Fırçanın İzinden, dün akşam (30 Ekim Salı) Ü sküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür  Merkezi`nde sanatseverlerle buluşan müstesna bir serginin adı. Tezhip sanatına yönelik,  eskilerin efradını cami a`yarını mani` dedikleri tarzda güzellikleri Asitane`nin orta yerine  taşıma sevdasında olan sanat etkinliğine yönelik kanaatlerimi iki cümleyle şöylece ifade  etmek isterim: Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi, mekân için tarihi   vasfını hak eden  bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Müsait vakti olanlar, içinde birbirinden âlâ estetik  güzellikler barındırmakta olan sergiyi 11 Kasım Pazar gününe tarihine kadar mutlaka  görmeli!  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ü niversitesi öğretim Ü yeleri Doç. Dr. Kaya Ü çer ve Doç. Dr.  Münevver Ü çer`in atölye öğrencileriyle birlikte açtıkları 'Fırçanın İzinden'de Ü çer  Hocaların 35 yıllık sanat birikimini fırçanın izinde, murakkaalarda, levhalarda görmek  mümkün. Hocalarının yolunda emin adımlarla ilerleyen öğrencilerin tezhipleri de takdire  şayan çalışmalar olarak Ü sküdar`a naif bir rüzgâr taşıyor. Kaynağını, Karamemi`nin, Baba  Nakkaş`ın, Ali Ü sküdari`nin, Abdullah Buhari`nin ruhlarından alan bir rüzgâr;   Hocaların, talebeleriyle birlikte aynı çatı altında göz nurlarını sergiliyor olmaları hem  özgüven hem de sanat camiamızın pek çok paydaş kesiminden alacakları geribildirimler  açısından oldukça mühim bir hadise.

`height=

Kaya Ü çer: Sanatımızın sadakası

Malum olduğu üzene malın zekâtı kırkta bir, ilmin ve sanatın zekâtı ise yüzde yüzdür.  Kaya Ü çer Hoca da hadiseye bu zaviyeden bakıyor: 'Sanatımızın sadakası bizden sonra  gelecek nesillere emaneti devretmektir. Bunun için de öğrenci yetiştirmemiz gereklidir.  Ü niversitede olsun, özel kurslarda olsun yapacağımız en önemli şey öğrenci  yetiştirmektir. İşte biz de Fırçanın İzinden sergimizde öğrencilerimizle birlikte aynı sergi  salonunu paylaşıyoruz.'

Mücadele, uygulama ve estetik;

1982 yılından bugüne kadar geleneksel sanatlarımızın hizmetinde bulunan duayen  sanatkâr Doç. Dr. Kaya Ü çer, serginin amacını 'Ü lkemizin yoğun günler geçirmekte bu  zamanlarda tüm halkımız gibi sanatçılarımız ve sanata ilgi duyan hamilerimiz de sanatın  her alanını desteklemeli bu savaşta yerini almalıdır. Biz sanatçılar şartlar ne olursa olsun  yaşamın ve sanatın devam ettiğini, sanatkârlar olarak yaşam felsefesinin mücadele,

uygulama ve estetik olduğunu tüm dünyaya göstermeliyiz' cümleleriyle özetledi.

Saadet, tevazu, sabır, aşk;

Etkinlikte sohbet ettiğimiz Kaya Ü çer, fırçayla olan 35 yıllık ilişkisini saadet, tevazu, usta  çırak ilişkisi, dirayet, sabır ve sanatını aşk ile sevmek şeklinde sıraladığı anahtar

kelimelerle dile getiriyor.  Sergide geleneksel sanatlarımızın usta isimleriyle hasbihal etme imkânımız oldu. Bu  cümleye hat ve ebru hocası, Prof. Dr. Faruk Taşkale`yi, Fuad Başar`ı, Prof. Dr. Mustafa  İsen`i, hattat ressam Turan Sevgili`yi, hattat Faruk Dinçer Eratlı`yı, müzehhibe Meltem  Cantürk`ü, mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin`i dâhil ederek sözlerimize devam edelim.

`height=

Prof. Faruk Taşkale: Örnek sergi

Mimar Sinan Güzel sanatlar Ü niversitesi geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof.  Dr. Faruk Taşkale ile epey hasbihal ettik. Hocamızın sergiye ilişkin izlenimlerini şu  cümlelerle ifade etti: 'İbrahim Ethem Bey çok güzel bir sergi oldu. Renk ve tasarım  açısından tezhip sanatına yeni yorumlar getirmesiyle Münevver Ü çer`in eserleri örneklik  teşkil edecek özellikler taşıyor.

Ü çerlerin atölyesi usun soluklu

Sergide Kaya ve Münevver Ü çer hocaların öğrencileriyle birlikte bulunmaları da ayrı bir  güzellik kanaatimce. Ü çerlerin atölyesi uzun soluklu. Öğrencilerin bir kısmı 15 yıldır  Ü çerlerle birlikte tezhip çalışıyor. Bu durum sergi salonuna olumlu yönde yansıyor.  Öğrencilerin levhalarının hoca eserleriyle birlikte sergileniyor olması motivasyon açısından  önemli. Dolayısıyla etkileyici ve ilham verici bir sergi. Sergideki yazılar da çok güzel.  Hüseyin Gündüz Hocanın yazıları serginin anlam zenginliğini artırıyor.'  Fuad Başar: Kalem kılıçtan keskindir!  Münevver Ü çer hocanın tasarımlarını birlikte incelediğimiz hat ve ebru hocası Fuad Başar,  'Kalem kılıçtan keskindir. Ölünceye kadar kalemini elinden düşürme, yazmaya, hizmete  devam et İbrahim Ethem kardeşim' dedi.

`height=

Prof. İsen: Sanat emin ellerde

Prof. Dr. Mustafa İsen, Fırçanın İzinden`den aldığı ilhamla 'Kültür sanat elin ve ehil  ellerde' olduğunu belirtti.  'Hocamız yeni bakış açıları sunuyor.'  Sergide görüştüğümüz müzehhibe Meltem Cantürk 20 yıldır tezhip sanatının içende yer  alan, İSMEK`te usta öğreticilik yapan bir sanatkâr. 15 yıldır Doç. Dr. Münevver Ü çer ile  tezhip çalışmalarını sürdüren Cantürk, Münevver Ü çer`in tezhip sanatına yeni bir bakış  getirdiği ve bir nevi ekol sahibi olduğunu ifade ettikten sonra hocasının tezhibi çok  sevdiğini, araştırmalarda bulunduğunu ve tüm bunların eserlerinde karşılık bulduğunubelirtiyor.  Sergide tezhipleriyle Arzu Okumuş, Aynur Şekerci, Esin Kakazoğlu, Ferzan Mamati, Filiz  Koyuncu, Gülfer Şat, Huriye Baltacı, Meltem Cantürk, Nazik Güler, Nesrin Tekçe, Oya  Bilginoğlu, Reyhan İsen, Seher Ü nver, Sena Boz Uzun, Sevil Aygen, Zehra Gökdeniz,  Zeynep Adalı ve Zuhal Sorucu hocalarına eşlik ediyor.

Kültür sanatta tasarruf olmaz!

Ü sküdar Belediyesi`nin ismi son yollarda gittikçe artan bir oranla kültür ve sanatla birlikte  anılıyor. İlçenin kültür mekânlarında düzenlenen sanatseverler nezdinde etkinlikler kalıcı  tesirler oluşturuyor. 10 günlüğüne ancak bir sığınma sahnesi kadar da olsa şehrin  atmosferine hattın zikrini, tezhibin zarafetini, sabrın örnekliğini gözler önüne seren  Belediye Başkanı Hilmi Türkmen`in açılışını yaptığı etkinlikte tasarruf gerekçesiyle katalog  düzenlenmemesi kanaatimce vakıa mutabık olmamış. Kültür ve sanat gibi bir irfan  mektebinden, estetik ocağından tasarrufa gidilmez, gidilmemeli.  İstanbullu sanatseverlerin 'Fırçanın İzinden'de Münevver Hoca`nın birbirinden âlâ  keyfiyeti haiz tasarımlarını Kaya Ü çer`in fırçaya hâkimiyetini artık hemen her biri usta  vasfını üzerlerinde taşımaya başlamış bulunan öğrencilerin azmini görmek için 11 Kasım  Pazar gününe kadar vakti bulunduğunu belirterek yazımıza nihayet verelim.