`height=

Sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan AY`ın, Yakın Doğu Ü niv. Müzik Öğretmenliği ABD, (KKTC) Dr. Öğr.Ü y. Emine KıvançÖztuğ ile yaptığı söyleşiyi yayımlıyoruz;

AY: Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

KIVANÇ: İlköğretim ve orta öğretimini Kıbrıs`ta tamamladıktan sonra, 1996`da Gazi Ü niversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü`nde lisans eğitimine gittim. 2000`de mezun oldum. Ardından Kıbrıs`ta 2 yıllık bir öğretmenlik deneyimim oldu. 2002`de Gazi Ü niversitesi Müzik Eğitimi yüksek lisans programını, 2013`de Ankara Ü niversitesi Güzel Sanatlar Bölümü`nde ' Müzik Eğitimi Politikaları' konulu tezle Dr. tamamladım.

AY: Müzik Öğretmenleri`nin, 'iyi derede çalgı çalmalarının' dersi sevdirmede rolü var mı?

KIVANÇ: Öğretmenlerin kendi çalgılarını iyi düzeyde çalmalarının öğrencilerin çoksesli müziği tanımalarında, çalgı eğitimine özenmelerinde ve müzik zevklerinin gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.

AY: Müzik Eğitimi Yayınları arasında çıkan (23.01.2020) 'Okulöncesi Miniklere Şarkılar' adlı kitabınız daki bestelere hangi özellikler hakim?

KIVANÇ: Okulöncesi dönemde çocuklar, meraklı, araştırmacı ve keşifçi özelliklere sahiptirler. 'Yaparak, yaşayarak, bilgiye ulaşmaları bu açıdan önemlidir' diye düşünüyorum. Bu deneyimleri müzikle birleştirerek deneyimlemeleri öngörüsünden yola çıkarak, çocukların merak ettikleri konuları 2 yaştan itibaren minik şarkılarla öğrenmeleri doğrultusunda besteler oluşturmayı amaçladım.

`height=

AY: Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri`ne de katılmışsınız? Sonuçları hakkında bilgi verebilir misiniz? Alana yararı oldu mu?

KIVANÇ: Müzik eğitimindeki yeni deneyim ve öğretimlerin, biz müzik öğretmenleri/akademisyenlerince düzenli şekilde takip edilmesi ve bu tür etkinliklere katılması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla katıldığım Koldaly eğitim günlerinde gerek solfej, gerek yaratıcılık gerekse koro eğitimine yönelik bizim eğitim/öğretim sistemimiz dışında eğitimleri deneyimlemek, akademik hayatta bunları taşıyabilmek açısından benim için çok önemli ve özeldi.

AY: Okul Öncesi (2-6 yaş) Okul Şarkıları`nın bestelenmesinde nelere dikkat edilmelidir?

KIVANÇ: Öncelikle beste yapılacak yaş düzeyinin hem müziksel, hem de bilişsel yapabilirlikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Şarkıların ne çok hareketli ne çok yavaş olmaması, şarkıyı söylerken şarkı sözlerinin çocukların şarkıyı düşleyebileceği şekilde planlanması, ezgide ses bütünlüğünü sağlamak için ise soru-cevap cümleleriyle müziği anlamlandırabilmeleri doğrultusunda bestelerin yapılması

AY: Deniyor ki 'Her okulun bir marşı` olmalıdır, ama her öğretmen de bestekar` değildir. Bu özelliklere sahip olan müzik öğretmeni` beste yapmalıdır' Görüşleriniz;

KIVANÇ: Her okulun bir marşı olması konusuna kesinlikle 'aidiyet duygusu' bağlamında katılıyorum. Ancak her müzik öğretmeni beste yapabilir yetide değildir. Kaldı ki olması da beklenmez. Her öğretmen, diğer alanlarda da olduğu gibi müzik öğretmeni de kendi ilgi alanı doğrultusunda kendini daha yetiştirir. Bestecilik kendi ilgi alanı dışındaysa okulunun marşının 'olması gereken doğrultusunda' olması için yardım alabilir, okulunun marşını sevilerek söylenebilen ve akılda kalıcı bir marş olarak okuluna armağan edebilir.

AY: KKTC`de 'Müzik Öğretmeni' olmak zor mu? Kolay mı? Öğrenci kitlesinde değişim oluyor mu?

KIVANÇ: Öğretmenin 'mesleki beklentileriyle' doğru orantılı diye düşünüyorum. Çalışma saatleri açısından devlet okullarında çoğu müzik öğretmeni özel okul öğretmenlerine göre çok daha avantajlı. Bununla birlikte öğrenci sayıları açısından devlet okullarına göre özel okul öğretmenleri daha avantajlı. Müzik öğretmenlerinden 'her belirli gün ve hafta etkinlik/gösteri/koro/konser beklentisi' ise müzik öğretmenlerini yıpratmakta.

AY: Teşekkürler..

KIVANÇ: Sizlerle, Müzik Eğitimi`ni konuşmak, benim için büyük bir onurdu. Davetiniz için çok teşekkür ederim.