İçeriğindeki vitamin ya da mineraller sayesinde insan hayatı için yararları olan bitkiler, şifalı bitkiler olarak tanımlanır. Bu bitkiler hastalıklara karşı fayda sağlar ancak bunların tüketim miktarları ve tüketilme şekilleri büyük önem taşır.

Şifalı bitkilerin hastalıkların tedavisinde kullanılması, neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak unutmamakta fayda var ki şifalı bitkiler herhangi bir hastalığı tamamen iyileştirmez ve kesinlikle ilaç yerine kullanılamaz.

Şifalı bitkiler yalnızca bir rahatsızlığın ya da hastalığın tedavisine ya da önlenmesine destek olabilir. Aynı zamanda her şifalı bitki her hastalığa önerilmez. Bu bağlamda şifalı bitkiler ve isimleri ile hangi hastalıklara iyi geldiğinin tam olarak bilinmesi önemli bir konudur. Bir diğer önemli konu da kronik ve ciddi hastalıklara sahip olan kişilerin ya da ilaç kullananların şifalı bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Her evde bulunması gereken, birçok rahatsızlığın tedavisinde veya önlenmesinde size yardımcı olacak 10 şifalı bitkiyi derledik. Üztelik bunların hepsi de ülkemizde yetişiyor.

1. ÇÖREK OTU

Çörek otu, binlerce yıldır bütün dünyada hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Antitümör, antibakteriyel, iltihap ve ödem önleyici, antioksidan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, antiülser, antidiyabetik, karaciğerin zarar görmesini önleyici, antihistaminik, şeker düşürücü ve kolesterol düşürücü aktivite gösterdiği belirtilmektedir. Çörek otu Peygamber Efendimiz'in de övdüğü gıdaların başında gelmektedir. Her derde deva olduğu için bu listenin başında yer alması tesadüf değildir. Peki çörek otunun faydaları nelerdir?

  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır,
  • Adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur,
  • Sindirim sistemini korur
  • Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.

2. İNCİR

İncir çekirdeği, incir yağı, incirin yaşı ve kurusu gıda olarak bu sıralamada yer alır. İncir Kuran`a mazhar olmuş bir gıda olması hasebiyle de çok değerli bir gıdadır. Şifa özelliği de tıpçılar tarafından yüzyıllardır anlatılmaktadır. İncirin başlıca faydaları şunlardır: 

  • Hücre yenilenmesine katkıda bulunur.
  • Vücudun günlük vitamin gereksinimleri için önemlidir.
  • Kan basıncının dengelenmesinde rol alır.
  • Kilo kontrolüne yardımcıdır.
  • Bakterilere karşı vücudun korunmasında etkilidir.
  • Kemik ve diş sağlığı için önemlidir.
  • Kansere karşı etkili bir besindir.

3. KEÇİBOYNUZU

Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılan keçiboynuzu akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Geçmişten bugüne kadar birçok formülün ve karışımın içinde yer alan ve insanda büyüme hormonlarını desteklediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen, gıda olarak da kullanılan değerli bir bitki.

4. ÜZÜM

Üzüm Anadolu`nun her tarafında yetişen ve her çeşidinin ayrı bir şifa kaynağı olduğu bilinen değerli bir gıdadır. Antioksidan özelliği yüksek kansızlığın ilacı olarak bilinir. Üzümün kurusu ise hafızayı güçlendiren dünyadaki nadir birkaç bitkiden bir tanesi.

5. SARIMSAK

Kokusu herkesi hoşnut etmese de faydaları etkileri ve tadı yemeklere verdiği lezzet ile çok değerli bir bitki. Virüsler üzerinde etkili olan bakteri enfeksiyonlar üzerinde etkili olan değerli bir gıda. Tarihten bugüne kadar sarımsak temizleyici kürler içerisinde yer almış arındırıcı özelliği olan anti bakterisit ve antivirütik özelliği olan bir gıda.

6. ZEYTİN

Zeytinyağı Kuran`da bahsedilen değeri bilim insanı tarafından yeni yeni fark edilen ama yüzyıllardır da çokça zeytinyağı tüketen sağlıklı insanın hayatından sofrasından edindiğimiz bilgilere göre değer sıralamasında en değerli bitkiler listesine girmeyi hak etmiş. Akdeniz insanının ömrünün uzun olmasının sırrı olarak da biliniyor.

7. DEFNE YAPRAĞI

Tarihten bugüne kadar bilinen sofralarımızın vazgeçilmezi etli yemeklerde yemeğin tadını iyileştiren sindirim enzimlerini aktive ederek, hayvansal gıdalara ayrı bir tat verip ağır koku ve tatları gideren ayrıca şifalı özelliği olan hazma yardımcı olan değerli bir bitki. Geçmişten günümüze kadar değerini hiç kaybetmemiştir. Defne yaprağı ayrıca Anadolu`nun özellikle Akdeniz iklimindeki var olan leziz yemeklerin lezzet kazanmasındaki en büyük rolü oynar.

8. KARABAŞ OTU

İbni-i Sina`nın 'beynin süpürgesi' olarak bahsettiği beyin ve sinir sistemi hastalıklarında tarihten bugüne kadar kullanılan karabaş otu, astım ve alerjiye iyi gelen ve bağışıklık sistemini güçlendiren, vücuttaki oksijen oranını artıran çok değerli bir bitkidir.

9. ÇAKŞIR OTU

Çakşır otunun şifasından çokça bahsedemesek de bu bitkinin öyle bir etkisi var ki tek başına bu bitkiyi kahraman etmeye yetiyor. Cinsel afrodizyak olup doğurganlığı arttırıyor. Çakşır bitkisinin hayvanları ikiz doğurttuğu iddiası insanların da dikkatini çekmiş ve bu alanda kullanıldığı yerler de olmuştur.

10. KANTARON OTU

Sinir ve strese çok iyi gelen ve bugünki bilim tarafından etkileri tespit edilmiş bütün dünyada sinirleri yatıştırmak için kullanılan değerli bitkilerden birisi. Aslında tarihte bu bitki sinir sistemi için değil daha çok bağışıklık sistemi, sindirim enzimleri, romatizmal hastalıklar gibi unsurlar için çok geniş kullanım alanı olsa da bugün ki modern tıp bunu sadece sinir sistemi üzerindeki etkilerini tespit etmiş ve bu alanda etkinliği ispat edilmiş ve insanlara şifa vesilesi olarak kullanılan bir bitki.

İttifakgazetesi.com

Editör: Melek Aydın