Ayık Kitap`ın bir toplum hizmeti olarak yayınlamaya muvaffak kılındığı Genlerim Yüzünden Eşcinsellik ve Bilimsel Kanıtlar isimli kitap eşcinsel aktivistlerin ve bir takım medyanın eşcinselliğin doğuştan ve genetik olduğu yönündeki iddialarını bilimsel kanıtlar ve örnek vakalarla çürütüyor.

`height=
Genlerim Yüzünden

Kitapta iki müellifin imzası var: Neil ve Briar Whitehead. Neil Whitehead, Batı dünyasında eşcinsellik üzerine yaptığı bilimsel araştırmalarla tanınan biyokimya uzmanı, doktoralı bir araştırmacı. Briar Whitehead ise yetkin bir yazar. 

1980`li yılların başından bugüne kadar Yeni Zelenda başta olmak üzere pek çok ülkede bilimsel araştırmalar gerçekleştiren Dr. Neil Whitehead, eşcinsel bilim insanlarının eşcinselliğin arkasında genetik ve biyolojik argümanlar bulma yönünde ortaya koydukları 10 binden fazla bilimsel, sosyolojik ve psikolojik makaleyi, kendi araştırmaları, gözlemleri, tesbitleri ve müşahhas vaka analizleriyle mezcederek Genlerim Yüzünden`i kaleme almış. Gazeteci, yazar Briar Whitehead ise kitabın editörlüğünü üstlenmiş.

Eşcinsel yönelimin doğuştan gelmediğini, dolayısıyla genlerle bir bağlantısının bulunmadığını ilmî veriler ışığında teşrih masasına yatıran kitap Aydına Yayınları`nın bir cemiyet hizmeti. Temmuz 2022 ayında yayınlanan kitabı Mehmet Saraylı dilimize çevirmiş. 

Batı dünyasının eşcinsellik konusunda yolunu kaybettiğine vurgu yapan eserde cinsel yönelimin doğuştan gelmediği ve dolayısıyla eşcinsel yönelimin değişebileceği misallerle okuyucuların irfanına arz edilirken, Batı nüfusunun iddia edildiğinin aksine %10`unun değil,  %2.5 kadarının eşcinsel tercihlerde bulunduğu belirtiliyor.

Batı kurnazlığı!

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü`nden eşcinsel bilim insanı Dean Hamer uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonunda 'Cinsel yönelim için var olduğunu düşünmediğimiz bir geni bulamadık' -CcKie R. 1993. The myth of the gay gene. The Press (30 July):9- derken, Batı basını, araştırmanın sonucunu 'Gey Geninin Keşfi' şeklinde lanse etmiştir. İşte biz buna Batı kurnazlığı diyoruz! Bu keyfiyet, keçisi çalınan müftünün şikâyet için gittiği kadı ziyaretinin 'müftü keçi çaldı' şeklinde haber yapılmasından başka bir şey değil. 

Eşcinsel yönelimin sonuçları hakkındaki tartışmalara bilimsel nesnellik zaviyesinden yaklaşan kitapta toplumun tüm kesimlerini kuşatan bir dil tercih edilmiş.  'Gönül dili' vasfını haiz anlatım hakemli dergilerden tam not almış. 

Kitapta, 'Eşcinsel bireyler eşcinsel mi doğarlar yoksa eşcinsel mi olurlar?', 'İnsanlar heteroseksüel mi doğarlar?' ve 'Eşcinsel bireyler cinsel yönelimlerini değiştirebilirler mi?' vb. pek çok soru cevabını buluyor. 

Yayıncı arka kapak yazısında, 'Batı dünyası büyük ölçüde eşcinselliğin doğuştan ve değişmez olduğuna inanıyor ancak bilimsel bulgular inanılmaz derecede açık: eşcinsellik herhangi bir şekilde biyolojik donanımızın bir sonucu değildir. Aslına bakılırsa eşcinsel bireylerin yaklaşık yarısı yaşamın doğal akışında heteroseksüelliğe yönelmektedir. Bu durumdan ise yalnızca çok az insan haberdar.

Genlerim Yüzünden basit, tarafsız, ilmî ve akılcı bir değerlendirme çabası.

Bu basit, kapsamlı ve herkesin erişimine açık kitap, on binden fazla bilimsel çalışmaya yönelik tarafsız ve akılcı bir değerlendirme girişimidir. Bu değerlendirme sonucunda ortaya çıkan tek muhtemel sonuçeşcinselliğe herhangi bir biyolojik katkının zayıf ve dolaylı olduğu yönünde. Ancak bu, eşcinselliğin bir tercih olduğu anlamına gelmiyor. Aksine, kişinin kendi içinde var olduğunu keşfettiği bir durum. Eşcinsellik büyük çoğunlukla çevreseldir ve yaşam olaylarına kişisel tepkilerin giderek artan bir sonucudur. Eşcinsel çekim duyan bireyler yönelimlerinin kurbanı değildirler. Köklü ve güçlü çevresel tepkilere karşı ustalaşan diğer insanlardan farklı değildirler. Bu konunun ilgilisine verilen yanıtlar sağlıklı bilgilendirme sayesinde rahatlama sağlayacaktır.' cümlelerini kuruyor.

`height=
Bilim adamları kazak örgüsü genini keşfetti!

Bunu size genleriniz yaptırmadı!

Muhataplarına 'Cinsel veya başka bir tercihi yöneten tek bir gen bulunmamaktadır' şeklinde seslenen kitapta, sigara içmenin, dans etmenin ya da alaycı sözler sarf etmenin arkasında da bir takım genlerin yer almadığını idrak sahiplerinin gözlerinin önüne seriyor: 'Önümüzdeki yıllarda davranışlarla daha fazla genetik bağlantı kesinlikle bulunacaktır ancak bunlar kaçınılmaz olarak birinin eşcinsel zeki, müziksever veya Genlerim Yüzünden okuyucusu olacağını belirlemeyecektir. Davranışlarınız hakkında ne düşünürseniz düşünün, gerçek şu ki, bunu size genleriniz yaptırmadı. Öyleyse asıl soru şu olacaktır: Neden sana bunu yaptırmalarına izin veresin?'  

'Seçim size aittir.'

DNA`nın, cinsel tercihlerden ziyade proteinler için bir reçete olan azot bazları ve şekerlerden oluşan bir merdivene teşbih edildiği eser, irade-i cüz`iyyeye yapılan atıfla nihayet buluyor: 'Ama bu, aynı zamanda bir kader merdiveni veya Yakup`un merdivenidir. Bu merdivenden meleklerin mi yoksa şeytanların mı inip çıkacağına biz karar veririz. Kendimizi 'genetik iddiaya' teslim etmeyi de seçebiliriz. Peki, bunu bize genlerimiz mi yaptırıyor? Seçim size aittir.'

Kitabı tüm online kitap satış mecralarından ve www.ayikkitap.com adresinden temin etmek mümkün. 

Yazı No: 444