İş kurmaktaki temel amaçgeçinmek değil amaçlarına ulaşmak için yatırim yaparak büyümek olmalıdır.  Eğer sadece geçimini sağlamak için işletme kurmak istiyorsaniz. iş kurmak yerine çalışan olmanızı  tavsiye ederim.  Küçük düşünerek büyük hedefler gerçek olmaz fakat büyük hedeflere küçük adımlarla başlarsınız bu küçük adımlar büyük işlere dönüşür.

Ne yazık ki KOSGEB , özel girişimcilik kurs ve eğitimleri ile üniversitede akademisyenler girişimcilik yerine teori muhasebe diyerek biraz matematik öğretiyorlar daha da ilginçtarafı üniversitede mezun olduğu dönemde ki geçerli olan ve öğrendiği bilgiyi 30 yıl sonra ders olarak anlatıyor bu eğitimlerle 1930 ile 1980 yollarında başarıli olmak mümkündür O dönemde talep fazla arz yok dolasiyla ürün üretmek, dükkan açarak oturmak yeterliydi. Gelir gidere dikkat etmek yetiyordu üstelik kar marji yüksek olduğu için hatayı  tolere ediyor. 

Ü lkemizde girişimilik ile işletmecilik kavramları hala net olarak anlaşılmayan ve  birbirini karıştırılan kavramlardır. girişimcilik ya yeni bir ürün,  hizmet ve konsept oluşturarak insanların anlayışlarıni değistirerek uygulanabilir ve süreklilik olmalı oysa işletmecilik yapılan işi başka yerde yapmak sistem taklit etmek ve esinlenmektir ille bir fikriniz olması gerekmez.  Girişimcilikte başarıli olmayı başka bir yazida kaleme alırız. 

Ekonomi ve işletmecilik değişti artık piyasayi okuyan geleceği görerek değişimi takip eden veya değişimi, gelişimi başlatan işletme de çelişkileri ve belirsizliği çözerek  takım ruhuna sahip ekip olusturan kendini, çalışanlari, müşterilerini eğiten işini ve işletmesini geliştiren profesyenel lider ruhlu girişimcilere ihtiyaçvardır. 

Ü lkemizde Fakir kafa yapısı ile girisimcilik yapılarak ensaf oluyorlar.  esnaflar tıpkı fakir insanlar gibi herseyi kendisi yapan,  kimseye güvenmeyen, ekip kuramayan kursa da herseyi kendi söyleyen bütün yetkileri ve kararları kendisi veren hata elemanın yaptığı işi kendisi yapan az kazanan kendi işini icra eden kişilerdir esnaf.

Esnaflar her geçen gün pazar payı kayip etmeye devam ediyor.
1.Kurumsal firmaların daha fazla bayilik, şubelesme yöntemi ile pazarı ele geçirmesi
2. Sektöre yeni girişimlerle rakiplerin girmesi
3. Sosyal medya,  e ticaret üzerinden konumdan bağımsız satış yapma imkanı olmasi

Yukardaki üçnedenden dolayı esnaflar her geçen gün pazar payı ve kar payını kayıp ediyorlar  bu tablo karşısinda
1. Esnaf mantgindan çıkıp iş adamı olmak için kurumsalasmali.
2. Bir kaçesnaf birleserek ortak kurumsal yönetim anlayışına sahip kurumsal firma oluşturmali.
Esnaf mantığında başarı oranı yüzde 20 iken kurumsal yönetimde başarı oranı % 70 olarak gerçekleşiyor.

Peki bir esnaf para kazanmak için ne yapmalı.
1. Mevcut durumdaki işletmelesini bu gün kuracak olsanız nasıl kurardınız zayıf ve güçlü yönleri analiz ederek karlı ürün ve hizmetleri belirlemek fiyatlandirma , üretim,  maliyeti en aza indirmek ve  yeniden yapılanmaya girmek.

2. Satış ekibi kurmak ve eğitmek,  satış stratejisi oluşturma ve yeni müşteri bulma, mevcut müşteriye tekrardan satış yapmak online ve offline satış kanalları oluşturmak. Esnafın sorun yasamasının en büyük nedeni satış yapmamaktır ya satarsınız  ya batarsınız.
3. Devlet destek ve teşviklerinden yararlanmak. 

4. Yeni Ü rün ve hizmet üretmek var olan ürünü geliştirmek için ar ge ve inovasyon yapmak.

5. Danışmanlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmak.  Eğitim sizin ve elemanların potansiyelini ortaya çıkarmak ve artırmak için en ucuz ve dönüşü en yüksek yatırımdır. Kitaplar bu konuda çok iyi ve ucuz ama piyasadaki ve tv deki işletme programlari kurumsal firmalara yönelik esnaf faydalanamıyor.
6. Gelir kaynaklarını artırma ve finansal yönetim tekniklerini öğrenmek. İşletmelerin gelir kaynakları
a) Faliyet sonucu elde edilen gelir.  ( İşletme bilgisi)
b) Finansal yönetiminden oluşan gelir.  (Finansal zeka)
c) Yatırımdan gelen gelir kaynakları (Yatırımcı aklı)
d ) İşletme dışı gelir kaynağı ( Fırsatları  değerlendirme) olarak karşımıza çıkıyor oysa çoğu esnaf sadece faaliyet sonucu kazançsağlıyor. Bir işletme de doğrudan gelir kaynaklarından oluşan gelir ile yatırım yaparsanız ve yatırımlardan gelen gelir ile giderleri karşılamaya ya işletme gideri gelirin % 40 dan azsa işletme büyür. 
7. Satın alma ve ödeme yapma pazarlık muzekara etmesini bilmek. 
8. Kurum içi girişimcilik ve ortaklık yapmak
9. Büyüme yöntemlerini hayata geçirmek.
10. Yatırım almak. İşlemlenin değerini artırma yolu ile şirket hisse satarak nakit fazlalığı  sağlamak  gerekir. 

İş adamı olmaya giden yol kurumsallaşmaktan geçer.  En fazla 5 yıl içinde esnaflar yok olacak yada çok az kazanan olacaklar. Geçmişteki yöntem ve taktiklerle başarılı olunmaz çünkü o geçmişte kaldı.  Ne derler Dünün güneşi ile bu günün çamaşırı kurutulmaz