Sıradan bir insanın ortalama bir hayat yaşamak, ilerde ki harcamalar ve hesaplamayan giderleri ödemek için birikim yapması gerekir. En ilkel yöntem işe bütçeleme yapmak ve tasarruf yapmak olarak karşımıza çıkar. Hiçekonomi ve finans yönetimi olmayan insan bile para biriktirip mülk sahibi olur. Bunun için kararlı olması ve uzun dönem devam etmesi yeterli. Babil`den bu yana bireysel en basit finansman yönetimi gelirin % 10 unu biriktir, geri kalanını harcadır. Ondan bir adım daha iyisi gelirin % 20,sini yatırıma, % 10 u da birikime ayır ki hesap dışı ve ani giderleri karşılamak için birikimini kullan. İlerde yatırım ve yüksek harcama için birikimini kulan.

Günümüzde en iyi birikim yöntemleri olarak paranın değerini korumak için altın, döviz, bano, fon, altın hesabı, bireysel emeklilik sistemi, ev ve düğün hesapları gösteriliyor. Birikime ayrılan bütçe ne kadar yüksekse devlet desteği de o kadar yüksek olur. İş kurmayı düşünenlerin, işletmesi olup da işini büyütmek ve yatırım yapmak için birikim yapması şart. Taksitle ev almak, altın gününe katılmak, ortak yatırım yapmak. Eğer size kazançsağlayan ama ana parayı kendi getirisi ile ödeyen bir yatırım seçeneği varsa en mantıklı yoldur.

Giderinizi eleyerek ev, bireysel finans yönetimi yapın ve gereksiz her şeyi eleyin. Giderleri yazdığınızda ve üzerinde biraz düşününce en az % 20 fazlasının gider olduğunu görürsünüz. Eğer bir insan kısıtlama imkanı olduğu halde giderleri azaltmak için çaba göstermiyorsa onun ya irade sorunu vardır ya da yapmak istemiyordur. Birikim yapacak kadar kazançsağlayamayan insanın ek gelir kaynaklarına yönelmesi gerekir. Şöyle etrafımıza bir baksak kendimize uygun küçük çaplı işler, ticaret, hizmetler yaparak kazançsağlayabiliriz.

Canının isteği gibi yaşamak, o aldı bende alayım, onun var benimde olsun, benim aldığım daha iyi olsun, lüks yaşam merakı, başkalarına nispet yapmak, gösteriş olsun diye harcama yapmak, bonkör davranış ve savurganlık düşüncesiyle birikim olmaz. Savurganlığın sonu fakirliktir.

Bir danışanım, aile finansmanı ve bireysel finans yönetim planına bakarak, 'Ne yani şimdi fakirliği alkol ve sigara parası ile mi temizleyeceğiz' demişti. Ben de ' Hayır ama oradan başlayacaksınız' demiştim. Birikim yapmak alışkanlığı olmayan insan ne kadar çok kazanırsa o oranda harcama yapan birisi olur.

Unutmayın nakit sorunu yaşamak ve zengin olmanın yolu birikim yapma alışkanlığından başlar.