Güncel

Cumhuriyet'in 100 yılına tanıklık etmiş 100 yaşını aşmış 10 kadın Cumhuriyet'i ve Atatürk'ü anlattı

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı kutlanırken, asırlık ömür yaşayan 10 kadın Anadolu Ajansı muhabirlerince fotoğraflandı. Asırlık çınarlar hem Cumhuriyet'i hem de Atatürk’ü anlattı.

Abone Ol

Aliye Göker: “Atatürk benim yanağımı sıktı” Atatürk’ün çocukken sevip yanağını sıktığı Erzurumlu 101 yaşındaki Aliye Göker, Büyük Önder’e özlemini evinde bulunan fotoğraflarıyla gideriyor. Erzurum’daki silah fabrikasında tüfeklerin dipçiğini yapan babasının bir gün, iş yerine Atatürk’ün geleceğini söylediğini anlatan Göker, şöyle konuştu: “Ben de gitmek istedim ama babam ‘Olmaz, fabrikaya çocuk almazlar’ dedi. Ben de ağlayıp sızladım ve sonunda babam beni götürdü. Gittik fabrikaya, Atatürk geldi, beni sevip, yanağımı sıktı. Bana ‘Sen buraya neden geldin?’ dedi. Ben de ona ‘Seni görmeye geldim’ dedim. Bana ‘Sen beni nerden tanıyorsun?’ deyince, ona ‘Babam seni her zaman anlatırdı, o bizim paşamız’ derdi. Ben de anlatılanlarla seni seviyordum. Ağlayınca babam da beni getirdi’ dedim. O da bana ‘Aferin’ diyerek, yanağımı sıktı. Öldüğü zaman babamdan çok ağladım. Atatürk’ün fotoğraflarını saklıyorum. Babam fotoğrafını alçıdan yaptırmıştı, duvara asıyorduk.”

Ankara’da yaşayan 101 yaşındaki Ümmügülsüm Gürsoy’un anısı Ankara’da yaşayan Ümmügülsüm Gürsoy, hayatı boyunca Atatürk’ü görmeyi çok istediğini ancak hiç yakından görme fırsatı bulamadığını ifade etti. Gürsoy, Atatürk’ün ölüm haberini aldığı günü hiç unutmadığını ve bir kayısı ağacına yaslanıp saatlerce ağladığını dile getirdi. Gürsoy, Atatürk’ün Türkiye’yi çağdaş bir ülke yaptığını ve onun ilkelerine bağlı kaldığını vurguladı.

Elife Gündüz: “Atatürk’ün mekanı cennet olsun” Eskişehir’in Alpu ilçesinde yaşayan ve 5 oğul, 3 kız çocuk sahibi 104 yaşındaki Elife Gündüz, Atatürk’ü çok sevdiğini vurguladı. Gündüz, “Allah ondan razı olsun. Kemal’ime kurban olurum. Atatürk öldüğünde dünya kara yasa girdi. Aşık Veysel, Atatürk’ün arkasından çok maniler söyledi. Atatürk’ün mekanı cennet olsun.” şeklinde konuştu.

Sultan Kaya: “İyi ki bu ülkeyi kurtardı” Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Oluklu Mahallesi’nde 1922 yılında dünyaya gelen, 7 çocuk annesi Sultan Kaya ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü çok sevdiğini ifade ederek, “Atatürk’ü hatırlıyorum, bizi o kurtardı. Aklıma az geliyor, keşke sağlığında gidip görseydik. Bugünlere onun sayesinde ulaştık. İyi ki bu ülkeyi kurtardı.” diye konuştu.

Emine Yeşil: “Atatürk’ü görmedim ama adını duydum” Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Aşağıköy Mahallesi’nde 107 yaşındaki, 6 çocuk, 35 torun sahibi Emine Yeşil, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü görmediğini söyledi.

Zeliha Boyraz: “Seni görmeye geldim” Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 101 yaşındaki Zeliha Boyraz, Atatürk’ü yaptıklarıyla bildiğini dile getirerek, “Atatürk’ü görmedim ama adını duydum, güzel işler yapmış. Allah ondan razı olsun. Beni Anıtkabir’e götürseler giderim, dua ederim.” ifadesini kullandı.

Fatma Göçer: “Atatürk iyiydi, Allah razı olsun” Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yaşayan 109 yaşındaki Fatma Göçer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıp, “Atatürk iyiydi, Allah razı olsun.” dedi.

Günyüzü ilçesinde 108 yaşındaki Meryem Şan’ın anısı Günyüzü ilçesinde yaşayan Meryem Şan, 10 Kasım 1938’de Atatürk’ün ölüm haberini aldığında çok üzüldüğünü söyledi. Şan, annesinin caminin önünde ağladığını ve kendisinin de çok korktuğunu anlattı. Şan, Atatürk’ün Türkiye için çok önemli bir lider olduğunu ve onun sayesinde kadınların haklarını elde ettiğini belirtti.

Hanife Can ve Güllü İçli: “Gençlik yıllarımız zorluklarla geçti” Battalgazi ilçesinde 1915’te dünyaya gelen, 8 çocuk, 30 torun sahibi Hafi Can ile Yeşilyurt ilçesinde 106 yaşına giren, 6 çocuk, 28 torunu olan Güllü İçli de geçmişe dair anılarını anlattı. Can ve İçli, gençlik yıllarının zorluklarla geçtiğini belirtti.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 106 yaşına giren, 6 çocuk, 28 torunu olan Güllü İçli, geçmişe dair anılarını anlattı.

Aliye Göker

Ümmügülsüm Gürsoy

Elife Gündüz

Sultan Kaya

Emine Yeşil

Zeliha Boyraz

Fatma Göçer

Meryem Şan

Hanife Can

Güllü İçli (AA)