Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, 80 li yıllarda Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ın başlattığı, modern HOTEL ve RESTAURANT işletmeciliği yolunda ve devamındaki yıllarda, hızla gelişen EDT/Ev Dışı Tüketim ve Gastronomik ürün ve cihazların üretimi ile gelişen TEDARİK SEKTÖRÜ hem Makina Sanayinde, hem de Gıda üretimi ve sanayinde, muazzam bir iş alanı yarattı.
Peş peşe yapılan HORECA sektörüne yönelik (HOTEL, RESTAURANT, CATERİNG) Yatırımları ile bağlantılı: Dönerci, Burgerci, vs gibi Fastfood işletmelerine, Cafe, Bar, Winehouse, Hookkah salonları gibi sayıları hızla artan Gastronomik Kuruluşlara, ekonomik boyutlu Et, Süt, Deniz, tarla, bahçe, bağ Ü rünlerini taze, donuk, konserve, vs. veya sunuma hazır olarak tüm Gıda maddeleri temininden, Mekan teminine, İçve dış dekorasyon ve Mimari tasarımına, Mobilya, Mefruşat, Endüstriyel Mutfak ve Soğutma cihazları, Sofra ekipman ve Personel kıyafetlerine kadar çeşitli üretici ve yatırımcı ile yan hizmetler (Reklam, Sosyal medya, vale,   vs.) birçok insana iş imkanı yarattı.
Bu ürünlerin dünyada temsilcilikleri oluştu, ihracat, lojistik ve kargo konuları gelişti.   Artık ihraçürünlerimiz: Milli Uçaklarımızla, Gemilerimizle, Trenlerimizle ve Tır Filolarımızla, tüm dünyaya ulaşabiliyor.
Özellik ve tazeliklerini kaybetmeden, dünya insanlarının sofralarında yerlerini alabiliyor, üstelik yiyen insanlarda, bu lezzetlerin geldiği 'Türkiye yi tanıma, görme, gezme duyguları uyandırabiliyor'
İşte dünyadaki LEZZET SEVERLERİ uyandıran 'LEZZET TURİZMİ' kavramını yaratan 'HİS' budur.
Öncelikle, bu 'HİSSİ' yaratan, yayan, tanıtan, bu özgün ve güzel lezzetlerimizi üreten, taşıyan, satan ve sunan, bu ticaretin içindeki tüm insanlarımızı, sonra da ülkemizde bu 'HİSSİN' getirdiği LEZZETSEVER TURİSTLERİ ağırlayan   Hotel, Restaurant ve diğer tüm işletmelerimizin Yatırımcı, İşletmeci Yönetici ve Mutfakta, Salonda, diğer alanlarda çalışan profesyonellerini   kutluyor, başarılar diliyorum.
Sağ olsunlar, var olsunlar.
Selam ve sevgilerimle
@pakmanvasfi

 

TÜ RKİYE NİN LEZZETLERİ, EUROTURK GASTROHEROLARA EMANET!

`height=

TÜ RKİYE LEZZETLERİNİ Ü RETİYOR ve İHRAÇ EDİYOR. GASTRO HEROLARIMIZ TANITIYOR, SATIYOR, SUNUYOR, YEDİRİYOR ve SEVDİRİYORLAR.

Avrupalı Türk Gastroherolarımızı (GASTROHEROS) tanıyoruz, onların Türkiye nin lezzetleri ve Türk Gastronomisi için 50 yıldır sessizce çalıştıklarını, çoğaldıklarını ve ülkemiz ekonomisine yaptıkları, ekonomik katkı ve özverili hizmetlerini biliyoruz.

Geçen haftaki 'Türkiye nin Lezzet Yüzyılı' ile ilgili makalemde değindiğim, EUROTURK GASTROHEROS   konusuna, yurt içinden ve dışında aldığım olumlu tepkiler, bu alana yönelik olarak bizlerin, yani Anavatan insanlarının, hizmet ve katkılarımızın çok az olduğunu gösterdi.
Cumhuriyetimizin, 60 yıl önce, Avrupa ya ektiği tohumların 100. yılında, nasıl kendi kendine büyüdüğünü ve bu sürede Anavatanına,   milletine katkılarıyla güçverdiğini gördük ve gururlandık.
Şimdilerde ise Gıda üretiminde, sanayinde, ihracatında, model ve marka yaratmakta dünyanın dikkatini çekmekte ve ülkemizde, bilinmeyen ürün ve lezzetlerin de üretilmesindeki katkılarına, bilgi aktarımlarına şahit olduk.
Ancak, esas güçlerini   Gittikleri, yerleştikleri ve geliştikleri bu ülkelerde, GIDA ve GASTRONOMİ alanında yaptıkları yatırım ve çalışmalarda, Türkiye den aldıklarını gördük, bununla gururlandıklarını, 'ETNİK' bir güçolarak başladıklarını, zaman içinde marka ve hizmetlerini 'İNTERNATİONAL' boyutlara taşıdıklarını, böylece Türkiye nin hem dünyaya tanıtımına, hem de daha büyük bir ekonomik dönüşümle kazanmasına hizmet ettiklerini öğrendik, mutlu olduk, sevindik ve onları da çok sevdik.
Kim midir? Bu 'EUROTURK GASTRO HEROLAR' Avrupa ülkelerinde 1. 2. ve 3. kuşak, önceleri 'Gurbetçi, Alamancı' denen, kendi birikimleri veya aile varlıklarıyla oluşturdukları sermayelerini Gıda Sektörüne yönelten, faaliyet gösteren ve Gastronomik Konulardaki üretim, ticaret ve işletmelerde başarıyı yakalayan:   GİRİŞİMCİ, YATIRIMCI, VATANSEVER AVRUPALI TÜ RKLERDİR.
Neler mi yaptılar?
Almanya başta olmak üzere gittikleri bu ülkelerin Şehir, kasaba ve köylerinde, Gıda maddeleri ticareti yaptılar,   Gastronomik işletmelerde çalıştılar. Önceleri, 'Türk Bakkalı' sonraları ise 'Helal Süpermarketler' açtılar.
Şimdilerde, ulusal, multikulti süper marketler kurdular. Semt pazarlarında, minibüs içinde 'Döner Kebabı' yapıp satarak   başlayıp, şimdilerde Döner Fabrikaları kurup, kendi markalarıyla birçok ülkenin, birçok şehrinde 'Döner zincir mağazalarını' açtılar. Türkiye den önce ithalat yaparak temin ettikleri ürünleri, sonra yine Türkiye de kendileri üretip, kendi markaları ile, sadece Avrupa ya değil tüm dünyaya Türkiye nin Lezzetlerini sundular. Ü stelik bu lezzetlere, Avrupalılar dan 'Ü stün Lezzet Ödülleri' aldılar. 
Birde, Türkiye nin 'Et ve Süt Ü rünlerine' AB nin uyguladığı ithal yasakları dolayısıyla Avrupa da, Türkiye tarzı Et ve Süt ürünleri üretime soyunan, bu alanda devasa fabrikalar kuran GASTRO HEROLARIMIZ var. Onlar da kurdukları Et ve Süt Ü rünleri Fabrikalarında: Hem kendi markaları, hem de diğer satıcı veya marketçi, GASTRO HEROLARIMIZ a özel markalarıyla sucuklar, peynirler   üretiyorlar, ticaretlerine katkı veriyorlar.

Yine, devasa Ekmek Fabrikaları olan GASTRO HEROLARIMIZ var.   Onlar da, Türk, Alman, İtalyan, Fransız, vs, yerel mekan ve fırınlarla birlikte çevre ve yakın il ve ilçelerdeki Marketçi, Fırıncı, Lokantacı, Cateringci, Pastaneci, Dönerci, Burgerci, Köfteci gibi GASTRO HEROLARIMIZ a hizmet ve ürün sunuyorlar.
Ayrıca, Avrupa da 'GROSS MARKT' denen Toptan Gıdacı, Sebze-meyve, Et, Tavuk ve Balık Halleri nin %70 ine hakim olan GASTRO HEROLARIMIZ var.
Çok daha önemli ve saygı duyulması gereken GASTRO HEROLARIMIZ var ki, insanın 'HELAL OLSUN' diyesi geliyor.   Onlar Türk olmayanlara, Yemek Kursları düzenleyen ve Türkiye den gelen veya Avrupa da üretilen Türkiye Lezzetlerinin kullanımına yönelten, lezzetlerimizin yaygınlaşmasını ve sevilmesini sağlıyorlar. 
Sevgili kardeşlerim Orhan Tançgil ve eşinin KOCH DİCH TÜ RİSCH kuruluşu gibi.

Türkiye ile AB Gıda pazarı arasında tanıtım alanında köprü hizmeti sunan, değerli kardeşim Oğuz Evler in DT FOOD ABBASSADOR Kuruluşu gibi.
Hepsini siz LEZZET HAREKETİ okurlarımıza, kendi ağızlarından, kendi başarı hikayeleri ile tanıtacağız.
Çok yakında, bu konu ile ilgili olarak Avrupa da 5-6 ülkeyi kapsayan bir seyahate çıkacak, edindiğim tüm bilgileri siz değerli okurlarımla paylaşacağım.
Lütfen, LEZZET HAREKETİ ni takip edin ve haftaya 'Perşembeyi' bekleyin.

 

Dr. Muhittin Taylı, MATVARLDEN ile  AVRUPA DA MARKETLERE YENİ BİR BOYUT GETİRDİ!

  İsveçKralının 'Ü STÜ N HİZMET NİŞANI' sahibi, Avrupalı Türk GASTROHERO Dr.   Muhittin Taylı, İsveçte kurduğu Avrupa nın en büyük alanlı Süper Marketleri MATVARLDEN ile İsveçi, İskandinavya nın çok kültürlü GIDA PAZARI yaptı.

`height=

Stockholm ve civarında peş peşe kurduğu ve faaliyetlerini 2015 yılından bu yana başarıyla sürdürdüğü 4.200 - 6.500 m2 lik 3 adet MATVARLDEN, İskandinavya nın ve Avrupa nın en büyük alanlı ve çok kültürlü Süper Marketler Zinciri oldu.
LDF/Lezzet Dernekleri Federasyonumuzun, 18 Ocak 2018 de ANFAŞ EXPO da düzenlediği 'Gastronomi ve Gıda Sektöründe, Uluslararası Lobicilik' konferansında   Türkiye ye tanıttığı Avrupalı Türk (EUROTÜ RK) İş Adamının, yiyecek - içecek sektörümüzü ve ülkemizi gururlandıran çalışmalarındaki Gıda ürünleri ve diğer konulardaki tedarikininin de mühim bir kısmını, Türkiye den yaptığını biliyoruz.
Bugün, sadece İsveçte değil, İskandinavya ve tüm Avrupa kıtası nda 27 milyon EU yu aşan cirosu ile dikkat çeken ve 'Avrupa nın En Büyükleri' listesinin de üst sıralarına yerleşen Dr. Taylı nın CEO su olduğu kuruluş: 4. ve en büyük 7.000 m2 üzerindeki, inşaatı halen süren, MATVARLDEN   şubesinin açılışını da 2024 ün ilk yarısında İsveçin en önemli Alışveriş Bölgesi olan LİVAT da, Kungers Kurva İngka Center (İKEA) da yapacak.

`height=

MATVARLDEN, tüm Marketlerinde olduğu gibi (MULTİ CULTİ) çok kültürlü ve nitelikli yapısı ile her kesime hitap eden, çok geniş ve ferah içyapısı,   otopark alanları ile olduğu gibi, zengin taze sebze ve meyve teşhir alanları, Fırın, Şarküteri, Kuruyemiş ve Şekerleme bölümleri ile olduğu kadar, içerisindeki Türk, İtalyan, İskandinav ve Uzakdoğu Restaurantları,   Cafeleriyle de dikkat çekiyor.
MATVARLDEN, çoğunluğu Türkiye den olmak üzere Yaş sebze ve meyveler, dondurulmuş ve kurutulmuş gıdalar, konserveler, turşular, salamura ürünler pişmiş, yarı pişmiş ve yemeğe hazır ürünler, doğal ürünler, kahveler, çaylar, yağlar, lokumlar, çikolatalar, kuruyemiş ve hediyelikleri ile tüm dünya yiyecek ve içeceklerine odaklanarak, dünyanın her tarafından her türlü ürünün bulunduğu 'Özel bir Market İşletmeciliği' örneği sunuyor.
İsveçhalkının yanı sıra, tüm İskandinav ve Avrupa ülkelerinden gelen müşterilerine, kendi ülke ve şehir marketlerinde bulamayacakları bir çeşit zenginliği ile hitap eden MATVARLDEN, ulaşamayanlara ve dünyanın her yerindeki ev ve iş yerlerine de ONLİNE TİCARETLE ürün gönderebiliyor.
İsveçin EŞSİZ MARKETLER ZİNCİRİ olarak tanınan MATVARLDEN ve onun yaratıcısı olan Dr. Muhittin Taylı, birçok Avrupa ülkesinden yatırım ortaklığı teklifleri   alıyor, birçok yayına ve TV lere de konu veya konuk oluyor.
Kendisini, yılbaşından önce yapacağım Avrupa Seyahatimde, ziyaret edeceğim ve Türkiye nin en büyük Gastronomi ve Lezzet etkinliği olan Antalya daki FOOD PRODUCT & HOTEL EQUİPMENT Fuarlarındaki etkinliğimize davet edeceğim.
Sevgili EUROTÜ RK GASTROHERO kardeşim, Dr. Muhittin Taylı yı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.