Bugün, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde 'Perakende Sektörünün' temeli olan MARKETÇİLİK olgusu:
Kurulumundan tedarikçiliğine, ürün temininden işletme yönetimine, Avrupalı Türk GASTROHEROLARIN, 2. ve hatta 3. kuşaklarının elinde.
Artık, dizaynı ile ürün seçimi ile ETNO MARKET imajını yıkan, çok özel ve sadece kendi vatandaşlarına değil, o kentlerin yerlilerine ve diğer ülke vatandaşlarına da hitap eder boyutlar sergiliyebiliyorlar.
Dünya insanlarının gelişen 'Damak Zevklerinin' paralelinde, müşterilerin gıda maddeleri tercihleri de değişiyor ve bu değişikliklere, o ülkeye sonradan gelmiş ve yerleşmiş yabancıların açtıkları, işlettikleri marketler, hatta Market Zincirleri daha hızlı cevap verebiliyorlar.
Özellikle, bu işin en karlı çıkanları ise tabii ki Avrupalı Türkler oluyor. Çünkü, Almanya nüfusunun neredeyse %50 - 60 ı, son 30 - 40 yıl içinde Turizm amaçlı veya İş maksatlı Türkiye ye gelmiş ve Türkiye lezzetlerini tatmış, tanımış insanlardan oluşmakta.
Türk marketlerinden alışveriş etme sebeplerinden birini de, HELAL olgusuna bağlıyorlar. Müslüman Türkleri, günde 5 kere el ve ayaklarını yıkayan, temiz ve dürüst insanlar olarak nitelendiriyorlar.
Örneğin, et almak için girdikleri Türk Marketinden, temizlik ürünlerini, bebek ve kozmetik malzemelerini, diğer kutulu, şişeli, özel 'Türkiye Lezzetlerini' de alarak çıkıyorlar.
Şimdi, Türkiye deki üreticilere: (Tabii ki AB yasalarının izin verdiği ürünlerde) kaliteli içerikte, albenili ambalajlı, Türk ve Alman kanaat önderlerinin beğenisini kazanmış, ürünlerde 'HER DİLDE OKUNUŞU KOLAY, TÜ RKÇE MARKALAR ile bu pazarı büyütmelerini öneriyorum.
Hatta Türkiye de, özellikle Büyük şehirlerde MARKET MARKALARI yaratan kuruluşların, Euro Türk partnerlerle, Avrupa da MARKET hatta MARKET ZİNCİRLERİ yatırımlarına şimdiden girmelerini tavsiye ediyorum.
'Bu ne yapacaktır?' derseniz, öncelikle içpiyasa da değer kazanmış Markalı Lezzet Ü rünlerimizin ihracat pastasındaki payını arttıracak, Türkiye de deneyim kazanmış Türk cheflerinin Avrupa ülkelerinde çalışmalarını sağlayacak, Türkiye nin Turizm   imajında, daha geniş alanlar yaratacaktır.
Bakınız, bazı kesimlerin şiddetle karşı çıktığı, bir konuya ! Açıklık getirmek istiyorum.
On yıllarca Almanya ve diğer Avrupa ülkelerde yaşayan Türkler severek ve iftiharla tükettikleri, üzerinde GAZİ yazan peyniri, hem büyük Alman marketlerinden, hem de Türk marketlerinden aldılar ve yediler.
Sonra öğrendiler ki bu 2000 li yıllara kadar teneke kutularının üzerinde Atatürk filigranı, sonrasında ise Süleymaniye camisi resmi bulunan ürünleri, bir Alman Yahudisi üretiyormuş.   Kimisi olsun, ben tadını seviyorum dedi ve yedi. Kimisi ise Avrupalı Türkler tarafından alternatif olarak: Aynı fabrikada, aynı kalite ve standartlarda ürettirilen Türkçe isimli başka markalı peynirleri tercih ettiler. Ben, burada başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum ve GAZİ adını kullanan firmaya teşekkür ediyorum, bu TÜ RKÇE MARKA, bugün birçok Türkçe Markalı, aralarında Türkiye den gelenler de olan Almanya nın, büyük ulusal marketlerine REWE, KAUFHALLE ve EDEKALARA girmesinin yolunu açtı.
Bu geniş ve ilerisi ülkemiz ve insanlarımız için çok yararlı konuya, önümüzdeki   yazılarımda devam edeceğim.
Raf sanayinden, soğuk vitrin, dolap ve odalara, aydınlatma ürünlerinden, çay, kahve, meyve suyu makinalarına, unlu mamul ve fırın cihazlarından, pişirme üniteleri ve set üstü ekipmanlara kadar perakende sektörünün Lojistik, depolama, toptancılık ile Türkiye de gıda maddeleri yetiştirme, işleme ve ambalaj üretimine varan boyutlarını değerlendireceğiz. EUROSHOP 2023 ün, insanımızın ufuklarını açması, yeni ve inovatif fikirler kazandırmasını dilerim.
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi

 

PERAKENDE SEKTÖRÜ NÜ N YENİ YILDIZI: TÜ RKİYE

TÜ RKİYE GASTRONOMİ SEKTÖRÜ NDEKİ BAŞARISINI, PERAKENDE SEKTÖRÜ NDE PERÇİNLEDİ.

Günlük İTTİFAK GAZETESİ nin, LEZZET HAREKETİ sayfası olarak, yiyecek içecek aleminin en önemli kuruluşları: MARKETÇİLİĞİ   kucaklayan PERAKENDE SEKTÖRÜ nün nabzını, Düsseldorf ta açılan EUROSHOP 2023 Fuarında tuttuk.

`height=

Bu fuarda, Alman ve Çin firmalarından sonra 136 katılımcısıyla, 3. sıraya yerleşen Türkiye PERAKENDE SEKTÖRÜ NDEKİ BAŞARISINI KANITLADI.
Ü lkemizin hemen her tarafından, fuara katılan köklü markaların, A dan Z ye ülkemizde yaptığı 'YERLİ ve MİLLİ' üretimleri göz doldurdu ve dikkat çekti.
Yüzlerce metrekarelik dev standları kapatan markalarımız, mimari dizayn ve ürün yerleştirme konusunda da fevkalade başarılı idiler.
Bir çoğunun yöneticileriyle birlikte, iftiharla çektirdiğimiz resimleri ve genel görüntüleri değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.
Avrupa da MARKETÇİLİK denince, ilk akla gelen marka MATVARLDEN in sahibi Dr. Muhittin Taylı yı, fuara Bursa dan katılan KAPLANLAR Soğutmanın muhteşem standında,   Ertuğrul Kaplan kardeşimle birlikte ağırladık.

`height=

Yine Avrupa daki marketlere, Gıda ürünleri tedarikinin en büyük markası olan: SUNTAT ın Başkanı Mustafa Baklan ve Taner Toy ile TOY LADENBAU standında sohbet ettik. Avrupa nın en büyük Market Ekipmanları, Endüstriyel Mutfak ve Soğutma Cihazları üreticisi GGM GASTRO İNTERNATİONAL GmbH Başkanı Manuel Elma ve oğulları ile UĞUR Soğutmanın standında, Sevgili kardeşim Fuat İlyasoğlu ile beraber olduk.

`src=

Fuarın en büyük standlarından birini kuran ÇAĞLAYAN Soğutma Yetkilisi İbrahim Ağaçayaklar ın konugu olduk.
ISIB İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanımız Mehmet H. Şanal ile DİKTAŞ Soğutma standında kuruluş yetkilisi Osman Baştaş ile buluştuk.
TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı nın standı NDUSTRİO da, PİMAK Group Başkanı Rıza Ergun ile birlikte sohbet ettik.

`height=

ÖZTİ Başkanı Tahsin Öztiryaki, EVİNOKS Başkanı Coşkun İrfan, Şenol Soğutma Kurucusu Ali Kağıtçı, Soğutma sanayinin güçlü markaları: TEKNODOR, KLS PLAST, TEK GLASS ve FRİGOSO Başkanı Yakup Keleş ve oğlu Asım Alp Keleş ile görüştük.

`height=

DİNÇER RAF ın CEO su Uğur Dinçer, SOVA Mağaza Donanımları A.Ş. nin kurucuları Oğuz Vardar ve Acun Tekin den yeni ürünleri hakkında bilgi aldık.
Afrika, Ortadoğu ve Avrupa da 'Anahtar Teslimi' marketler kuran TAB 25 in kurucuları Recep Aras ve Halil Art ile Faslı mimar Mohamed Tiouriri nin çalışmalarıyla ilgili, verdikleri bilgilerden memnuniyet duyduk.

`height=

Yazılım ve bilgisayar teknolojisini 'Marketlere' sokan RR- PAPER in Başkanı Kazım Erdoğan dan İşin aslını öğrendik. Fuarın 'Platin Partneri' olarak geniş bir alana yayılan Standları ile dünyaca tanınmış 'Market Ekipmanları' kuruluşunun kuruluşu:   Ü ÇGE nin yöneticileri Can Aras ve Damla Aras kardeşler ve sevgili Esra Güven in misafirperverliğine şahit olduk.
Gaziantep ten KAVAK Ailesinin ALASKA Soğutma şirketinin yöneticileri, Market ve Cafe Restaurant çalışmaları ile ünlü MARTEK şirketinin Başkanı Cemal Akkan ile FRENOX Sogutma İhr.Md. Dilshod Begmuradov da   görüştüğümüz kişiler arasındaydılar ve göğsümüzü kabarttılar.
Başarılarının devamını diliyoruz.

 

İTQİ ÖDÜ LLÜ 'İPEK SALÇA' AVRUPA MARKET RAFLARINDA!

Türkiye`de ve İhraçedildiği tüm dünya ülkelerinde Büyük bir beğeni kazanan, ULUSAL, YEREL ve   ETNO   MARKETLERİN raflarına yerleşen   ÇELENLİOĞLU Gıda Sanayi ürünü 'İPEK SALÇA' bunu, Merkezi Brüksel deki, İTQİ / Ü stün Lezzet Enstitüsü nün, yıllardır verdiği: '3 ALTIN YILDIZ'   ve 'KRİSTAL'   Ödülleri' ile de ispatladı.

`height=

Lezzetini Türkiye   güneşinde, Ege bölgesinde yetişen, sağlıklı ve lezzetli domates ve biberlerden alan, ÇELENLİOĞLU Gıda nın Akhisar fabrikalarında üretilen İPEK SALÇA, lezzeti, kalitesi, ambalajı ve ihracat hizmetiyle de yurtdışı pazarında   tercih edilen, Türkiye nin Lezzet Markası oldu.
1992 yılında kurulan, ÇELENLİOĞLU Gıda, bugün Manisa/Akhisar yöresinde,   domates, biber ekilişine öncülük eden, Akhisar Ovası`nda çiftçiler ve bölge halkına sağladığı desteklerle, işe sağlam başlayan   ÇELENLİOĞLU Gıda, Akhisar`ın salça üretiminde tanınmasını ve öncelikli bir bölge olmasını da sağladı.
Kurduğu 'Sözleşmeli Ekicilik Sistemiyle': En iyi renk, en iyi koku ve en iyi olgunluktaki hammaddeyi elde edebilmesi, 30 yıllık tecrübesi ve konusunda, dünyadaki 7. en ileri teknolojiye sahip fabrikasına sahip olmasının yanısıra, AR-GE ve inovasyon çalışmaları ile de ürün kalitesini koruyor, geliştiriyor ve sürdürülebilir kılıyor.

`height=

Bir aile şirketi olan kuruluşun, Yön.Kur.Bşk. Sedat Çelenlioğlu, LEZZET HAREKETİ ne yaptığı açıklamada: 'Sahip olduğumuz bu MixFlow Teknolojisi   Domatesin tüm yararlı pigmentleri ile birlikte tat, koku, doku gibi ürüne ait duyusal özelliklerini de eşsiz bir şekilde koruyarak, el değmeden salça haline gelmesini sağlıyor. Buhar tüketimi minimuma indirilip, ürün kendi akışında buharlaştırılarak tat ve aroma unsurlarının ürün içine hapsolması,   müşterilerimizi bu nefis lezzetin, bizi de dünyanın en değerli GASTRONOMİK ödüllerinin sahibi yapıyor.

Bu özverinin karşılığını ilk kez 2017 yılında, Uluslararası Lezzet Ödülü Enstitüsü nün Ü STÜ N LEZZET ÖDÜ LLERİ   yarışmasına Türkiye den İPEK SALÇA markası ile katılım sağlayıp, Avrupa nın en prestijli şeflerinin değerlendirilmesi sonucu: En üst düzeyde '3 Altın Yıldız' aldık. 
2021, 2022 ve 2023 yıllarında da Ü stün Lezzet Ödülünün istikrarı ve yüksek tat sonuçları ile birlikte 2023 yılında ise KRİSTAL LEZZET ÖDÜ LÜ kazanan Dünya`daki ilk ve tek DOMATES SALÇASI Ü reticisi olmayı başardık.' derken, kuruluşun içve dış piyasalar   yöneticisi Ömer Çelenlioğlu da: 'Bu ödüller İPEK SALÇA`nın, Türkiye`deki başarılarını yurtdışı pazara da taşıdı ve Dünya genelinde HORECA ve MARKET yöneticilerinin tercih ettiği bir marka olmasını sağladı.' dedi.
Lezzet te ülkemizi gururlandıran, İPEK SALÇA ve Çelenlioğlu Ailesine başarılar diliyor ve kendilerinden yeni ödüller bekliyoruz.