İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜ ZDAK) olarak, 27 yıldır, bir ay süren ve ilçelerdeki STK`ları TRT sanatçılarıyla buluşturan İstanbul Türk Müziği Festivali`ni düzenliyoruz.

İBB ve birçok İlçe Belediye başkanı, ilçelerinde-li etkinliklere katıldılar. Son 4 yıldır da Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Ödülleri`ne ve Kültür Bakanlığı`na başvuruyoruz, ama nedense Devlet`ten 5 kuruş almadan yapılan Festivali siyaset görmüyor. Ü stelik kurullarda müzik alanı dostlarımız olmasına rağmen. İlginçbir durum!..

Nihayet bir telefon geldi ve Sn. Ahmet Davutoğlu adına/ tarafından aradıklarını ve 21 Ocak 2021`de İstanbul`da 'kültür/sanat insanları' ile toplantı yapmak istediklerini bildirdiler. Çok sevindik, popüler olmamıza rağmen, şimdiye kadar hiçbir siyasi parti görüş için aramamıştı.

Sonra Kültür/Sanat Politikaları Başk. Yard. Sn. Sema Silkin Ü n aradı, bilgi verdi ve daveti yeniledi. MÜ ZDAK`a bağlı kuruluşların iletişim numaralarını istedi. Başkan olarak katılamadığım için Yön.Kurulu Ü yemiz ve Bakırköy Musıki Konservatuvarı Vakfı Başkanı Sn. Hikmet Özkahraman`ı görevlendirdik. Hikmet Bey, güzel bir konuşma yapmış. Türk Müziği Festivali`nden bahsetmiş. Destek alamadığımızı söylemiş, sonra da Başkanı olduğu Vakfın çalışmalarını anlatmış ve Prof. Dr. Nevzat Atlığ`ın kitabını, selamlarıyla hediye etmiş ve Sn. Davutoğlu`nu, Sn. Atlığ ile görüştürmüş.

Toplantıda ele alınan konuları ve başlıkları rapor olarak MÜ ZDAK olarak, Gelecek Partisi`ne sunduk. Sizlerle de paylaşmak istedik.

RAPOR PANDEMİ DÖNEMİ

Sanatçıların öncelikle

1- Ekonomik sorunları katılımcılar tarafından dile getirildi. Ayrıca sanatçılara verilen 3 aylık 1000`er lira olan desteklerin çok yetersiz olduğu açıklandı.

2-Sanatlarını icra edebileceği sahne ve gösteri alanlarının tahsisi konusunda, yerel yönetimlerce güçlükler çıkarıldığı ve siyasi olarak yer verildiği anlatıldı.

3- Türk Dili ve Güzel Konuşma v.b. kullanımı ile ilgili ciddi bir yozlaşmanın olduğu (Sunucular, yazarlar, siyasetçiler v.b.) ifade edildi.

MÜ ZİGİN ÖNEMLİ UNSURLARI

1- Müziğin hayatın her alanında olduğu ve insanları etkilediği (doğumda/dua- Yaşamda /eğlence-dinleti-düğün ... ölümde/kandillerde -mevlüt vb),

2- Dilimizin ve kültürümüzün gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarılmasının hayati önem taşıdığı ve ödün verilmemesi gerektiği ifade edildi

DEVLET POLİTİKALARININ BELİRLENMESİ SÜ RDÜ RÜ LEBİRLİK:

1/ Devletin sinema, tiyatro, şiir, edebiyat, müzik v.b gibi 'kültür ve sanat alanlarında' sürdürülebilir bir zihniyet politikasının olması,

2/ Kültür ve sanat etkinliklerinden KDV alınmaması,

3/ Belirlenecek politikanın sadece 'millilikle' sınırlı kalmaması, insan ruhuna hitap ve nüfuz eden bir sanat görüşü olması,

4/ Kültür ve Sanat`ın özgür olması, aksi halde yeşerip-gelişemeyeceğinin ilke olarak kabul edilmesi,

5/ Devlet Sanatçıları`nın özlük haklarının iyileştirilmesi ve 3600 olan 'ek göstergelerinin' yükseltilmesi istendi.

LİYAKAT:

1/ Bakanlıktan başlanarak, Kültür ve Sanat İnsanları/Yöneticileri, Konservatuar Öğretim Elemanları, Yazılı ve Görsel Medya Çalışanları, (spikerler, yönetmenler, program yapımcıları v.b...) 'liyakat' ve 'ehliyet' esas alınarak titizlikle seçilip görevlendirilmelidir.

GÜ VENCELER:

Pandemi döneminde müzisyenlerin sosyal güvencelerinin olmaması büyük sıkıntı yaratmıştır. Kültür ve Sanat insanlarının 'Telif hakları' tatmin edici şekilde düzenlenmeli ve Sosyal Güvenceleri sağlanmalıdır.

EKONOMİK BOYUT:

Konu iki boyutta ele alınmalıdır.

-Kültür Ekonomisi

-Kültür Endüstrisi

1/ Devletin hangi alanlarda teşvik vereceğinin tespiti yapılmalı (öncelik çocuklarda olmalı),

2/ İnsanlığa ulaşabilen Kültür ve Sanat dalları belirlenmeli ve pozitif ayrıcalık tanınmalı,

3/ Kimlerin ve hangi sivil toplum kuruluşlarının (STK) ne şekilde ve ne koşullarda destekleneceği özenle belirlenmeli,

4/ Şehir odaklı, bölgesel yaşam alanları tespit edilmelidir.

Bu işlerin gerçekleşmesinde

Merkezi yönetim-Yerel Yönetimler ve İş Dünyası`nın destek/sponsor ve iş birliği katkıları önem arz etmektedir.