Bilgili olan güçlü ve farklı olur. Finansal bilgimizde parasal yönetim ve varlık konusunda bizleri farklı varlıklı yapar. Bir şeylere sahibi olmak için o konuda bilgi sahibi olmalıyız. Bilgili olanlar ancak yönetebilir. Onun için finansal bilgi önemlidir. Finansal ve ekonomi bilgisi olmayan parayı yönetemez, parayı yönetemeyen de hayatını yönetemez ve doğru kararlar alamadığı gibi her söylenene inanmak zorunda kalır. Kurumsal veya bireysel olarak hepimiz temel finans bilgisine sahip olmalıyız.

Yoksa birileri yanlış yönlendirir ya da varlıklarımızı doğru yatırımlara yönlendiremeyiz. Böylelikle varlıklarımız erir ve boşa bir hayat harcarız. Çalışmak kadar önemli olanda parayı çalıştırmak ve yönetmektir. Para kan gibidir bir kere çıktı mı geri gelmez ve bir bünye ne kadar güçlü, büyük olursa olsun kan olmadığında ölürse para olmadığında işletmelerde batar, aileler de fakirleşir.

İnsanlarımızın en az bilgi sahibi olduğu halde en çok konuştukları konular spor, siyaset, sağlık ve ekonomi dersem yanlış olmaz galiba sıralama. Özelikle finans konusunda insanlarımızın eğitimi yok onun içinde bazı siyasetçiler sadece giderlere, döviz kurlarına, ya da cari açığa bakarak Ü lke ekonomisi hakkında yorum yapıyorlar. Sözde ekonomiden iyi anlayan bu zatlar. Bir veriye bakarak Ü lke batı diyorlar. Onlara göre zaten dolar yükselse de, düşse de, faizler inse de Ü lke batıyor. Oysa bir firmanın bile sadece 10 kalem üründen 2 sinde zarar ederse firmanın bütünün zarar etiğini söylemek ne kadar doğru olur ki?

Diyelim ki Ahmet`in bu gün 20 TL geliri, 25 TL gideri var. 5 yıl sonra Ahmet geliri 100 TL, gideri 70 TL oldu. Sadece gidere bakarsak Ahmet iflas etmiş olmalı. Ü lke ekonomisi konusunda kendilerini akıl verecek kadar ekonomist zannedenler veya ana muhalefet de aynı hatayı yapıyor oysa bütüne bakmak lazım. Sonuçta + bir para meydana geliyorsa karlı demektir. Gelir, gider, alacaklar ve borçlar, varlıklar, öz sermaye, cari işlemler, kur, revize para, birikim ve yatırımlar hesaplanmadan karar vermek doğru olmaz.

Veriler ve tablolar aynı olduğu halde neden ekonomistler farklı yorumlar yaparlar. Birileri zararda derken giderleri karlı ve her şey yolunda diyorlar. Çünkü onlar da bilmiyorlar ya da art niyetliler. Doğru bir tane olur. Onlar ne olursa olsun zarardayız derler. Özelikle televizyon, gazete de ekonomi haberlerine artık hiçbakmıyorum, okumuyorum çünkü kimin ne diyeceği beli onun yerine verileri bularak kendim karar vermeyi daha doğru buluyorum.

İnsanlarımızı finansal okur yazarlık seviyelerini yükseltmeleri gerekiyor. Ancak o zaman kazançlı yatırım ve karlı işletmeler meydana gelir ve parasal anlamda doğru bilgilerle geleceğe dair planlar yapılmalıdır. Aksi durumda hepsi hayalden öteye gidemez ve asla o hayaller gerçekleşemez. Hayallerin gerçekleşmesi içinse plan yaparak uygulanmalıdır. Sizce de öyle değil mi?

Satış yaptın para kazandın kazandığım parayı elinde tutamadıysan bir ömür boyu bir arpa boyu yol alman mümkün değil.  Para kazandıktan sonra birikim birikimlerle yatırım yapmalısınız eğer yatırımlarından gelen para ile gideri karşılayacak duruma gelirseniz o zaman yol almaya başlarsınız.  Kazanmak, elde tutmak ve yatırım yapmak gerekir.  Size aktif yatırımlar, pasif gelir kaynakları, aktif gelir gelir kaynaklarından kazançkazandığını da doğru yönetmek lazım.  

Mal varlığı kazançdeğil bir insanın bir milyon değerinde gayrimenkul sahibi olması onun gelirinin yüksek olacağı anlamına gelmez.  O gayrimenkul den 5000 TL kira alırsan diğer taraftan borcu olduğu halde geliri 10.000 TL olabilir bizim burada söz ettiğimiz gelir.  

Unutmayın, mal varlığının %20`si birikim, geri kalanı işletme ve doğru yatırımlardan gelir.