Sağlık

O ülkede bir laboratuvarda koronavirüs bulaştırılmış bin fare bulundu!

Kaliforniya’da ortaya çıkarılan yasadışı bir laboratuvarda koronavirüs ve başka bulaşıcı hastalıklarla enfekte edilmiş bin fare bulundu. Peki, o farelere ne oldu, laboratuvarın sahibi kim? Tüm dünya bu soruların cevabını merak ediyor. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Indytürk’ten Graig Graziosi’nin haberine göre, Kaliforniya’da bir depoda gizli bir laboratuvar bulundu. Laboratuvarda, koronavirüs ve diğer bulaşıcı hastalıklarla enfekte edilmiş ve bunları yaymak üzere genetiği değiştirilmiş yaklaşık bin fare vardı. Laboratuvarın sahibi olan Prestige Biotech adlı şirket, daha önce de Fresno’da bir laboratuvar kurmuş ancak yangın çıkması sonucu kapatmak zorunda kalmıştı. Polis, laboratuvarın amacını ve kökenini araştırıyor.

LABORATUVARIN BULUNUŞU Laboratuvarın varlığı, mart ayının başlarında bir belediye görevlisinin depo duvarına bağlı bir hortum fark etmesiyle ortaya çıktı. Hortumun izini süren yetkililer, depoda birçok sıvı kabı, aparat, inkübatör, tıbbi test cihazı ve binlerce tüp içinde kan, doku, serum ve etiketlenmemiş sıvılar buldu. Ayrıca, 30 kadar buzdolabı ve dondurucu da laboratuvarda yer alıyordu. Bu cihazlardan bazıları çalışmıyordu.

LABORATUVARIN SAHİBİ KİMDİ? Laboratuvarın sahibi, Las Vegas merkezli bir şirket olan Prestige Biotech’ti. Şirketin sözcüsü Wang Zhaolin, laboratuvarın Kovid-19 testleri üretmek için kullanıldığını iddia etti. Ayrıca, virüsü kapıp taşımak için tasarlanmış fareleri de test etmek için kullandıklarını söyledi.

Şirket, daha önce de Fresno’da bir laboratuvar işletiyordu ancak 2022 yılında çıkan bir yangın sonucu laboratuvar kül oldu. Prestige Biotech, daha sonra Reedley kentinde yeni bir laboratuvar açtı. Şirket, aynı zamanda tıbbi ekipman üreten Universal Meditech Inc adlı başka bir şirketi de finanse ediyordu. Ancak bu şirket de iflas etti.

FARELERE NE OLDU? Laboratuvarın bulunmasının ardından, county yetkilileri, CDC, FBI ve Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanı’na haber verdi. Laboratuvarda bulunan farelerden 800’ü bir veterinerin önerisi üzerine öldürüldü. 175 fare ise zaten ölmüştü. Laboratuvarda bulunan biyolojik tehlikeler de 7 Temmuz tarihinde imha edildi.

Laboratuvarda ayrıca hamilelik testleri üretildiği bir oda da vardı. Fresno County Halk Sağlığı Departmanı’ndan Joe Prado, laboratuvarda 800’den fazla farklı kimyasal olduğunu ve bunların çoğunun bilinmediğini söyledi. Laboratuvarın neden kurulduğu ve kimlerin dahil olduğu hakkındaki soruşturma devam ediyor.