Çalışırken fark etmiyoruz, yıllar geçiyor yaşlılık döneminde, ek yatırımlarınız yoksa geliriniz sadece emekli maaşı oluyor. Bu durumda emekli aylığının miktarı daha da önemli hale geliyor.

Liberalleşme ve özelleştirme furyasından sonra devletin çalışma hayatında istihdam ettiği kişi sayısı azaldı. Devlet, zorunlu kamu hizmetleri için memur alıyor. Kamu İktisadi teşebbüslerinin nerdeyse tamamının özelleştirilmesi ile işçi alımı olmuyor.

Birçok kişinin Çalışma hayatı, özel sektör şirketlerinde geçiyor. Özel şirketlerde sigorta primlerinin tam gösterilmemesi, kıdem tazminatının düzenli ve her zaman alınamamasından dolayı çalışanlar düzenli birikim yapamıyor ve hak ettikleri aylık geliri alamıyor.

Dünya da insan ömrünün uzamasından dolayı, sosyal güvenlik sandıkları emekli maaşlarını ödemekte zorluklar yaşıyor. Batı Avrupa dahil bütün dünya da sosyal haklarda (emeklilik maaşlarında) düşüş yaşanıyor.

Yaşlılık döneminde iyi bir emeklilik geliri elde etmek için emekliliğinizi planlamanız gerekiyor. Türkiye` de emekliliği üçşey belirliyor Sigorta başlangıçtarihi, yaş ve toplam hizmet süresi.

Çocuklarınıza Sigorta Başlangıcı yapın;

İşe başlama, emeklilik süresini belirleyen en önemli faktörlerden birisi. Çocuklarınızın kısa süreli de olsa çalışmasını sağlayarak sigorta numarası almanız ilerde çok faydalı olacaktır.

Sigorta primlerinizin gerçek maaşınız üzerinden yatmasını sağlayın;

Emekli maaşlarının hesaplanmasında birçok kriter bulunmakla birlikte en önemli etkenlerden birisi, ödenen sigorta prim tutarıdır. Sigorta Priminiz ne kadar yüksek yatmışa, emekli maaşınız o kadar yüksek olur.

Emeklilik maaş hesaplamalarında son dönemde birçok değişiklik yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Aslında emekli aylığı hesabında yatırılan gün sayısı ne kadar çok ise emekli maaşına katkısı o kadar fazla olması gerekir .2000 yılından sonra prim gün sayılarının emekli aylığı bağlama kat sayısı düşürüldüğü için maalesef 2000 yılından sonraki prim gün sayınız arttıkça emekli aylığı düşüyor. Emekli olma hakkı elde ettiğinizde hemen emekli olun. Sigorta primini tabanda ödendiği sürece, gün sayınız arttıkça daha düşük emekli aylığı bağlanıyor.

Askerlik borçlanması, bayanlar için çocuk borçlanması gibi haklar dan faydalanarak prim gün sayınızı artırabilirsiniz. Bazı durumlar da borçlanmanın ek katkı yapmayı bırakın emekli aylığının düşmesine neden olabiliyor. Gerekirse bir uzmandan yardım alarak emekliliğinizi planlayın. Emeklilik döneminde iyi bir gelir elde etmek için çok yönlü düşünüp önlemler almak gerekiyor.

İttifak Gazetesinde, belirli aralıklarla sosyal güvenlik ve emeklilikle ilgili yazılar yazacağım. İttifak Gazetesi İmtiyaz Sahibi Recep İncecik dostuma bize bu imkânı verdiği için çok teşekkür ederim. Bir dahaki yazılarımızda buluşmak temennisiyle, İttifak Gazetesi ailesine katılmaktan dolayı çok mutluyum. Güzel günler hepimizle birlikte olsun.