Ermenistan devletinin resmi olarak desteklediği, Ermeni terör örgütü ASALA’nın devamı da sayılan ve "VoMa" olarak bilinen bu örgüt aslında 10 yıldır vardı ve 2. Karabağ Savaşı’na da birkaç taburla katılmıştı.

Azerbaycan devleti bu terör örgütüne dikkat çekerek gündeme getirmeye çalışmıştı. Ne var ki VoMa örgütü Bakü’nün uğraşmasına rağmen pek dikkat çekmemişti fakat moda devi Gucci’nin ‘çirkinliği” ile meşhur Ermeni modeli Armine Harutyunyan sayesinde ‘VoMa’ tanınmış oldu!

Bu arada bir terör örgütünün magazinsel şekilde gündeme gelmesi de dikkat çekti. Belki de bu ilktir.

İlk başlarda kıyısından köşesinden yer verilen terör örgütü ‘VoMa’ 24 saatte Türkiye’nin gündemine oturdu.

Rusya’nın sosyal medya platformu VK’da kurumsal bir sayfa da açan VoMa’nın buradan epey propaganda yaptığı görülüyor. VK’da VoMa’nın silahlı eğitimlere başladığı da belirtilirken Ermeni modelin Armine Harutyunyan’ın örgüte katıldığı da paylaşılan video ile duyuruldu. İşte gündeme gelmesi de böyle oldu VoMa’nın.

VoMa, sivillere silahlı eğitim verme ve ulusal bir ordu kurma amacıyla kurulmuş bir "sivil toplum kuruluşu" olarak tanımlıyor kendini ancak büyük laflarda ediyor.

5 Ekim'de on günlük yeni kurslar başlayacağını, söz konusu kursların acil tıp, fiziksel eğitim ve taktiksel beceriler gibi çeşitli konuları içerdiğini ve ücretsiz olduğunu duyuran VoMa, kursların ‘yoğun talep’ nedeniyle sınırlı kontenjana sahip olduğuna da vurgu yapıyor.

Yani VoMa’ya göre Ermeniler ‘akın akın’ kendilerine geliyor!

Az evvel örgütün büyük laflar ettiğinden bahsetmiştik. Şimdi ona gelelim.

Terör örgütü VoMa’ya göre, Türkiye ile bir çatışmanın ‘dünya savaşı’ anlamına geliyor ve güçlü bir Ermenistan'ın böyle bir çatışmayı önleyebileceği savunuluyor. Ermenistan'ın bölgede stratejik bir rol oynadığını ve bu rolünün sadece İslam dünyasına değil, aynı zamanda Avrasya'nın geneline etki edeceğini iddia eden VoMa’nın kurucusunun ise Vladimir Vartanov adında eski bir asker olduğu biliniuor.

Ermenistan'ın başkenti Erivan yakınlarında örgüte katılanlara silahlı eğitim veren VoMa, Türkiye’nin Rusya ile İran sınırına ve Çin Seddi’ne dayanacağını, böylece ‘dünya savaşı’ çıkacağını, bunu da kendilerinin önleyebileceğini iddia ediyor.

Anlaşılacağı gibi örgütün propaganda lafları büyük ve bu taktikle taraftar ve sempati toplayacağına inanıyor.

Toparlayacak olursak, terör örgütü VoMa sadece Azerbaycan’ı hedef almıyor. Resmi büyük çiziyor ve hedefe Türkiye’ye yerleştiriyor!

“Rusya’nın örgüte bakışı nasıl olur?” diye soracak olsak, yanıtı tahmin etmek pekala mümkün. Moskova’nın Erivan’a tavrı ortada ve bunu geçtiğimiz günlerde gördük. İkilinin ağabey-kardeş ilişkisi bitmiş gibi.

Aklımıza İran’da geliyor elbette. Tahran yönetimi yine geçtiğimiz günlerde Kafkasya’yı kast ederek bölgede fiziksel, siyasi ve etnik olarak değişikliğe mealen seyirci kalmayacaklarını duyurmuştu.

Soru şu: İran, VoMa’ya nasıl bakar?

İhtimal şudur ki; Tahran, VoMa’ya destek verebilir. Zira İran’da ideolojisini Rusya gibi tarihi geçmişe dayandırmaktadır. Öte yandan terör örgütü PKK üzerinden Türkiye bunun tecrübesini yaşadı.

Ya PKK? Bu da mümkün elbette, ASALA’nın devamı olan bir terör örgütünden bahsediyoruz!

Şimdi gelelim VoMa’nın nerede konumlanacağına ve eylemlerini rahatlıkla gerçekleştirebileceği bölgeye…

Kontrolün şimdilik gevşek olduğu ‘Zengezur Koridoru’ terör örgütü VoMa’nın merkezi olabilir ve burada eylem gerçekleştirebilir. Kimin sayesinde olabilir bu tahmin edelim!

İran!

Neden İran?

Karabağ Zaferi’nden sonra Zengezur’u dillendirmesiyle dikkat çekiyor İran hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nahçıvan ziyareti sırasında sarf ettiği sözleri değerlendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 2 Ekim günü Tahran’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede İran’ın rolüyle ilgili yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Erdoğan ne demişti Nahçıvan dönüşü uçakta hatırlayalım:

“Bizim temennimiz buraları barış koridoru haline getirerek açmaktır. Hala bir savaşın egemen olduğu bir koridoru düşünmek mümkün değil. Çünkü gerek Zengezur gerek Laçin koridorlarını eğer barış koridoru olarak düşüneceksek kavga gürültü olmadan bu işi çözmemiz gerekiyor.”

“Hele hele bunların raylı sistem olduğunu düşünürsek, Türkiye'den gelen tren Nahçıvan'dan, Ermenistan'dan geçerek Azerbaycan'a gidecek. Ermenistan'dan geçme konusuna gelince. Ermenistan bu işin önünü açmazsa nereden geçecek? İran'dan geçecek. İran şu anda buna olumlu bakıyor, olumlu baktığı için de İran'dan artık Azerbaycan'a geçiş imkanı olabilecek.”

Türkiye’den çıkan trenin Nahçıvan ve Ermenistan’dan geçerek Azerbaycan’a gideceğini söyleyen Erdoğan, Erivan’ın engel olması halinde söz konusu güzergahın İran üzerinden olabileceğini işaret etmiş, Tahran’ın da buna olumlu baktığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zengezur Koridoru’na açıklamasına dair İran Dışişleri’nin yanıtı ise “Ulaşım yollarının herkesin menfaatini sağlayacak ve refah getirecek şekilde geliştirilmesine katıldıkları” şeklinde oldu.

Tahran, yaptığı açıklamayla Erdoğan’ın sözlerini destekliyor fakat aynı gün yaptıkları başka bir açıklamada ise Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan’ın İran’a yaptığı ziyarete yer verildi ve şöyle denildi:

“İran'ın Ermenistan ile ikili konulardaki temas ve görüşmelerinin bir parçası. Ermeni konuk, bölgedeki son durum ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilere dair bilgi verdi.”

Ermenistan ve İran arasındaki sıkı bağı bilmeyen yok!

İran, her ne kadar Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü savunduğunu belirtse de terör örgütü VoMa’nın elinden tutma ihtimali yüksek.

Peki bu nerede olur?

Zengezur Koridoru!

Neden Zengezur?

Ermenistan kendi toprağında sıkıntı olmaması adına VoMa’nın ülke dışında eylem yapmasını sağlayacaktır. Yoksa başına gelecekleri tahmin ediyor artık.

**

Ha bu arada, Zengezur’da kendi başlarına devlet kuran bir oluşum vardı değil mi?

Onu da unutmayalım!

Sahi kim tanıdı onları?

MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Gucci’nin Ermeni mankeni Azerbaycan’a saldıracakmış! Gucci’nin Ermeni mankeni Azerbaycan’a saldıracakmış!

Karabağ’daki Ermeni nüfusa yönelik entegrasyon böyle olacak Karabağ’daki Ermeni nüfusa yönelik entegrasyon böyle olacak

Azerbaycan’dan tarihi mesaj: Enver Paşa’nın adı Hankendi’de caddeye verildi Azerbaycan’dan tarihi mesaj: Enver Paşa’nın adı Hankendi’de caddeye verildi