Dünya

Dünyanın en garip topluluğu Amişler’in yaşam tarzı şaşkına çeviriyor! Akılalmaz gelenekleriyle…

ABD’de yaşayan Amişler, yeni dünyadan uzak ve ilginç bir yaşam tarzlarıyla tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Hiçbir teknolojik ürünü kullanmayan Amişler’in gelenekleri ve yaşayış biçimleri duyanları, görenleri şaşkına çeviriyor. İşte Amişler’in akılalmaz gelenekleri…

Abone Ol

İginç bir Hristiyan mezhebi olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde teknolojiden uzak bir yaşam sürdüren Amişler’in hikâyeleri hem merak uyandırıcı hem de şoke edicidir. İşte Amişler’in ilginç gelenekleri ve hikâyeleri…

AMİŞLER’İN İSMİ NEREDEN GELİYOR? Amişler, ismini İsviçreli Jacob Amman’dan almıştır. 1600'lü yılların sonunda Reform hareketi sırasında, doğumundan sonra bir çocuğun vaftiz olmasının mantıksız olduğunu ve herkesin 18 yaşından sonra kendi iradesiyle karar vermesi gerektiğini savunuyorlardı.

Katolik Kilisesi ise bu fikre tepki vererek yüzlerce insanı öldürdü. Amişler de öldürülen gruplardan biriydi. Sonrasında ise Avrupa’da baskılardan yıldıkları için Amerika’ya göç etmişlerdir.

AMİŞLER’İN ENTERESAN YAŞAM TARZI Teknolojiyi reddeden ve basit bir yaşamı tercih eden bir topluluk olan Amişler; elektrik, telefon, otomobil gibi hiçbir teknoloji ürününü kullanmıyorlar.

Çamaşır ve bulaşıklarını elde yıkıyor, akşamları mum ışığında oturuyorlar.

Ulaşımı, atlı araba veya bisiklet ile sağlıyorlar ve tarlalarda çalışıyorlar. Traktör kullanmıyorlar; bütün üretimlerini 17. yüzyıl aletleri yani saban ve benzeri aletlerle sürdürüyorlar.

Giyim tarzları da son moda değil. Uzun kollu ve uzun etekli elbiseler giyen kadınlar elbiselerini önlük ve 17. yüzyıldan kalma şapkaları ile tamamlıyorlar.

Erkekler ise çalışırken askılı elbise, günlük yaşamda ise koyu renk takım elbise giyerek şapka takıyorlar.

Renkli ve baskılı kumaşlar giymiyorlar; her köyde sadece 1 telefon var ve onu acil durumlar için kullanıyorlar.

Kadınlar evlenene kadar saçlarına siyah örtü, evlendikten sonra beyaz örtü bağlıyorlar.

Erkekler ise evlendikten sonra sakal bırakıyor. Devlete vergi vermiyor, sosyal güvenlikle ilgilenmiyor ve askerlik yapmıyorlar.

Hastalandıklarında hastaneye gitmek yerine doğal tedavi yöntemleri deniyorlar. Hastanelik bir duruma gelinirse ise masrafları cemaat imece usulüyle ödüyor.

Amişler’in en çok önem verdiği şeylerin başında 'Fazla çocuk sahibi olmak' geliyor. Bu konuya nüfuslarının artması için özel önem veriyorlar.

Nüfusları her geçen gün artan Amişler, Almancanın farklı bir aksanıyla konuşuyorlar ve çocuklarını ilköğretimden sonra okula göndermiyorlar.

Son 16 yılda nüfusları 125 binden 230 bine çıktı ve her ailenin 4-5 çocuk yapması sebebiyle de 2026'da nüfuslarının 500.000'i bulması bekleniyor.

FOTOĞRAFLANDIKLARINDA RUHLARININ UÇUP GİDECEĞİNE İNANIYORLAR İlginç yaşam tarzları sebebiyle turistlerin ilgisini çeken Amişler’i görmek için turistler onların yaşadığı yerlere giderek onları görmek ve tanımak istiyorlar.

Ancak Amişler, turistlerden rahatsız olurlar. Fotoğraflandıklarında ruhlarının uçup gideceğine inanan Amişler, fotoğraf ve görüntü çekimine izin vermezler.

KAYNAK: HABER MERKEZİ