Ü lkemizde ve dünyada LEZZET HAREKETİ bu ay itibariyle başlıyor.
Yurt içinde ve dışında: Gıda ve Gastronomi Fuarları, etkinlikleri festivalleri birbiri ardına yapılıyor.
Bugün, balıkçılarımız ilk günün bereketi ile limanlarına dönüyor. Yine bugün, Türkiye nin en büyük, Gıda ve Gastronomi Fuarı WORLDFOOD İstanbul, TÜ YAP Fuar Merkezinde açılıyor.
Konya da, Büyükşehir Belediyesi nin koordinasyonunda: KONYA GASTROFEST başlıyor. Konya Mutfağı yemek yarışmaları ile Lezzet ve seyahat konulu bir etkinlikler düzenleniyor.
Konuşmacı olarak katılacağım ve bu festivali izleyeceğim, inşallah. 
Balıkçılık konusunun en etkin olduğu bu esnada, 4-6 Eylül de, Almanya nın Bremen kentinde: İNTERNATİONAL FİSH Fuarı yapılacak.
Benim, Almanya da: Hessen, NRW, Hamburg, Berlin Eyaletlerinde ki şehirler ile Hollanda Valkenburg ve Belçika Brüksel de bazı Türk ve yerli Gastronomlarla, ülkemizin, deniz ürünleri ihracatına, katkısı olacağına inandığım, görüşmeler yapacağım.
Seyahat programım: 6-13 Eylül günlerini kapsıyor.
Çok arzu etmeme rağmen, bu seyahatim dolayısıyla: İzmir de 91.İEF dahilinde gerçekleştirilecek olan, TERRA MADRE / Toprak Ana etkinliklerindeki: Ü nlü yerli ve yabancı Cheflerin katıldığı, Ege Bölgesi nin 5 temel ürünü olan 'Tahıl-Kıyı balıkçılığı-Ü züm-Mera hayvancılığı ile Zeytin ve Zeytinyağı' olayını, bizzat izleyemeyeceğim.
Değerli okurlarım, Almanya dönüşümün ardından, İstanbul daki tanıtımlarına katıldığım ve davet edildiğim 15 Eylül de başlayacak olan GASTROANTEP uluslararası Lezzet Festivaline gideceğim.
Tüm bu etkinlikleri ve neticelerini de önümüzdeki haftaların sayfalarında, tabii ki sizlerle paylaşacağım.
Selam, sevgi ve saygılarımla,
@pakmanvasfi

 

`height=

BALIKÇILARIMIZ DENİZLERİMİZDE, BOL BOL BALIK YERİZ! İNŞALLAH

Denizin lezzetleri ve bereketi gelmeye başladı. İlk müjdeyi de 'Çingene Palamutları' verdi.
Bu yıl daha bir bolluk beklenmekte, 'Sürdürülebilir Balıkçılık' yöntemleri, balıkçılarımızın uyumu, kontrollerin sıkılığı dolayısıyla neticelerini veriyor.
Genellikle her yıl aynı anda balığa çıkılmasıyla birlikte, ilk haftalarda fiyatlar düşer gibi olmakta, ancak sonrasında yine yükselmektedir.
Balıkçılarımız   Öncelikle, tüketicinin yani halkımızın ucuz balık yemesi ve balıklarımızın ihracatta fiyat cazibesi yakalaması için: ÖTV siz MAZOT   desteği beklemekte.
Cumhurbaşkanımızın, yıllardır devam eden bu desteği Bu yılda 'Sezon Açılış Müjdesi' olarak vereceğini umuyorlar.

`height=

Balık av yasakları, ülkemizde 'Sürekli Balıkçılığın' tesisi ve temini için, denizlerimizin ve balık türlerimizin korunması ile üremelerine zaman kazandırması içindir.
Ü çyanı denizlerle çevrili olan güzel yurdumuzun, ayrıca bereketli içdenizleri, gölleri, dalyanları ve nehirleri de vardır.

Türkiye de, hem zengin bir balık popülasyonu bulunmakta, hem de yetiştirme çiftlikleri ve dalyanlar sayesinde Her mevsimde balık ve deniz ürünleri bulunabilmektedir.
Denizlerimizdeki ticari boyutlarda, yani 'Endüstriyel Balık Avcılığı' T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetilmekte olup, balık av sezonu: Bu yılda, yine tüm denizlerimizde 1 Eylül de, Akdeniz de ise 15 Eylül de başlayacaktır.
Ancak: Nisan - Eylül arasındaki 6 ayda, 'Açık Deniz' ve 'Kıyı Balıkçılarının' personel istihdamı, ağlarının ve teçhizatın yenilenmesi, tamir edilmesi, gemilerin bakım, boya ve onarım gibi çalışmalarının yapılması (Bir nevi yatırım olmasına, rağmen) ciddi bir giderdir ve bu giderlerin karşılanması, birikmiş borçların ödenmesi, mutlaka yakalanan balıkların maliyetine eklenerek, içve dış piyasalara da, yansıtılacaktır.

`height=

LEZZET DİYARI ADANA, ZENGİN DENİZ LEZZETLERİ İLE   GÜ NDEMDE !

Adana, KARATAŞ Denizi ve Deniz Lezzetleri ile Lezzetseverlerin ve ihracatçıların dikkatini çekiyor. Akdeniz in, en büyük Balıkçı Limanı olan Karataş, kıyı ve açık deniz balıkçılığı yapan, gemi ve tekneleri ile ticari kuruluşlarına, artık küçük geliyor!

 

`height=

ZİHNİ BALIKÇILIK ve 01 SEE FOOD 

Karataş ın, Zihni Balıkçılık ve 01 Sea Food firmaları: Denizlerimizin, en değerli ve canlı 'Madenlerini' örneğin:
Kırmızı Karides, Mavi Yengeç, Deniz kestanesi ve Kefal Balığı Yumurtası gibi, özgün ve zengin balık çeşitlerini, buluyor, avlıyor, çıkarıyor, işliyor, içve dış piyasalara sunuyor!

1960 larda: Adana nın Karataş ilçesinden denize açılan, RECAİ REİS in oğulları Uğur Gangal Genel Müdür, Erhan Gangal tekneler ve üretim sorumlusu Teknik Müdür ve Zihni Gangal Dış Ticaret Müdürü olarak görev aldıkları ZİHNİ BALIKÇILIK firmasını 2015 te kurmuşlar. Kendi tekneleriyle avcılık yaparken, zaman içinde diğer tekneleri de işletmeye başladılar ve içpiyasanın yanı sıra, dış pazarlara da girmişler.

`height=

Değerli dostum, 'Karataş Aşığı' Teyfik Kısacık ın tanıştırdığı, kuruluş Bulundukları bölgedeki, irili ufaklı DALYAN (lagün) larda yetişen ve avlanmaları yıl boyu serbest olan balık ve deniz ürünlerinin ticareti ile bu alanlarda yetişen, bilhassa tertemiz hatta organik diyebileceğimiz: KEFAL BALIKLARININ Temmuz-Ağustos dönemlerinde toplanan yumurtalarından, tüm dünyanın en değerli mezesi olarak bilinen 'MUMLU BALIK YUMURTASINI' üretmeye başladılar. Yine bu Dalyanlarda yetişen MAVİ YENGEÇ ler BEYAZ KARİDES ler ile LEVREK, ÇİPURA ve KEFAL BALIKLARI nın balıklarının ticaretini yıl boyu yapıyorlar.

`height=
Diğer kardeşleri olan, Fırat Gangal ise, kendi firması tahtında hem kardeşlerinin teknelerine, hem de diğer teknelere her türlü BALIK AĞI üreterek katkı sağlıyor.
Zihni Balıkçılık firmasının ortakları olan Gangal Kardeşler, Örneğin: Deniz Balıkları, Kalamarlar, Mürekkep Balığı, Dil Balığı ve Deniz Kestanesi (Havyarı çok değerli olan) avcılığı ile yine ihracatı çok kıymetli olan KIRMIZI KARİDES avını, av sezonu içinde açık denizlerde hatta uluslararası sularda, günlerce süren meşakkatli bir şekilde yapıyor, fabrikalarında işleyip, ambalajlayıp, dondurulmuş olarak hiçve dış piyasalara sunuyorlar.

`height=