Yaşam

Korkunç ayı saldırısında 1 kişi öldü 5 kişi yaralandı! Katil ayı için sürek avı bakın nasıl başlatıldı?

Slovakya'da üç gün içinde ikinci ayı saldırısında beş kişi yaralandı. Kuzeydeki Liptovský Mikuláš kasabasında “ayı avı” devam ederken olağanüstü hal ilan edildi.Yetkililer, Slovakya'da üç gün içinde meydana gelen ikinci ayı saldırısında beş kişinin yaralandığını ifade ederek, kuzeydeki bir kasabanın olağanüstü hal ilan etmesini ve ilgililerin ayıların korunan türler listesindeki statüsünün yeniden sınıflandırılmasını önerdi.

Abone Ol

“Risk altındaki bölgede avcılar devriye gezecek, polis devriyeleri güçlendirildi ve ülkemizin dört bir yanından boz ayı acil durum ekipleri şehrimize ve çevremize yönlendirildi. Termal hayal ürünü bir drone da konuşlandırılıyor. Dağların arasında bir kasabayız ama yine de bir kasabayız. Bir ayının ortadaki beş kişiye güpegündüz saldırmasına izin veremeyiz.”

Sosyal medyada yayınlanan cep telefonu görüntüleri, ayının bir yol boyunca ve bir yaya geçidinin üzerinden geçerken, dehşete düşmüş yayalar dağılırken, daha sonra yeşil bir alan boyunca zıpladığını ve oradan kaçmak için aceleyle çitlere tırmanan bir adama hamle yaptığını gösteriyor.

Olay, yerel medyada Tatiana olarak tanımlanan 31 yaşındaki Belaruslu bir kadının, aynı kasaba yakınlarındaki Aşağı Tatra sıradağlarında bir boz ayıdan kaçmaya çalışırken ölmesinden bir gün sonra meydana geldi. Slovakya dağ kurtarma birimi, ayının saldırdığı sırada kadının, Aşağı Tatras'taki Demänovská vadisinin batı yakasındaki sık ormanlık bir alanda 29 yaşındaki bir erkek arkadaşıyla birlikte yürüdüğünü söyledi.

İkili ayrıldı ve zıt yönlere doğru koşmaya başladı. Köpekler ve dronlardan oluşan kurtarma ekipleri, dik bir vadinin tepesinde "korkmuş ama yaralanmamış" bir adamın ihbarı üzerine arama çalışması başlattı. Kadının cesedi vadinin dibinde bulundu.

Slovak yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, ilk soruşturmanın kadının - daha önceki basında çıkan haberlerin öne sürdüğü gibi - ayı tarafından parçalandıktan sonra değil, düşmesi sonucu öldüğünü gösterdiğini söyledi.

1980'lerin sonlarından bu yana orta ve doğu Avrupa'da çevre korumasının iyileştirilmesi, ayıların Romanya'dan Batı Ukrayna'ya, Slovakya ve Polonya'ya kadar uzanan Karpat Dağları boyunca uzanan doğal yaşam alanlarına dönmesine yol açtı.

Slovakya, son yıllarda çok sayıda ayı saldırısına tanık oldu. Bunlar arasında, bir asırdan uzun bir sürenin ardından 2021'de gerçekleşen ilk ölümcül saldırı da yer alıyor. Banskô vadisinin merkezinde kalçası, boynu ve eli parçalanmış ve ayı saldırısı izleri taşıyan 57 yaşında bir adam bulundu.

Geçtiğimiz Kasım ayında, bir Alman çevre savunucusu, Polonya'daki Bieszczady dağlarında hayvanın inine girdikten sonra Polonya'da bir ayı tarafından ağır bir şekilde yaralandı, ancak uçakla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatta kaldı.

Slovakya'nın popülist, milliyetçi koalisyon hükümeti üyeleri, tahminen 1.275 yerli nüfusa sahip ayıların artık avlanıp itlaf edilebileceğini öne sürerek, hayvanların Slovakya'nın nesli tükenmekte olan türler listesindeki statüsünün gevşetilmesi çağrısında bulundu.

Pazar günü, Çevre Bakanı Yardımcısı Filip Kuffa, ayıların belirli koşullar altında kentsel alanların dışında vurulmasına izin veren bir yasa taslağının ana hatlarını çizdi. Romanya ile birlikte Slovakya bakanlığı da türlerin AB düzeyinde yeniden sınıflandırılmasını önermeyi amaçlıyor. (MEHMET POYRAZ)