Teknoloji

“Bluetooth” ne demek? 10'uncu asırdaki İskandinav kralın “Mavi Diş” lakabı bu teknolojinin adı oldu!

Günlük hayatta her an kullandığımız Bluetooth'un adı ve logosunun asırlar öncesine dayanan hikayesi... Gelişen teknolojiyle beraber uzun yıllardır kullandığımız kablosuz teknoloji türlerinden olan “Bluetooth” bilindiği üzere “mavi diş” manasına geliyor. Bu isminde 10'ncu asırda yaşamış İskandinavyalı bir kraldan geldiğini biliyor muydunuz?

Abone Ol

Özellikle cep telefonlarının ortaya çıkması ve ardından gelişmesiyle beraber hayatımızın bir parçası olan “Bluetooth” teknolojisinin Türkçesi "mavi diş" manasına geliyor. Ancak bu isminde asırlar öncesinde yaşamış olan İskandinav bir kralı ait olduğu pek bilinmez.

Kablosuz kulaklığı bağlamak, dosyaları bir akıllı telefondan diğerine aktarmak veya klavyeyi, fareyi bilgisayara bağlamak için hatta cep telefonunu araçta daha rahat kullanmak adına Bluetooth kullanılıyor. Söz konusu teknolojinin ortaya çıkması ciddi bir iş ortaklığı gerektiren girişimler sayesinde gerçekleşti.

1996 yılında dönemin teknoloji devleri Ericsson, Nokia ve Intel farklı cihazları birbirine bağlamak için standart bir radyo sinyali bağlantı teknolojisi geliştirdi. Gelecekte “Bluetooth” olarak bilinecek olan bu kablosuz teknolojiyi tanımlamak için çeşitli isimler önerildi.

Intel "Biz-RF", Ericsson "MC-Link ve Nokia "Low Power-RF" isimlerini önerdi. Ancak hiçbiri pazarlama ekipleri tarafından kabul görmedi.

Bu yeni teknolojinin yayılmasına sayılı bir süre kalmışken, Kanada'nın Toronto kentinde Intel'de mühendis olan Jim Kardach, Ericsson için çalışan Sven Mattison ile barda buluşur.

Tarihe merkalı olan Kardach, Mattison'dan Vikinglerle ilgili okuyabileceği bir kitap önermesini istedi. Mattison da Danimarka Kralı 1. Harald'ın hikayesini anlatan "Longships" isimli kitabı tavsiye etti.

Kral Harald İskandinavya bölgesindeki devletleri birleştiren ilk İskandiv kral olarak bilinir. Cansız bir dişi olan kralın lakabı "Mavi Diş Harald" idi.

Kardach için bu lakap çok anlamlıydı çünkü 3 farklı şirketin ortaklaşa geliştirdiği bu teknoloji birçok farklı cihazı birleştirecekti. Kardach'ın bu isim önerisi kısa zamanda üç şirketin yönetimi tarafından kabul gördü.

Bu arada Bluetooth logosu Kral Mavi Diş’in isim ve soyisminin ilk harflerinin birleşmesi ile oluşmuş bir şekil. Bu harfler 9. yüzyıldaki runik tarzda İskandinav harfleri. İkisi kombine edilerek bugünkü Bluetooth logosu ortaya çıktı.

958-986 yılları arasında hüküm süren Danimarka Kralı Harald “Blåtand” Gormsson, o dönemde dağınık ve derebeylikler halinde bulunan Danimarka ve Norveç’i tek çatı altında birleştirme arzusundaydı.

Nihayetinde Danimarka Kralı Harald, Danimarka ile Norveç’i kendi egemenliği altında birleştirmeyi başardı.

Kral Gormsson, aynı zamanda mavi/gri bir renge dönüşen çürük dişi nedeniyle Danimarka dilinde Blåtand olan ve İngilizceye “bluetooth” olarak tercüme edilen “mavi diş” olarak da biliniyor ve lakabı da bu idi.

Yüzyıllar sonra ise teknoloji devi 3 marka; Intel, Nokia ve Ericsson 1996 yılında kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisi üzerinde çalışma yürütüyordu. Ardından bir ortaklık kurarak söz konusu proje için bir araya geldiler.

Intel’den Jim Kardach Vikingler ve Kral Harald’ın İskandinavya’yı nasıl birleştirdiği ile ilgili okuduğu kitaptan çok etkilenmişti. Bu yüzden gruba “bluetooth” isminin verilmesini teklif etti.

Bunun nedeni ise Kral Harald’ın İskandinavya’yı birleştirdiği gibi bu yeni teknolojinin de mobil cihazları birleştirip bir araya getirecek olmasıydı.

Kral Harald, bu teknolojiye sadece ismini vermekle kalmadı aynı zamanda logoda da “King Blåtand”ın baş harfleri kullanıldı. Bu harfler runik İskandinav harflerinden geliyor.