Emir Sultan Hazretlerinin ismi Muhammed bin Ali el-Buhari`dir. Hicri 770 (M. 1368) yılında Buhara`da doğdu. Henüz küçük yaşta iken kerametleri görüldü. Buhara âlimlerinin ve şeyhlerinin terbiyesi altında yetişti. Sonra Bursa`ya gelip yerleşti. 

Şeyh Sadreddin Konevi Hazretleri`nin Miftahul-gayb kitabını kendi hattı ile yazıp Molla Fenari`ye okudu. Molla Fenari kitabın üzerine icazetname yazdı. 

'; Ve üzerine benden bir sevgi koydum; ' mealindeki (Taha suresinin 39.) ayet-i kerimesinin sırrına mazhar oldu. Yıldırım Bayezid Han ve Bursa halkı kendisini çok severlerdi. Padişah, kızı Hundi Hatun`u Emî r Sultan`a nikahladı. 

Osmanlı sultanları kerametlerini açıkça gördüklerinden kendisine son derece hürmet ederler, sefere çıkacaklarında kılıcı onun elinden kuşanıp duasını alırlardı. Emir Sultan Hazretleri, Yıldırım Bâyezî d Han, Çelebi Mehmed Han ve Murad Han devirlerinde yaşadı. 833/1430 tarihinde Bursa`da vefat etti. Vefatına 'İntikal-i Emir' lafızları tarih düşürüldü. 

Timur, Bursa`yı istila ettiğinde askerleri halka eziyet verdi. Ahali Emir Sultan`a gelip bu sıkıntının gitmesi için yardımını istediler. Müslümanlara dedi ki: 

'Timur`un ordusunda eski elbiseler giymiş, şu kıyafette bir demirci vardır. Varın, ona selâmımı söyleyin ve şimdiden sonra gitmenizi istiyor, deyin.' 

Timur`un ordusunda o demirciyi bulup Emir Sultan`ın selam ve kelâmını ilettiler:

'İşittik ve itaat ettik, inşallah yarın gideriz' dedi. 

Ertesi gün Timur askeriyle acele olarak oradan göçtü.  (Şakaik Zeyli, Mecdi Efendi)