E ticaret ve sosyal medyada müşteri bularak ürün satmak son zamanlarda işletmeciler tarafından en çok ilgi gören konulardan biri haline geldi. Bu konuda suistimal edilerek sadece bir e ticaret, web sitesi ile para kazanma hayalinde olan insanlara eğitim ve web sitesi yapan insanlara müşteri bularak satış yapma hayalini satıyorlar.

E ticaret sitesi ile para kazanılmaz. E ticaret yaparak para kazanılır. Demek istediğim e ticaret ya da sosyal medya da satış yapmak için kurumsal yönetimle bir sistem oluşturmak ürün ve hizmet üretmek ya da ticaret yapmak lazım. Sistem olmayınca olmaz.

Bir e ticaret sitesi olsun ya da sosyal medyada satış olsun doğru kurgulanır ve tasarım başarılı yapılandırma sonrası arkasında güvenilir bir firma olması çok önemlidir. Site sizin için 7/24 saat çalışır, reklam yapar, ürün satar , ödeme alır ve size ürün yükleme, CEO çalışması yapmak, fiyatlandırma teslimat yapmak kalır.

E ticaret sitesinin CEO ayarları doğru yapılandırarak sosyal medya hesaplarında link paylaşımı Google ye indekslemek, içerik oluşturmak etiket oluşturmak ile sitenin Google`de bulunabilirliği artırarak ilk sayfada çıkmasını sağlamak gerekir. Aksi durumda ölü halde olur ve size satış getirmez. Site müşteri odaklı olmalı.

E ticaret sitesinde ürün ve hizmetlerle ilgili insanlar tarafından yorum yapmasını müsaade etmeli, bir insan ne kadar çok sitede kalırsa o kadar çok satış yapma eğiliminde olur.

Şu anda insanların % 60 si internetten araştırma yaparken diğer kalanlar arkadaşlarından tavsiye istiyor. O arkadaşları da daha önce alış veriş yaptığı siteye öneriyor ya da o da internet üzerinden araştırma yapıyor. İnternet üzerinden aramaların % 80 ni de telefonla araştırma yapar dolayısıyla mobil uyumlu yada mobil uygulama olmalı. Burada tercih durumunu hizmet ve ürün belirler.

E ticaret sitesi ikiye ayrılır. Çevrim içi satış yapan e ticaret siteleri burada hizmet veren firmalarda kullanılır ve müşteri alış yaptığı anda hizmet indirme, izleme yöntemi ile teslim edilir.

Aracı web siteler ise ürün satışı yapılır teslimat fiziki olarak gerçekleşir ki genelde gördüğümüz e ticaret sitesi bu mantıkla çalışır. Onun için diyorum e ticaret web sitesi ile para kazanmak ancak arkada sistem olan bir işletme olursa mümkün yoksa hayalden öteye gitmez.

E ticaret sistemi kuranlarda, kuramayanlarda sosyal medyada kurumsal sayfa, profiller oluşturması gerekir. Çünkü insanların bulamadığı ya da görmediği yerlerden alış veriş yapmasını beklemek pek mantıklı değil.

Sosyal medya da Blog, Facebook, Linkedin, İnstagram, Youtube, Twitter da hesap açmak gerekir. Haritada adres işletme kayıt edilmesi, Google`nin ücretsiz web sitesi de aktif olarak kullanılmalı.

Burada firmalar ürün ve ürünlerin fiyatlarına göre doğru mecrada yer almalı ve ürün satışı için test strateji test etmeli. Her sosyal medya kullanıcı farklı yaşta ve gelir durumu farklıdır.

Ü cretsiz reklam yapmak isteyenler organik ziyaretçi edinmek için uzun süre etkileyici içerik üretmeye devam etmeli, yorumlara cevap vererek insanlarla iletişim kurmalı. Organik ziyaretçi oluşturmak ücretsiz ve etkilidir. Çünkü ihtiyacı olan insan sizi gelir. Yoksa pas geçer zaten önemli olan sayı değil niteliktir. Uzun zaman alır, uzun zaman devam eder.

Diğer bir yöntem sosyal medya reklama çıkarak kısa zamanda insanlar tarafından bilinmek ziyaret edilmesini sağlar, anlık tepki alır. Fakat reklam bittiği zaman tepki de biter.

Şimdi oturun ve düşünün. Ü cretli mi ücretsiz mi reklam vereceksiniz. Reklam yapmaya gerek yok demeyin. Reklamsız iş yapmaya çalışmak karanlıkta dans etmeye benzer. Siz ne yaptığınızı bilirsiniz ama insanların bundan haberi olmaz. İnsanlara ilk ulaşan ve duyuran olun eğer piyasaya ilk giren değilseniz.