Sağlık

Beyni 4 gün içinde bitiriyor! Bu besinleri yediğiniz anda beyin hücreleri yavaş yavaş erimeye başlıyor

Nöroloji Akademisi yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıklandı. Yapılan çalışmaya göre, yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesiyle beyin 4 gün içinde verimliliğini kaybediyor. İşte tüketmeden önce bir daha düşünmeniz gereken, beyni bitiren besinler...

Abone Ol

Nöroloji Akademisi yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıklandı. Yapılan çalışmaya göre, yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesiyle beyin 4 gün içinde verimliliğini kaybediyor. Kahvaltıda yüksek oranda yağ ve şeker içeren besinleri 4 gün boyunca tüketen katılımcılar üzerinde bir çalışma gerçekleştiren araştırmacılar, dördüncü gün sonunda bilişsel fonksiyonlarda belirgin bir yavaşlama tespit etti.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan başka bir çalışmada ise, fazla miktarda yağ ve şeker içeren besinlerin tüketen kişilerin dikkat ve hafıza sorunlarında bozulma meydana geldi. Araştırmalara göre, aşırı kilolu olmanın diyabet ve obezite riskini artırdığı bilinmekle birlikte, zayıf olmanın her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmediği ortaya çıktı. Zayıfsanız ancak beslenme rutininizde sağlıklı besinler yoksa ve egzersizden uzak bir yaşantınız varsa birçok kronik hastalığa yakalanma riskiniz artıyor.

Eatthis.com, insan sağlığına zarar veren 30 besini listeledi. 30 besinin içerisinde vücuda zarar veren maddelerin neler olduğu da açıklandı.

PATLAMIŞ MISIR Zararlı İçerik: Trans Yağ Patlamış mısır, içerdiği trans yağlar nedeniyle sağlık açısından çok tehlikeli. Trans yağlar, kandaki LDL (kötü) kolesterol seviyelerini yükseltip HDL (iyi) kolesterol seviyelerini düşürür. Bu durum, kişinin kalp damar tıkanıklığı ve dolayısıyla kalp krizi riskini artırabilir.

TAVUK NUGGET Zararlı İçerikler: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan Tavuk nugget içinde bulunan bazı bileşenlerin, özellikle digliserid, Red #40 (gıda boyası) ve karajenan gibi maddelerin sağlık üzerinde potansiyel olumsuz etkileri olabilir. Gıda boyalarının bilişsel fonksiyonlar üzerindeki olumsuz etkileri, yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Ayrıca, DNA hasarına neden olabilen gıda boyalarının hafıza sorunlarına da sebep olduğu biliniyor.

BOL YAĞLI KIZARTMALAR: Zararlı İçerik: Hidrojenize Edilmiş Yağ Trans yağ asidi içeren besinler, vücuttaki kötü kolesterol düzeyini yükseltebilir. Trans yağlar, kalp krizi, obezite, kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini artırabilir.

BEYAZ UN: Zararlı İçerik: Klor Dioksit Beyaz un kullanımı, vücut pH dengesini doğrudan etkileyebilen bir durumdur. Beyaz ekmek tüketimi, içerdiği klor dioksit nedeniyle bu dengeyi olumsuz yönde etkiler. Bu durum, sindirim sistemi sağlığını, enerji seviyelerini ve genel sağlığı önemli ölçüde etkiler.

CİPS: Zararlı İçerik: Monosodyum Glutamat Çoğunlukla lezzet artırıcı olarak kullanılan monosodyum glutamat, vücuda alındığında tükürük bezlerinin salgısını etkiler.

TATLANDIRICI: Zararlı İçerik: Sukraloz Sukraloz, hormon dengesini bozabilen bir madde olarak bilinir ve kilo sorunları başta olmak üzere birçok olumsuz etkiye neden olabilir.

BEYAZ ŞEKER: Son yıllarda hızla artan obezitenin önde gelen nedenlerinden biri aşırı miktarda şeker tüketimidir. Şeker, aşırı tüketildiğinde karaciğer tarafından yağ olarak depolanmaya başlar ve bu durum karaciğerin normal işlevini bozabilir.

ŞEKERLEMELER: Zararlı İçerikler: Yapay Boya, Aşırı Şeker, Doymuş Yağ Sentetik gıda boyaları, özellikle DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir. Bu boyaların aşırı tüketimi, bazı çocuklarda hiperaktivite belirtilerini artırabilir. Ayrıca, şekerlemelerin içerdikleri aşırı şeker miktarı ve doymuş yağlar, obezite, diş çürükleri ve genel sağlık sorunlarına yol açabilir.

TOFU: Zararlı İçerik: Magnezyum Sülfat Tofu yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek hastalığı, kalp rahatsızlıkları, diyabet, mide problemleri ve şiddetli kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.

SOSİS: Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)

DONDURULMUŞ BALIK: Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon

MARGARİN: Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası

KAHVALTILIK GEVREK: Zararlı içerik: İşlenmiş karbonhidrat ve şeker

HAZIR TURŞU: Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)

İŞLENMİŞ SOMON: Zararlı içerik: PCB (Poliklorlu bifenil)

MUFFİN: Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar

YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR: Zararlı içerik: Polisorbat 60

SAĞLIKSIZ ŞARTLARDA KURUTULMUŞ MEYVE: Zararlı içerik: Sülfit

PANKEK ŞURUBU: Zararlı içerik: Yüksek fruktozlu mısır şurubu

HAZIR DONDURMA: Zararlı içerik: Soya yağı, titanyum dioksit, yapay renklendirici

SALATA SOSU: Zararlı içerik: Sodyum karboksimetil selüloz

GRANOLA BAR: Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT

HAZIR ÇORBA: Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

BULYON: Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

DONDURULMUŞ ARA SICAK: Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar

JÖLE: Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin

PAKETLENMİŞ SMOOTHİE: Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı

SPORCU İÇECEĞİ: Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi