Elon Musk'ın, Silikon Vadisi hızla gelişen teknolojide hakimiyet mücadelesi verirken, ChatGPT'nin üreticisi OpenAI ile rekabet etmek için bir yapay zeka şirketi kurmayı planladığı bildiriliyor.

ELON MUSK YENİ ŞİRKET KURMA HAZIRLIĞINDA

Financial Times'ın haberine göre;  Tesla ve Twitter'ın milyarder patronu, yapay zeka araştırmacıları ve mühendislerinden oluşan bir ekibi bir araya getirme sürecinde ve proje hakkında çeşitli yatırımcılarla görüşmeler yapıyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kişi gazeteye; 'Bir grup insan buna yatırım yapıyor... bu gerçek ve bu konuda heyecanlılar' dedi ve 9 Mart'ta Musk'ın X.AI adlı bir şirket kurduğunu ve şirketin tek yöneticisi olduğunu gösteren Nevada iş kayıtlarına atıfta bulundu.

TWİTTER'IN ADINI X CORP OLARAK DEĞİŞTİRMİŞTİ

Teknoloji devleri Microsoft, Google ve Amazon'un yanı sıra hızla değişen jeneratif yapay zeka alanında OpenAI gibi startup'lara katılması anlamına gelen bu hamle, hızlı bir yön değişikliğine işaret ediyor gibi görünüyor. Sadece birkaç hafta önce Musk, 1.800'den fazla kişiyle birlikte yapay zeka araştırmalarına altı ay ara verilmesini talep eden bir mektuba imza atmıştı.

Musk, şirket dosyalarında kısa süre önce Twitter'ın adını X Corp. olarak değiştirdi. Bu hamle, 'X' markalı bir 'her şey uygulaması' yapma planlarının bir parçasıydı.

İş portföyünde Twitter, Tesla, roket üreticisi SpaceX, nöroteknoloji araştırma şirketi Neuralink ve tünel açma projesi The Boring Company yer alıyor.

YAPAY ZEKA İÇİN YENİ MÜHENDİSLERİ İŞE ALDI

Musk'ın yeni yapay zeka projesi için binlerce yüksek güçlü GPU işlemcisine sahip olduğu ve DeepMind gibi önde gelen yapay zeka laboratuvarlarından mühendisleri işe aldığı bildiriliyor.

OpenAI kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman, Wall Street Journal raporuna cevaben Twitter hesabı üzerinden 'endişe verici' şeklinde bir açıklama yayınladı.

Musk'ın yeni girişiminin, Musk'ın 2015 yılında kurucularından biri olduğu OpenAI ile rekabet etmeye çalışmasını sağlaması muhtemel. Üç yıl sonra yönetim kurulundan ayrılan Musk'ın, yapay zeka güvenliği de dahil olmak üzere yönetimle yaşadığı çatışmaların bir sonucu olduğu bildiriliyor.

OPENAI ŞİRKETİNDEN AYRILMIŞTI

Elon Musk'ın 2019'da attığı bir tweette;; 'Tesla, OpenAI ile aynı kişiler için rekabet ediyordu ve OpenAI ekibinin yapmak istediklerinin bazılarına katılmıyordum.' ifadeleri yer alıyordu.

OpenAI Kısa bir süre sonra kâr amacı güden bir girişim haline geldi ve Microsoft'tan 1 milyar dolarlık bir yatırım aldı. O zamandan beri, üretken yapay zekanın oluşturabileceği potansiyel varoluşsal tehditler nedeniyle Musk'ın artan eleştirilerine maruz kaldı.

Özellikle OpenAI'nin son sürümü olan GPT-4 gibi modellerin yanlış bilgi yayma ve siyasi önyargı gösterme kabiliyetinden endişe duyduğunu söyledi.  (İttifakgazetesi,com)

Editör: Özner Berber