‘Fırçanın İzinden’ Üsküdar’da…

Abone Ol

Fırçanın İzinden, dün akşam (30 Ekim Salı) Ü sküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür&nbsp Merkezi`nde sanatseverlerle buluşan müstesna bir serginin adı. Tezhip sanatına yönelik,&nbsp eskilerin efradını cami a`yarını mani` dedikleri tarzda güzellikleri Asitane`nin orta yerine&nbsp taşıma sevdasında olan sanat etkinliğine yönelik kanaatlerimi iki cümleyle şöylece ifade&nbsp etmek isterim: Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi, mekân için tarihi &nbsp vasfını hak eden&nbsp bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Müsait vakti olanlar, içinde birbirinden âlâ estetik&nbsp güzellikler barındırmakta olan sergiyi 11 Kasım Pazar gününe tarihine kadar mutlaka&nbsp görmeli!&nbsp Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ü niversitesi öğretim Ü yeleri Doç. Dr. Kaya Ü çer ve Doç. Dr.&nbsp Münevver Ü çer`in atölye öğrencileriyle birlikte açtıkları 'Fırçanın İzinden'de Ü çer&nbsp Hocaların 35 yıllık sanat birikimini fırçanın izinde, murakkaalarda, levhalarda görmek&nbsp mümkün. Hocalarının yolunda emin adımlarla ilerleyen öğrencilerin tezhipleri de takdire&nbsp şayan çalışmalar olarak Ü sküdar`a naif bir rüzgâr taşıyor. Kaynağını, Karamemi`nin, Baba&nbsp Nakkaş`ın, Ali Ü sküdari`nin, Abdullah Buhari`nin ruhlarından alan bir rüzgâr; &nbsp Hocaların, talebeleriyle birlikte aynı çatı altında göz nurlarını sergiliyor olmaları hem&nbsp özgüven hem de sanat camiamızın pek çok paydaş kesiminden alacakları geribildirimler&nbsp açısından oldukça mühim bir hadise.

Kaya Ü çer: Sanatımızın sadakası

Malum olduğu üzene malın zekâtı kırkta bir, ilmin ve sanatın zekâtı ise yüzde yüzdür.&nbsp Kaya Ü çer Hoca da hadiseye bu zaviyeden bakıyor: 'Sanatımızın sadakası bizden sonra&nbsp gelecek nesillere emaneti devretmektir. Bunun için de öğrenci yetiştirmemiz gereklidir.&nbsp Ü niversitede olsun, özel kurslarda olsun yapacağımız en önemli şey öğrenci&nbsp yetiştirmektir. İşte biz de Fırçanın İzinden sergimizde öğrencilerimizle birlikte aynı sergi&nbsp salonunu paylaşıyoruz.'

Mücadele, uygulama ve estetik;

1982 yılından bugüne kadar geleneksel sanatlarımızın hizmetinde bulunan duayen&nbsp sanatkâr Doç. Dr. Kaya Ü çer, serginin amacını 'Ü lkemizin yoğun günler geçirmekte bu&nbsp zamanlarda tüm halkımız gibi sanatçılarımız ve sanata ilgi duyan hamilerimiz de sanatın&nbsp her alanını desteklemeli bu savaşta yerini almalıdır. Biz sanatçılar şartlar ne olursa olsun&nbsp yaşamın ve sanatın devam ettiğini, sanatkârlar olarak yaşam felsefesinin mücadele,

uygulama ve estetik olduğunu tüm dünyaya göstermeliyiz' cümleleriyle özetledi.

Saadet, tevazu, sabır, aşk;

Etkinlikte sohbet ettiğimiz Kaya Ü çer, fırçayla olan 35 yıllık ilişkisini saadet, tevazu, usta&nbsp çırak ilişkisi, dirayet, sabır ve sanatını aşk ile sevmek şeklinde sıraladığı anahtar

kelimelerle dile getiriyor.&nbsp Sergide geleneksel sanatlarımızın usta isimleriyle hasbihal etme imkânımız oldu. Bu&nbsp cümleye hat ve ebru hocası, Prof. Dr. Faruk Taşkale`yi, Fuad Başar`ı, Prof. Dr. Mustafa&nbsp İsen`i, hattat ressam Turan Sevgili`yi, hattat Faruk Dinçer Eratlı`yı, müzehhibe Meltem&nbsp Cantürk`ü, mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin`i dâhil ederek sözlerimize devam edelim.

Prof. Faruk Taşkale: Örnek sergi

Mimar Sinan Güzel sanatlar Ü niversitesi geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof.&nbsp Dr. Faruk Taşkale ile epey hasbihal ettik. Hocamızın sergiye ilişkin izlenimlerini şu&nbsp cümlelerle ifade etti: 'İbrahim Ethem Bey çok güzel bir sergi oldu. Renk ve tasarım&nbsp açısından tezhip sanatına yeni yorumlar getirmesiyle Münevver Ü çer`in eserleri örneklik&nbsp teşkil edecek özellikler taşıyor.

Ü çerlerin atölyesi usun soluklu

Sergide Kaya ve Münevver Ü çer hocaların öğrencileriyle birlikte bulunmaları da ayrı bir&nbsp güzellik kanaatimce. Ü çerlerin atölyesi uzun soluklu. Öğrencilerin bir kısmı 15 yıldır&nbsp Ü çerlerle birlikte tezhip çalışıyor. Bu durum sergi salonuna olumlu yönde yansıyor.&nbsp Öğrencilerin levhalarının hoca eserleriyle birlikte sergileniyor olması motivasyon açısından&nbsp önemli. Dolayısıyla etkileyici ve ilham verici bir sergi. Sergideki yazılar da çok güzel.&nbsp Hüseyin Gündüz Hocanın yazıları serginin anlam zenginliğini artırıyor.'&nbsp Fuad Başar: Kalem kılıçtan keskindir!&nbsp Münevver Ü çer hocanın tasarımlarını birlikte incelediğimiz hat ve ebru hocası Fuad Başar,&nbsp 'Kalem kılıçtan keskindir. Ölünceye kadar kalemini elinden düşürme, yazmaya, hizmete&nbsp devam et İbrahim Ethem kardeşim' dedi.

Prof. İsen: Sanat emin ellerde

Prof. Dr. Mustafa İsen, Fırçanın İzinden`den aldığı ilhamla 'Kültür sanat elin ve ehil&nbsp ellerde' olduğunu belirtti.&nbsp 'Hocamız yeni bakış açıları sunuyor.'&nbsp Sergide görüştüğümüz müzehhibe Meltem Cantürk 20 yıldır tezhip sanatının içende yer&nbsp alan, İSMEK`te usta öğreticilik yapan bir sanatkâr. 15 yıldır Doç. Dr. Münevver Ü çer ile&nbsp tezhip çalışmalarını sürdüren Cantürk, Münevver Ü çer`in tezhip sanatına yeni bir bakış&nbsp getirdiği ve bir nevi ekol sahibi olduğunu ifade ettikten sonra hocasının tezhibi çok&nbsp sevdiğini, araştırmalarda bulunduğunu ve tüm bunların eserlerinde karşılık bulduğunubelirtiyor.&nbsp Sergide tezhipleriyle Arzu Okumuş, Aynur Şekerci, Esin Kakazoğlu, Ferzan Mamati, Filiz&nbsp Koyuncu, Gülfer Şat, Huriye Baltacı, Meltem Cantürk, Nazik Güler, Nesrin Tekçe, Oya&nbsp Bilginoğlu, Reyhan İsen, Seher Ü nver, Sena Boz Uzun, Sevil Aygen, Zehra Gökdeniz,&nbsp Zeynep Adalı ve Zuhal Sorucu hocalarına eşlik ediyor.

Kültür sanatta tasarruf olmaz!

Ü sküdar Belediyesi`nin ismi son yollarda gittikçe artan bir oranla kültür ve sanatla birlikte&nbsp anılıyor. İlçenin kültür mekânlarında düzenlenen sanatseverler nezdinde etkinlikler kalıcı&nbsp tesirler oluşturuyor. 10 günlüğüne ancak bir sığınma sahnesi kadar da olsa şehrin&nbsp atmosferine hattın zikrini, tezhibin zarafetini, sabrın örnekliğini gözler önüne seren&nbsp Belediye Başkanı Hilmi Türkmen`in açılışını yaptığı etkinlikte tasarruf gerekçesiyle katalog&nbsp düzenlenmemesi kanaatimce vakıa mutabık olmamış. Kültür ve sanat gibi bir irfan&nbsp mektebinden, estetik ocağından tasarrufa gidilmez, gidilmemeli.&nbsp İstanbullu sanatseverlerin 'Fırçanın İzinden'de Münevver Hoca`nın birbirinden âlâ&nbsp keyfiyeti haiz tasarımlarını Kaya Ü çer`in fırçaya hâkimiyetini artık hemen her biri usta&nbsp vasfını üzerlerinde taşımaya başlamış bulunan öğrencilerin azmini görmek için 11 Kasım&nbsp Pazar gününe kadar vakti bulunduğunu belirterek yazımıza nihayet verelim.