Sağlık

Baş ağrısını tetikleyen besinleri biliyor musunuz?

Migren atağını tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişebilir, ancak bazı gıdalar migren atağını başlatabilir veya şiddetlendirebilir. İşte, migreni tetikleyebilecek bazı gıdalar:

Abone Ol

Kahve: Kafein, Nutrients dergisinin 2021 tarihli bir incelemesine göre, uzun yıllardan beri migrenle ilişkilendirilen bir madde olarak öne çıkıyor. Çalışmaya göre, aşırı kafein tüketimi migrene neden olabilir ve kafeinin aniden kesilmesi migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle, kafein tüketimine dikkat etmek migren yönetiminde önemli olabilir.

Kahve: Kafein, Nutrients dergisinin 2021 tarihli bir incelemesine göre, uzun yıllardan beri migrenle ilişkilendirilen bir madde olarak öne çıkıyor. Çalışmaya göre, aşırı kafein tüketimi migrene neden olabilir ve kafeinin aniden kesilmesi migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle, kafein tüketimine dikkat etmek migren yönetiminde önemli olabilir.

İşlenmiş etler: North Carolina Üniversitesi'nde nörolog doktor olan Rebecca Traub'a göre, sosisler ve hindi sandviç gibi yiyecekler dahi migreni tetikleyebilir. Ayrıca, Amerikan Migren Derneği'ne göre bu etler, migren için ortak gıda tetikleyicileri arasında gösterilen sodyum nitrat adlı koruyucuyu içerdiğinden dolayı tüketilmemelidir. Bu nedenle, migrenle mücadele eden bireylerin bu tür gıdalardan kaçınmaları önerilebilir.

Eski Peynirler: 2012 yılında Nöroloji Bilimleri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, eski peynir migreni tetikleyen en yaygın gıdalardan biri olarak belirlenmiştir. Amerika'daki Kadın Sağlığı Bürosu'na göre, eski peynirler, tiramin adı verilen bir bileşiği içeren gıdalar arasında bulunmaktadır. Bu bileşik, vücuttaki nörotransmitterlerle etkileşime girerek migren atağına neden olabileceğinden, migren hastalarının eski peynir tüketiminden kaçınmaları önerilmektedir.

MSG: Monosodyum glutamat (MSG), birçok gıda ve gıda katkı maddesinde bulunan bir sodyum tuzudur. Doğal olarak domateslerde bulunan bu bileşik, aynı zamanda ketçap ve barbekü sos gibi ürünlerde lezzet arttırıcı olarak kullanılır. 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi'nde yayınlanan bir araştırmada, MSG'nin migren için potansiyel bir tetikleyici olabileceği belirlenmiştir. Bu durum, herkesin değil ama bazı bireylerin MSG'ye karşı duyarlılığı olduğunu gösterir, bu nedenle MSG içeren gıdalardan kaçınmak migreni olan bazı kişiler için önerilebilir.

Turunçgiller: 2016 yılında Sefalalji dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yaklaşık 26 bin kadın üzerinde yapılan çalışmada, turunçgillerin auralı migren için önemli potansiyel tetikleyiciler olduğu, ancak aurasız migren için aynı etkinin geçerli olmadığı belirlenmiştir. Yani, bu araştırma turunçgillerin migren ataklarına neden olabileceğini göstermektedir, ancak bu etki sadece auralı migren durumunda ortaya çıkmaktadır.

Yapay tatlandırıcı: Aspartam, birçok yapay tatlandırıcıdan biridir. Bir nörolog olan Louise Klebanoff'a göre, migren hastalarının beslenmelerinden çıkarmaları gereken ilk gıda, bu tatlandırıcıdır. Eğer düşük kalorili tatlandırıcılardan kaçınmak istiyorsanız, gıda etiketlerini okuyarak diyet gazlı içecekler ve kahvaltılık gevrekler dahil bazı paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden uzak durabilirsiniz.

Alkol Avrupa Nöroloji Dergisi'nde 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 2107 migren hastası üzerinde gerçekleştirilen çalışma, alkollü içeceklerin migren hastalarının yaklaşık yüzde 35'ini tetiklediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bazı çalışmalarda alkol içmenin dehidrasyona yol açarak baş ağrısına neden olabileceği belirtilmiştir

Fındık: Migren Bozuklukları Derneği, fındıkları fenilalanin içeren bir gıda olarak değerlendirir ve bu nedenle ortak migren tetikleyicileri arasında yer alır. Ancak, bu yiyeceğin herkesi aynı şekilde etkilediğine dair genel bir bulgu bulunmamaktadır. Doktor Klebanoff'a göre, bir avuç fenilalanin içeren kuruyemiş tüketildikten sonra baş ağrısı yaşanıyorsa, bu durumun fındığın tetikleyici olabileceği anlamına gelebileceği belirtilmektedir.

Çikolata: 2012 yılındaki Nörolojik Bilimler araştırması çikolatayı migreni tetikleyen en yaygın gıdalardan biri olarak tanımladı ancak 2020 yılından itibaren yapılan çalışmalar sonucunda çikolata, sadece potansiyel migren tetikleyiciler arasındadır. Ayrıca bazı uzmanlar, tatlılara duyulan özlemin yaklaşmakta olan migrenin nedeni değil, belirtisi olduğunu düşünüyor.  (Kaynak: Habertürk)