Bakırköy Belediyesi’nin 2015’te restorasyon sözü verdiği ancak bir türlü başlamadığı tarihi Fildami Sarnıcı, zamanın ve ihmallerin yıkımına uğruyor. Ayasofya ile aynı çağda yapılmış olan bu eski su sarnıcı, daha sonra Osmanlı döneminde fil ahırları olarak kullanılmış. Cumhuriyet döneminde ise bostan ve etkinlik alanı olarak hizmet vermiş. Ancak 2004 yılından beri atıl durumda olan Fildami Sarnıcı, duvarlarına yazılan yazılar, içine atılan çöpler ve ölen hayvanlarla harap bir görüntü sergiliyor. Havadan çekilen fotoğraflar, yapının ne kadar kötü durumda olduğunu gözler önüne seriyor.

AW020688_04

Rusya’yı savunan Kuzey Kore: Ukrayna krizinin beyni NATO Rusya’yı savunan Kuzey Kore: Ukrayna krizinin beyni NATO

YILLARDIR HİÇ BİR TEDBİR ALINMADI

Araştırmacı Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, Fildami Sarnıcı’nın hem yer üstünde hem de yer altında görülebilen tek örnek olduğunu söyledi. Yavaşçay, “Doğu Roma döneminde 5-6’ıncı yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Hangi imparator tarafından yapıldığı bilinmiyor. Roma döneminde su sarnıcı olarak kullanılırken, Osmanlı döneminde 1. Bayezid’in Timur’la yaptığı savaştan sonra fil ahırları olarak kullanılmaya başlanmış. Cumhuriyet döneminde ise 1996 yılına kadar bostan, 2004 yılına kadar da çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmış. O tarihten sonra ise boş bir alan olarak kalmış. Restorasyon yapılması gerekiyor. Bakırköy Belediyesi bununla ilgili açıklamalar yapmıştı ama hiçbir çalışma yapılmadı. Eser çok bakımsız bir halde. İçinde kimlerin yaşadığı belli değil. Hayvan ölüleri var, ateş yakılıyor, duvarlar çatlıyor. Yapının acilen korunması ve onarılması lazım. Dış cephesi de iç cephesine göre daha iyi ama duvarlara yazı yazılmış, bunların da temizlenmesi lazım” dedi.

AW020688_02

Yavaşçay, Fildami Sarnıcı’nın mimari özelliklerini de şöyle anlattı: “Yapının boyutları 120 metreye 76 metre, yüksekliği ise 11 metre. Toplamda 9 bin 600 metrekarelik bir alan kaplıyor ve 100 bin ton su alabiliyor. Bu da yapının ne kadar büyük ve önemli olduğunu gösteriyor.” (İHA)