Geçen hafta, 1 - 3 Temmuz tarihleri arasında GastroRize Festivali düzenlendi. Gerek koronavirüs sebebiyle, gerekse ilki olması sebebiyle şehirde pek hissedilmedi. Gönül hissederdi ki, her Rizeli bu gastronomi festivalini yaşasın, şehirlerine getireceği faydanın farkında olsun.
Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi`nin karakteristik özelliklerini taşıyan, dik yamaçlı vadileri, yıl boyunca yoğun yağışın görüldüğü, buzul gölleri, yaylaları, tarihi köprü ve kaleleri, dereleri ile turizm açısından Türkiye turizminde iddialı bir konumdadır. Bu iddiasını gastronomide de ortaya koyması çok yerindedir. Bu iddiasının başarılı olması için yerel halkın katılımı ve desteği şarttır.
Her türlü kalkınmanın başarılı olması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması yerel halkın desteği ile doğru orantılıdır.
Sosyal ve kültürel bir hareket olan turizm, ziyaret ettikleri yerlerdeki halk için önemli ekonomik faydalar sağlamaktadır.
Yerel halkı mutlaka gastronomi etkinliklerine dahil etmek gerekir. Onların görüşlerinden ve tecrübelerinden faydalanmak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak, halkın da yaşadıkları şehire fayda saylayacak çalışmanın bir parçası olduklarını hissettirecektir.
Gastronomi festivali şehirde yerel halkla beraber hissedilmelidir. Etkinliğin yapılacağı hafta, en küçük esnafından, en büyük esnafına kadar tüm yiyecek içecek işletmeleri, festivalin bayraklarını asmalı, tişörtlerini ve şapkalarını giyerek tanıtım yapmalıdır. Gastronomi günleri boyunca lokantalarına gelen müşterilerine indirimler uygulayabilirler.
Türkiye birçok turizm çeşidine imkân sağlamakla birlikte aynı zamanda turizm gelişimi devam eden bir ülkedir. Türkiye`nin birçok bölgesinde destinasyonlara olan ilgi her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak yatırımlar da gelişim göstermektedir. Destinasyonlarda yer alan turistik ürünlerin sunulmasında da yerel halkın işgücü ve desteğinin gerekliliği en önemli etkenlerin başında yer aldığı bilinmekle birlikte, ülkemizde yerel halkın turizm algısı ve turizme verdikleri desteğin belirlenmesi üzerine birçok araştırma mevcuttur.
Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan ve her geçen gün turist sayısında önemli artışlar yaşayan Rize`de ikâmeteden yerel halkın turizm algıları ve gelişimine verdikleri destek bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Yapılan araştırmalarda Rize halkının turizmin gelişmesine bakışlarının çok olumlu olduğunu görüyoruz. Rizeliler, turizmin kültürel aktiviteler konusunda ilerleme sağladığı, yerel halkın yaşam kalitesini yükselttiği, ekonomik kazançsağladığı, turizmin yerel ekonomiyi desteklediğini, bölgeye daha fazla yatırımın yapılmasını sağladığını düşünüyorlar.
Rizeli yerel halkın gastronomi konusunda da destek vereceğini ve etkinliklerin içinde olacağına inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek GastroRize Festivali`nin şehirde de hissedilmeli.