Ü niversitesi İktisat Fakültesi son sınıfında iken, sınıf arkadaşımın isteği üzerine o dönemde yeni bir atılım başlatan Türkiye Gazetesi`nde ekonomi muhabiri olarak çalışmaya başladım. Gündemimde, hedefimde gazetecilik yoktu. Benim hedefim Devlet Planlama Teşkilatı`na, Hazine Müsteşarlığı`na girmekti. Fakat arkadaşımın isteği üzerine ve o dönemdeki gazetenin genel yayın yönetmeni, sahibi Enver Ören ve diğer yöneticilerin 'gel başla' demesi üzerine oldukça iyi sayılan bir maaşla çalışmaya başladım. Kısa sürede yaptığım ekonomi haberleri gazetenin sürmanşetinden yayınlanmaya başladı. Fakat benim gözüm hâlâ bürokrasideydi, bankacılık müfettişliğindeydi. 

Türkiye Gazetesi`nde 3 ay çalıştıktan sonra İktisat Fakültesi`nde yüksek lisans sınavına girdim ve kazandım. Amacım bir yandan akademik kariyer yapmak, bir yandan da bürokrasiye adım atmaktı. Birkaçay sonra gazetenin yönetimine ayrılmak istediğimi söyledim. Beni bırakmak istemediler. Sağ olsun o dönemdeki Yazı İşleri Müdürü, 'Kazım, madem akademik kariyer yapmak istiyorsun yüksek lisans yapmaya devam et, derslerine git, ama işini ihmal etme' dedi ve maaşıma da hatırı sayılır bir zam yaptı. Ben de bu jest karşısında derslere katılmam nedeniyle gündüz birkaçsaat gidemediğim zamanları telafi etmek için her akşam toplantılara, kokteyllere katıldım, özel haberler yapmaya devam ettim. Bir süre sonra işe girdiğimde hazırladığım rapordaki önerileri yerine getirmek için borsayı takip edip haber yapmaya başladım. 

Borsa`nın ilk muhabiri: Kazım Kılınç 

Borsa`nın ilk muhabirlerinden biriyim. Bir süre sonra gazetede borsa köşesi yazmaya başladım. Böylece Türkiye`de borsa ile ilgili köşe yazısı olan ilk yazar oldum. Bir yandan iktisat eğitimi almış olmam, bir yandan borsayı yakından takip etmem nedeniyle gittiğim yerlerde, yakın çevremde bana sürekli borsa ile ilgili sorular sormaya başladılar. Bu soruları not ettim, bu arada yüksek lisansımı bitirdim, aynı fakültede doktora programını kazandım. Bir süre sonra soruların 300`e yaklaştığını gördüm. Soruları eledim ve 200`e kadar indirdim. Bu soruların cevaplarını vererek kitap haline getirdim. Kitabın önsözünü dönemin SPK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş ile İMKB Başkanı Muharrem Karslı yazdı. 27 yaşındaki doktora öğrencisi bir gençiçin bu yazılar çok önemliydi. Kitap 1991 yılında basıldı ve borsa çevreleri, aracı kurumlar, bankalar çok yakın ilgi gösterdi, toplu alımlar yaptı. 

`height=
200 Soruda A dan Z ye Borsa

200 Soruda A`dan Z`ye Borsa

Kitap satış rekorları kırdı. Derken, ikinci ve üçüncü baskılar da yapıldı. Bu kitapların önsözlerini ise SPK Başkanı rahmetli Yaman Aşıkoğlu ve İMKB Başkanı Yaman Törüner yazdı. 200 Soruda A`dan Z`ye Borsa kitabı, benim hayatımda önemli dönemeçlerden biri oldu.

Dr. Kazım KılınçTGRT`nin 20 kurucusundan biri

1992 yılı sonunda TGRT`nin 20 kurucusu arasında yer aldım. TGRT yayına girince de borsa ile ilgili ilk TV programını hazırlayıp sunmaya başladım. Daha sonra Paranın Yönü isimli bu programı o dönemin en çok izlenen kanalları Kanal 6`da ve HBB TV`de hazırlayıp sundum. Bu arada, 4 arkadaşımızla birlikte İhlas Holding`den ayrıldık ve kendi şirketimizi kurduk. Ardından, Ekovitrin Dergisi`ni çıkardık. Kurucu Genel Yayın Yönetmeni olarak dergiyi yönetmeye başladım. Diğer bir yandan da yeni yayına başlayan ve büyük sükse yapan Habertürk TV`de Paranın Yönü programını hazırlayıp sunmaya başladım.  Birkaçyıl bu şekilde devam etti. Ardından, yine o dönemde en çok izlenen kanallardan SKYTürk`te Paranın Yönü programını hazırlayıp sundum. Sonraki yıllarda ise TRT Haber`de Global Pazar isimli programı hazırlayıp sundum. Türkiye Gazetesi`nden arkadaşım, değerli dostum, Yazı İşleri Müdürü`müz Hayreddin Turan ile birlikte o ülke senin, bu ülke benim onlarca ülkeye gidip cumhurbaşkanları, başbakanlar ile söyleşiler yaptık, Türkçe-İngilizce ülke raporları hazırlayıp yayınladık. 

K Medya ve Haber1 için de büyükçe bir paragraf açalım;

Ailemizin yarım asırdan fazla fotoğraf stüdyoları geçmişi var. Klas adıyla faaliyete geçti. İnternet yayıncılığının gelişip büyüyeceğine inanıyordum. 1990`ların başında yeni yeni adı duyulan internetle ilgili çalışmalar yapıyordum. Türkiye`de ilk defa mail kullananlardan, ilk domaini alanlardan biriyim. Ortaklarımıza bir haber portalı kuralım dedim. Arkadaşlarımız bu işe yanaşmadı, internet yayıncılığı diye bir konu akıllarına yatmadı. Bunun üzerine 2002 yılında Haber1`i kurdum ve yayına geçirdim. 

Türkiye`nin ilk haber portallarından biri: Haber1

Yani Haber1, Türkiye`nin ilk haber portallarından biri. Portal kısa sürede çok büyük ilgi gördü. Türkiye`de internet yayıncılığında birçok 'ilk'i başlattım. İlk defa yaptığım TV programlarının videosunu yayınladım, ilk defa foto galeri uygulamasını başlattım. İlk defa okurların yorum yazmasına imkân sağladım. Okuryazar başlığıyla başlattığımız bu uygulama, okurlardan çok büyük ilgi gördü. Daha sonra Türkiye`nin ilk yerel haber portalı olan Memlekethaber`i kurdum. O da yine çok büyük ilgi gördü ve Türkiye`nin en büyük yerel haber portalı haline geldi. Valilikler, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, yerel birimler bizim haberlerimizi kendi sitelerinde bir kutu açarak her an haber takibini yapar hale geldi. Daha sonra Haber1`de 'Türkiye`nin En İyileri', Memlekethaber`de ise 'Memleketin En İyileri' adıyla halkın oylarıyla siyaset ve iş dünyasında, bürokraside, sanat dünyasında başarılı isimlere ödül vermeye başladık. Bakanlar, işadamları, bürokratlar, sanatçılar bu ödüllere çok büyük ilgi gösterdi. Sonraki dönemde TV programlarını ve tanıtım filmlerini yapan K Prodüksiyon`u ve internet yayınlarını bir çatı altında birleştirdik ve K Medya`yı kurduk.

`height=

Turcomoney gündeminize nasıl ve ne zaman geldi?

2010 yılında ortaklarımızdan ayrılmaya karar verdim. Bu tarihten itibaren yolumuza aile olarak devam ettik. Kısa bir süre sonra da dünyanın en büyük ekonomi/finans dergisini çıkarmak amacıyla 2011 yılının Şubat ayında Turcomoney`i yayına geçirdim. 

Turcomoney olarak ekonomi dergiciliğinde çok farklı bir yol izledik, yeni bir açılım yaptık. Ü lkelere gitmeye başladık, Türkçe-İngilizce ülke raporları yayınladık, Yazı İşleri Müdürü`müz Hayreddin Turan büyükelçilerle röportajlar yaptı. Yabancı diplomatların gözüyle Türkiye`yi verdik. Bu sayfalar da çok ilgi gördü. Kısa bir süre sonra THY işbirliği ile çeşitli ülkelere gittik, başbakanlarla, bakanlarla, işadamlarıyla, bürokratlarla, diplomatlarla söyleşiler yaptık, Türkçe-İngilizce raporlar yayınladık. Bu raporlarda ülkelerin ekonomisini analiz ettik, potansiyel yatırım alanlarını ve iş imkânlarını verdik. Türkiye`de ve birçok ülkedeki 5 yıldızlı otellerde düzenlenen ulusal ve uluslararası zirvelere medya sponsoru olduk, fuarlarla anlaşmalar yaptık, dergiyi hedef kitleye doğrudan ulaştırmayı başardık ve böylece Turcomoney kısa sürede çok tanınır hale geldi. Turcomoney`de çok önemli bir şey yaptık. 

`height=
Turcomoney in duayen yazarları

Nedir?

Farklı eğilimlere sahip çok iyi uzmanları köşe yazarı yaptık. 4 eğilimi Turcomoney çatısı altında buluşturduk. Objektif ve analitik bir yayıncılık yaptık. Yani muhalif veya yandaş diye ifade edilen konumlarda yer almadık. Gazeteciliğin doğası ne ise onu yaptık. Doğruyu kim yapmışsa doğru dedik, yanlışı kim yapmışsa yanlış dedik.

Turcomoney`in uluslararası ekonomi ve finans dergiciliğindeki yerini de konuşalım;

Turcomoney, ekonomi/finans dergiciliğinde çok ayrıcalıklı bir dergi. Daha önce de belirttim. Turcomoney, Türkiye`nin ilk ve tek uluslararası ekonomi/finans dergisi. Turcomoney, devleti yönetenlerin, iş dünyasını yönetenlerin, ekonomiyi derinlikli anlamak isteyenlerin referans kaynağı. Turcomoney, Türkçe&ndash İngilizce yayınlanan ülke raporlarıyla, kapsamlı sektör raporlarıyla da bir referans dergisidir. Turcomoney, Türkiye`nin kendi alanında en seçkin isimlerinden oluşan yazar kadrosuyla da ayrıcalıklı bir dergidir.

Turcomoney, farklı eğilimlere sahip, birbirinden önemli ve kendi alanında uzman yazarları bir çatı altında buluşturan bir dergidir.  Turcomoney, Türkiye`nin en objektif, içeriği en zengin bir dergisidir. 

Turcomoney, herhangi bir çıkar grubuna, siyasi partiye angaje olmadan objektif yayıncılık yapan bir dergidir. Ve Turcomoney, doğruyu kim yaparsa yapsın yapanı her zaman destekleyen, yanlışı kim yaparsa yapsın eleştiren bir yayın organıdır.

`height=
Geniş katılım

Sözü,  'Türkiye`ye ve Dünyaya Değer Katanlar`a getirelim... Mezkû r etkinlik hangi mülahazalarla gündeminize geldi?

Geleneklerimize, inançlarımızda 'değer verme'nin, 'takdir etme'nin çok büyük önemi var. Emek verene, üretene, ülkeye, topluma, insanlığa hizmet edenlere, katma değer yaratanları desteklemek, teşvik etmek gerekir. İşte Turcomoney, Türkiye`ye ve Dünyaya Değer Katanlar Ödülleri`ni bu anlayıştan hareketle vermeye başladık. 

`height=
Dr. Kazım Kılınç, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanlarından Ali Coşkun ile

2021 yılında ödül alan yöneticileri, iş insanlarını, devlet adamlarını, bilim insanlarını kriterlere göre tesbit ettiniz?

Turcomoney Ödülleri`nde temel kriter şu. Ü retimde, yatırımda, istihdamda, inovasyonda, bilimde, sanatta, sporda başarılı işler yapan, ülkeye katkı sağlayan, insanlığa hizmet veren siyaset ve devlet adaklarını, iş insanlarını, bilim insanlarını teşvik etmek, motive etmek... 

Turcomoney Ödülleri Jürisi, her yıl üçdefa toplanıyor ve titiz bir değerlendirme ile belirttiğim alanlarda değer yaratan kişileri ve kuruluşları belirliyor. 

Turcovision`2021 ödül törenini ana hatlarıyla nasıl değerlendiriyorsunuz?

Turcovision`2021 Ödül Töreni, muhteşem geçti. Sizin de gözlemlediğiniz üzere çok geniş bir katılım vardı. Türkiye`nin ve dünyanın birçok ülkesinden gelen iş insanları, medya mensupları, diplomatlar oldu. Ödül törenimiz çok sıcak, keyifli ve samimi bir ortamda geçti. 

Grubumuzun bu meyanda bundan sonraki temel hedefleri nelerdir?

K Medya Grubu olarak hedefimiz, Turcomoney`i Türkiye`nin Forbes`i yapmak, Haber1`i Türkiye`nin BBC`si yapmak ve dünyanın en büyük, sahibi, milyonlarca insanlardan oluşan, herkesin birlikte kazandığı, en özgür, en temiz, en bağımsız sosyal medya organını yayına geçirmek. Bu konu ile ilgili uzun zamandır çalışıyoruz. İnşallah yakın bir zamanda bu projemizi kamuoyuna açıklayacağız. 

İnşallah.  Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz;

İttifak Gazetesi nin değerli okuyucularına selâmlarımı ve sevgilerimi iletiyorum. Sağlık ve mutluluklar diliyorum. 

Ben de ilginiz için teşekkür ediyorum Kazım Bey, var olunuz.

İbrahim Ethem Bey, ben de nezdinizde gazetenizin yönetimine ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Selâmlarımı ve sevgilerimi iletiyorum.

İbrahim Ethem Gören: Yazı No: 448