Yeni sezon öncesi takımlarımız bir yandan transfer çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da gelir forma sponsoru bulma peşinde. Şu ana kadar 7 takım forma sponsoru buldu. En yüksek rakam 35 milyon TL ile Fenerbahçe`ye ait. Başkan Ali Koç`un ailesine ait Avis firması sarı lacivertlilere forma sponsoru oldu. Forma reklam anlaşmasında son aşamaya gelen Galatasaray ise bu alanda Fenerbahçe`nin biraz üzerinde gelir elde edecek. Şampiyonlar Lig için THY ile 20 milyon TL`lik anlaşma yapan sarı kırmızılılar, mevcut sponsoru NEF firması ile görüşme halinde. Cimbom 20 milyon TL`lik rakam talep ediyor, firma ise 17 milyon TL. İki taraf da anlaşmaya sıcak. Kısa süre içinde anlaşmanın tamamlanması bekleniyor. Mevcut teklifle bile Galatasaray yıllık 37 milyon TL ile bu alanda liderliği alacak. Avro karşılığı 6.3 milyon olan bu rakamı geçmiş yıllarla kıyasladığımızda 1/3 oranında bir düşüş görüyoruz. Ligde 8 takım henüz forma sponsoru bulamadı. Bulanlardan Antalyaspor, Kasımpaşa, Gazişehir Gaziantep`e tıpkı Fenerbahçe`de olduğu gibi başkanın firması forma sponsoru oldu.

Kulüplerimizin en önemli gelir kalemi olan naklen yayın gelirlerinde bir aksama var. Yayıncı kuruluş bir süredir ödeme yapmıyor. Ayrıca anlaşılan rakamdan ciddi bir indirim istiyor. Yayın hakkı için yılda 2.5 milyar TKL ödeyen yayıncı kuruluş zarar ettiğini gerekçe göstererek 1.9 milyar TL ile anlaşmayı revize etmek istiyor. Yılda 600 milyon TL`lik gelir kaybı Süper Lig kulüpleri tarafından kabul görmedi. Peki bir anlaşma sağlanamazsa ne olur? Uzmanların görüşü içinde bulunduğumuz ekonomik krizde mevcut rakamı verecek yeni bir yayıncı kuruluş bulunması zor. Kulüpler yeni bir gelir kaybı tehlikesiyle karşı karşıya. Zaten iki yılda dövizin aşırı artışı nedeniyle yaklaşık % 50 oranında gelir kaybı yaşayan kulüpler yayın gelirlerinde de kayıp yaşarsa zarar biraz daha artacak.

Bütün bunlara hemen her kulübümüzün borçlu olduğunu eklersek mali disiplinin şart olduğunu görüyoruz. Ü çbüyüklerin borcu 1 milyar avroyu aşmış durumda. Fenerbahçe yaklaşık 600, Galatasaray 500, Beşiktaş ise 300 milyon avro civarı borçlu. Bu rakamların ne ciddi boyutta olduğunu ispatı için şu örneği verebiliriz Galatasaray Şampiyonlar Ligi`ne tek başına katılırsa UEFA`dan 40 milyon avronun üzerinde gelir elde edecek. Birçok kulübümüzün toplam bütçesinden daha fazla olan bu rakamın büyük kısmı sarı kırmızılıların borcuna karşılık faiz ödemesi olarak bankalara gidecek. Hani medyada sıkça kombine satışı, şampiyonluk geliri vb kalemler için 'para bastı' şeklinde haberler okuyoruz ya, olayın bir de bu tarafı var. O borçlar ödenmediği takdirde para falan basılmıyor. Geldiği gibi faize gidiyor. Transferde dünya yıldızı, çilekler, kalkan uçaklar gibi süslü cümlelerle futbol ekonomisin ürettiği rakamın çok üstünde harcamalar yapmanın sonunda geldiğimiz nokta bu!