Güncel

Evrensel Aşura Matem Merasimi

Abone Ol

Kerbela'da şehit edilen Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını, matemin 1380. yılında "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ile anıldı.

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının Kerbela'da Yezid tarafından şehit edilişinin 1380. yılında Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde "Evrensel Aşura Matem Merasimi" düzenlendi.

Güzergahta güvenlik önlemi alan polis, kültür merkezi civarındaki yolları araç trafiğine kapattı.

Yasın sembolü olan siyah kıyafet giyen vatandaşlar erken saatlerde kortejler halinde salona geldi. Yoğunluk dolayısıyla salona giremeyenler etkinliği dışarıda kurulan dev ekrandan takip etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, şehitler için dua edildi.

Kerbela katliamının tasvir edildiği, temsili resimlerinin asıldığı etkinlikte gözyaşı döken ve ağıt yakan vatandaşlar, "Lebbeyk Ya Hüseyin" diyerek Hz. Hüseyin'e biatlarını iletti. Vatandaşlar ayrıca, "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" yazılı bandana takarken, "Her gün Aşura, her yer Kerbela" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Kimi vatandaşlar ellerini bileklerinden zincirle bağlarken, bazısı elinde gül taşıdı.

Programda, "Sinezen" ve "Mersiye" adı verilen ilahiler okundu. Salonu dolduran 7'den 70'e her yaştan vatandaş da ilahilere eşlik etti.

Zeynebiye Tiyatro Ekibi, Kerbela'da yaşananlarla, Kerbela'nın en küçük şehidi Ali Asgar'ın anlatıldığı skeç sahneledi. Yaklaşık yarım saat süren skeci izleyenlerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.