Bir gün Hocamız Nasreddin` in eşeği bir uçurumdan yuvarlanmış ve ölmüş. Hocamız bunun üzerine köy halkını toplamış ve onları eşeğin yuvarlandığı yere getirerek, onlara: 'Bakın benim eşek buradan yuvarlandı ve öldü. Köye dönünce artık bana eşek nasıl yuvarlandı, eşek nereden yuvarlandı gibi sorular sorup beni sürekli rahatsız etmezsiniz her halde' , demiş.

Kısaca: İnsanı en çok meşgul eden zamanını alan şey negatif enerjilerdir. O ne dedi, hakkımda ne diyorlar, acaba ne derler. Ayıp olur, küserler vb gibi sözlere önem vermesi kişinin hak ile olan eğitimini geciktirir. Yolda bıraktırır. Biz bunlara kulak vermemeye çalışacağız.  Kuranı kerimde diyor ki Furkan suresi: Rahman`ın has kulları yeryüzünde vakarla yürüyen, cahiller onlara laf attığı zaman, 'selâm' deyip geçen kullardır. Bizlerde bize sataşma olduğu zaman selama diyeceğiz. Yani mümkünse takılmaya çalışacağız.

&ndash NASREDDİN HOCA VE DEVE  AVI

Nasreddin dedemiz: Bir gün, DOĞAN satın almış. Şehirde kurulan HAYVAN PAZARINA  gelmiş ve elindeki DOĞANI salıvermiş.

Doğan gitmiş bir ÖKÜ ZÜ N üzerine konmuş.

Hocamız da hemen eline bıçak alıp öküzü orada kesmiş.

Öküzün sahibi koşarak gelmiş, hocam ne yaptın, öküzü niye kestin.

Hocamız da, ben ne yapayım doğan gitti öküzün üzerine kondu, doğanın getirdiği, tuttuğu yenir. Avdır bu. Doğanım öküzü aldı demiş.

Adam şaşırarak, A hoca hiçdoğan öküzü alır mı?

Hoca ise 'Ey cahil adam, bir vakitte bu doğanla DEVE bile avladım ' demiş.

KISACA:   Allah dostları, Hüdai hazretleri, Akşemseddin hazretleri Hacı Bektaşi gibi Allah dostlarının amacı insanı eğitmektir. Önce eğitilecek insanı bulurlar. Buradan çıkacak sonuçda şudur, demek ki bazen eğitilmeyecek insanlar da olabiliyor. O zaman o tür insanlardan da uzak duracağız. İnsanın eğitilmemiş nefsi bazen horoz gibi olur, bazen öküz gibi olur bazen eşek gibi kısaca eğitilmeyen ego şekilden şekile girer. Akıllı insan kendisinin zaaflarının ne olduğunu bilir, eksikliklerini bilir ve ona göre kendini yetiştirecek güzel rehberler ararlar..