1878'de Antalya'nın Elmalı ilçesinde dünyaya gelen Muhammed Hamdi Yazır,  1895'te İstanbul'a giderek Küçük Ayasofya Medresesi'nde eğitim aldı. Beyazıt Camisi'nde derslerine devam ettiği Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'den icazet aldı. Kadı mektebi yerine kurulan Mekteb-i Nüvvab'ı birincilikle bitiren Muhammed Hamdi, bir taraftan da kendi gayretiyle edebiyat, felsefe ve musiki öğrendi. II. Meşrutiyet'in ilk meclisine Antalya mebusu olarak girdi. Daha sonra Şeyhülislamlık Mektubi Kalemi'nde görev alan Yazır, medreselerde mantık, fıkıh ve vakıf hukuku dersleri verdi. Damat Ferit Paşa'nın birinci ve ikinci hükümetlerinde Evkaf Nazırı (Vakıflardan sorumlu bakanlık) olarak görev yaptı. Bu görevdeyken ikinci rütbeden Osmanlı nişanı ile ödüllendirildi.

15 Eylül 1919'da ayan heyeti üyeliğine tayin edildi, ilmi rütbesi de Süleymaniye Medresesi müderrisliğine yükseltildi.

Cumhuriyetin ilanı üzerine memuriyet yaptığı kurumlar lağvedilince açıkta kalan Yazır, Milli Mücadele sırasında İstanbul hükümetlerinde görev yaptığı için İstiklal Mahkemesi'nce gıyabında idama mahkum edilmesi üzerine Fatih'teki evinden alınarak Ankara'ya götürüldü. Kırk gün tutuklu kaldıktan sonra mahkemece suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.

TBMM tarafından Türkçe bir tefsir hazırlatılması kararı alınınca Diyanet İşleri Reisliğinin teklifini kabul eden Yazır, 1926'da yazmaya başladığı 'Hak Dini Kur'an Dili' adlı eserini 1938'de bitirdi.

Yazır, 27 Mayıs 1942'de, uzun müddet müptela olduğu kalp yetmezliğinden Erenköy'de damadının evinde vefat etti ve Sahrayıcedid Mezarlığı'na defnedildi.

Eserleri

1. Hak Dini Kur'an Dili

2. İrşadü'l-Ahlaf fi Ahkami'l-Evkaf

3. Hz. Muhammed'in Dini İslam

4. Metalib ve Mezahib

5. İstintaci ve İstikrai Mantık

(AA)

Editör: Ayşe Tuba Oral