Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü (6.4.2019) öğrencim Ahmet Sevgin ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr.Ziya Selçuk`u İstanbul`da eğitimle ilgili meseleler hakkında ilk kez dinleme imkanı buldum ve yüz yüze de görüştüm. Bendeniz bir eğitim bilimci olarak Selçuk`un gayretlerini, samimiyetini ve özverisini kıymetli ve değerli buldum. Bakan Ziya Selçuk, İstanbul`da Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen toplantıda özellikle ve öncelikle şu cümlenin altını çizdi, 'Doğa bir kaynat değil bir emanettir. Çocuklarımızı doğaya zarar vermeden özgeleceğe hazırlamak gerekir.'

`height=

İstanbul`da Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından düzenlenen 'Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu IBPF 2019'un açılışında konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Eğitim, çocukları şimdiye uyandırmaktır, geleceğe hazırlamak değildir. Geleceğin muhayyel tasavvuru bizim bugünkü öz geçmişimizle sınırlıdır. Çocuklarımız için bir öz geçmişten ziyade, öz gelecek tasarımı konusu üzerinde durmalıyız ve çocukların öz gelecek yazmasını teşvik etmeliyiz. Eğitimin Türkiye nin en büyük sorunu değil de, en büyük çözümü olarak görüldüğünde, neler üretilebileceği konusunda yeni açılımlara yönelebilmenin mümkün olacağı görülecektir' dedi.

Kutsanmış bilim!

Bakan Selçuk, 'Eğitim seviyesi yükseldikçe, çevre kirliliği artıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe, teknolojinin öldürme gücü artıyor. Etiğin aslında insanların ne yapması gerektiğiyle ilgili değil, ne yapmaması gerektiğiyle ilgili bir alan olduğunu hatırlamak zorundayız. Eğer etik bir çerçeve çizilmezse, kutsanmış bilimin hizasının nasıl bozulduğunu anlamakta zorluk çekeriz. Teknolojinin nasıl insanlığın hayrına değil de, insanlığın bir şekilde şefkatini ve merhametini hedef alan bir yöne doğru gittiğini rahatlıkla görebiliriz' dedi.

Geleceğin, ütopya ile distopya arasına sıkışmış bir şimdinin ziyanı olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Bakan Ziya Selçuk, 'Şimdinin ziyanı, inanılmaz bir şekilde gerçekleştiriliyor. İnsanlar, geçmişte ve gelecekte yaşamayı tercih ederek, şimdiyi ziyan etme peşindeler. Geleceğin muhakkak surette evrensel bağlamda ele alınması ama yerel yorumlanması gerekiyor. Eğitimde kadim olanla güncel olanın dengesini sağlamalıyız'

'Tasarım atölyeleri!'

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bir dil üzerinden 2023 vizyonu çerçevesi çizmeyi hedeflediklerini belirterek, 'Yapay zekayla ilgili de kendi manifestomuzu kısa bir sürede kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak. Okul profili marifetiyle eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirmenin sistemiyle ilgili olarak YÖK ile iş birliği yaptık. Teori ve pratiğin bu kadar ayrışmasını doğru bulmuyoruz. Uygulamaları, teori ve pratik arasındaki ilişkiyi yeniden inşa ihtiyacı içerisindeyiz. Tasarım Beceri Atölyeleri yle bunu yapmaya çalışıyoruz. Çocukların sadece soru çözerek, kağıt üzerinde bazı işlemler yaparak, yaşam başarısı elde etme ihtimali yok. Bir nesil içerisinde de zihniyetinin dönüşmesi gerekiyor. Hemen bunların tümünü yapmaya çalışırsak, asla hayata geçiremeyiz. 3 yıllık program neyi gerektiriyorsa, onu yapacağız. Çocukların sadece soru çözerek, Kapatın kitapları defterleri, hafızanızı ölçeceğiz. dermiş gibi yapılan sınavlarla bir yere varılamayacağını biliyoruz. Çocuk, gerçek hayatta hiçkapalı kitapla karşılaşmıyor. Eğitimin kendisi, hafıza ölçmekle ilgili bir konu değil' dedi.

Bakan Selçuk`tan önce kapatılan öğretmen liseleri kanaatimce açılmalıdır. Nasıl İmam-Hatip Lisesi için ilahiyat fakültesi varsa, öğretmen liseleri sonrası eğitim fakültesi vardır. Öğretmenlik için liseden öğrencilerin yetişmesi daha yerinde olacaktır. Hangi akla hizmet öğretmen liseleri kapatılmıştır anlaşılır gibi değildir. Sayın Bakan öğretmen liselerini takrardan açması hayırlı ve faydalı bir iş olacaktır.

Eğitimdeki iyileşmeyi görmek için de en az bir nesil gerekiyor. Ak Parti hükümlerinde 9 kez kültür bakanı, 7 ke ise milli eğitim bakanı değiştirilmiş. Bu da bize iki alanın hala problemli olduğunu gösteriyor. Eğitim felsefesi dahil sistem teorisi içerisinde eğitimi yeniden kurgulamamız gerekiyor. Eğitimin bütün alt sistemlerini ve bileşenlerinin birlikte senkronize olarak dönüşümünün yeniden inşa edilmesini ve bunların fizibilitesinin similasyon modellerinin yapılması lazım.