Yaşam

Testere balıkları karaya vururarak ölüme gidiyor!

Testere balıkları karaya vururarak intihar ediyor: Bilim insanları bunu açıklayamıyor!

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzensiz bir şekilde savrulup dönen küçük dişli testere balıkları sahillerde karaya vuruyor ve bilim insanları onların neden bu şekilde davrandıklarını bilmediklerini söyledi.

Florida'da nesli tükenmekte olan küçük dişli testere balıkları sığ sularda düzensiz bir şekilde daireler çizerek dönüyor, bu da onların karaya oturmasına ve ölmesine neden oluyor. Bilim insanları "anormal balık davranışı olayı” hakkında şu anda açıklama yapılamayacağını belirtti.

Ölümlerin testere balıklarının "esasen kendilerini sahillerde mahsur bırakmasından" kaynaklandığına dikkat çeken, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Balıkçılık'taki testere balığı kurtarma koordinatörü Adam Brame, Live Science’ta yer alan konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Etkilenen testere balıklarına ilişkin yüzden fazla benzersiz rapor var ve şu anda 30'dan fazla onaylanmış ölüm vakası var."

Devam eden ölüm olayı Ekim 2023'te Florida Keys kıyılarında başladı ve şu ana kadar 32 küçük dişli testere balığı ( Pristis pectinata ) öldü, ancak NOAA yetkilileri bunun eksik bir sayım olduğuna inanıyor.

1 Nisan'da Facebook'ta yayınlanan görüntülerde kıyıya yakın bir yerde dönen küçük dişli bir testere balığı görülüyor.

Su numuneleri su kalitesinde veya inorganik veya organik kimyasal seviyelerinde herhangi bir düzensizlik ortaya çıkarmadı. Ancak Bonefish & Tarpon Trust'a göre yapılan testler Gambierdiscus cinsinden dinoflagellat konsantrasyonlarının yüksek olduğunu tespit etti.

Konuyla ilgili uzmanlara göre, dinoflagellatlar, bazen suda büyük konsantrasyonlarda görülebilen, alg çoğalması olarak bilinen mikroskobik, tek hücreli alglerdir. Bazı alg çoğalmaları zararsızdır ancak Gambierdiscus türleri de dahil olmak üzere bazı algler bölgedeki insanlara ve hayvanlara zarar verebilecek nörotoksinler üretir.

Acil müdahalede işbirliği yapan Mote Deniz Laboratuvarı ve Akvaryumu başkanı ve CEO'su Michael Crosby, CBS News'e yaptığı açıklamada, davranışın muhtemelen "bir tür ajana verilen nörolojik bir yanıt" olduğunu belirtti.

Sebebini belirlemek için su ve doku örnekleri test edilmeye devam ediyor. Etkilenen testere balıkları, boyları 2,1 ila 4,2 metre (7 ila 14 fit) arasında değişen büyük yavru ve yetişkinlerdir.

Tarihsel olarak, küçük dişli testere balıkları Amerika kıtasının kıyılarında ABD'den Brezilya'ya kadar yaşıyordu, ancak şimdi çoğunlukla güneybatı Florida'da bulunuyorlar. Uluslararası Doğanın Korunması Birliği'nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'ne göre, türün nesli kritik derecede tehlike altında ve bunun başlıca nedeni aşırı avlanma ve habitat tahribat.

Ekim 2023'te bölgedeki küçük kemikli balık türlerinde tuhaf yüzme davranışları ilk kez rapor edilmişti. Brame, yerel halkın balıkların "düzensiz bir şekilde daireler çizerek veya baş aşağı yüzdükleri anormal yüzme davranışları sergilediğini" tanımladığını söyleyerek şöyle devam etti: “Ocak 2024'ün sonlarına kadar etkilenmiş gibi görünen bir testere balığına dair bir rapor alamadık.”

İncelemeye liderlik eden Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu'ndan (FWC) yapılan açıklamaya göre, araştırmacılar ölü testere balığını incelediler ancak sorumlu olabilecek herhangi bir bulaşıcı hastalık veya bakteriyel enfeksiyon belirtisi bulamadılar.

Brame, küçük dişli testere balığıyla ilgili şunları söyledi:

“Yaşadıkları çevrenin genel ekolojisinde çok önemli bir rol oynarlar. Testere balıklarının neslinin tükenmesi durumunda ne olabileceğini kesin olarak bilmiyoruz ancak bunun bir bütün olarak Güney Florida ekosistemi üzerinde çok daha büyük etkileri olabilir.”

VAHŞİ DOĞAYA GERİ SALACAKLAR

“NOAA ve ortakları, etkilenen testere balıklarını kurtarmayı ve onları 24 saat bakım almaları için karantina tesislerine taşımayı içerecek bir kurtarma ve rehabilitasyon stratejisi geliştirdiler. Umut, etkilenen testere balıklarını rehabilite edebilmemiz ve daha sonra sağlıklı olduklarında onları vahşi doğaya geri salabilmemizdir.” (MEHMET POYRAZ)