18 Nisan 2019 tarihinde, Perşembe tam gün Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi`nde idik. Erol Güngör bu defa bizi burada buluşturmuştu. Merhumun eşi Prof. Dr. Şeyma Güngör ve İstanbul Ü niversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Ü yesi sevgili dostum Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz de sempozyuma davetliydi.

Her ikisi ile de Erol Güngör`e dair hatıralarım vardı. Kültür dünyasında benim etkin olarak katıldığım ve konuştuğum ilk faaliyet 1992 yılında Erol Güngör`e dairdi. O faaliyeti düzenleyen ekibin içerisinde daha birinci sınıf talebesi iken Abdulkadir Emeksiz de yer almıştı. Şimdi her ikimizin de yöneticisi olduğumuz İLESAM`ın o sıralar Ayla Ağabegüm ablamızın reiseliğini yaptığı İstanbul gençlik teşkilatı mensupları olarak ilk faaliyetimiz Beyazıt Devlet Kütüphanesi`nde gerçekleştirdiğimiz Erol Güngör faaliyeti idi.

1992 yılındaki o faaliyette Şeyma Güngör hocamız da vardı. Zaten Erol Güngör ile ilgili bütün faaliyetlere mümkün mertebe katılırdı. Benim yaptığım bütün Erol Güngör toplantılarında bizi yalnız bırakmadı. Erol Güngör hakkında konuşmazdı, ya da az konuşurdu ama mutlaka katılma iradesi gösterirdi.

Şeyma Hanım bana ait olan Türk Düşünce Hayatında Erol Erol isimli eserimin de ortaya çıkışına vesile olan hocamızdı. Yine 1992`li yıllarda bir gün Ü mit Meriçhocayı fakültedeki odasına ziyarete gelmişti. Ben de oradaydım. Orada Erol Güngör`ün Ortadoğu gazetesinde kaleme aldığı başyazılardan ve bu yazıların değerlendirilmediğinden bahsetmişti. Aradan on yıl geçtikten sonra 13 yıllık gazete taramalarımla Erol Güngör kitabımı hazırladım. Bu kitapta bin beş yüze yakın makalenin olduğu ayrıca bir Erol Güngör bibliyografyasına yer vererek aşağı-yukarı bibliyografyasını tamamladım.

Erol Güngör Sempozyumunda bunlar da yer yer zihnimde oluşan şeylerdi. Esas konumuz olan sempozyuma nereden gireyim? Bir kimya öğretmeninin on beş civarında öğrenciye aylarca sosyal bilimci olan Erol Güngör hakkında danışmanlık yapması öğrencilerin mükemmel bir ekip ruhu ile konuyu bir birlerinin alanının sınırlarına da saygı duyarak kolektif ve ahenkli bir biçimde çalışmaları henüz dokuz ve onuncu sınıfta olmalarına rağmen kürsü, konuşma, hitabet ve zamana uyma yetkinlikleri okul müdürü sevgili dostumuz Hüseyin Sarı`nın önderliği ile bütün okulun ahengi ve birbirlerine karşı hürmeti... Gerçekten Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi çok farklı ve olumlu özellikleriyle göz dolduruyor ve 'güzel günler göreceğiz çocuklar' duygusunu bize dayatıyor.

Peki bir gün boyunca neleri konuştuk?

Erol Güngör`ü Anlamak Sempozyumunu öğrencilerden Elif CERİT sundu. Çok ta başarılıydı. Erol Güngör`ün hayatından kesitleri Melike Olgunsoy anlattı. Program danışman öğretmen Adnan Demirkol`un 'Neden EROL GÜ NGÖR?' başlıklı açılış konuşması ile başladı. Okul müdürü Hüseyin SARI`nın selamlama konuşmasından sonra oturumlara geçildi. Sempozyum üçoturum halinde planlanmıştı.

Birinci oturumun yöneticiliğini Prof. Dr. Abdulkadir Emkesiz yaptı. Bu oturumda Erol Güngör de Ahlak Psikolojisi ve sosyal ahlak yaklaşımı:Ervin Seden ERİK-10A Erol Güngör e göre İslam ın ve İslam Tasavvufunun meseleleri:Neslihan YILDIRIM -10A Erol Güngör e göre Misyonerlik ve misyonerlik faaliyetlerinin ana malzemeleri: Murat HÖKENEK-10C Erol Güngör de eğitim ve eğitim sahasındaki temel problemler ve çözüm önerileri: Şevval DİLAN BECERKİR -10D başlıklı bildirileri adı ve sınıfı yazılı öğrencilerimiz sundu.

Erol Güngör`de Millet, Tarih, kültür merkezli yaklaşımlar başlıklı ikinci oturumu ben yönettim. Bu oturumda Erol Güngör e göre millet, milliyetçilik ve din ilişkisi: Esila AYIK-9B Erol Güngör e göre Tarih bilincinin önemi ve Türklerin Tarihi: Duru BAĞCI- 9E Erol Güngör e göre kültür değişiminde aydın etkisi ve yabancılaşma: Yusuf Emin ALTUN -9D ve Erol Güngör e göre hukukun oluşumunda örf, adet ve geleneklerin yeri :Aslı ÖZKAN -10E başlıklı bildiriler sunuldu.

Ü çüncü oturumu ise okulun sosyoloji öğretmenlerinden Dr. Aydın Demirtaş yönetti. Bu oturumda Erol Güngör ve tercüme eserleri değerlendirildi. Dünyayı Değiştiren Kitaplar ve Yirminci asrın manası: Abdussamet Kaymaz -10A

İktisadi gelişmenin Merhaleleri:Yusuf Kaymaz -9A ve Batı düşüncesindeki büyük değişme: (Ethem ÇETİNER 10E) başlıklı bildiriler sunuldu.

Erol Güngörü Anlamak Sempozyumu Prof. Dr. Şeyma GÜ NGÖR`ün konuşması ile sona erdi.

Gençler çok başarılıydı.

Erol Güngör`ün başta Mesuliyet Duygusu yazısında olduğu gibi onlarca yazısında vurguladığı gibi 'gençlere güvenmekle ne denli isabetli düşündüğünü' bir defa dahi göstermişlerdi..