Özellikle batılı ülkeler, Koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaları kaldırırken, Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji, gıda ve değerli madenlerde hem arz tarafında hem de fiyatlama da ciddi problemler yaşanıyor.
Kuzeyimizde devam eden savaştan en fazla etkilenen ülkeler arasında maalesef biz varız.
Çünkü hem Rusya hem de Ukrayna ile gıda alanında önemli miktarda ticaretimiz var.
Geçen günlerde vatandaş, savaş nedeniyle uzun süre ayçiçeği yağına erişim sağlayamacağını düşünerek panik havasıyla marketlere akın etti.
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı konumunda bulunan Türkiye, bu ihtiyacının büyük bölümünü yine dünyanın en büyük ayçiçeği üreticilerinden olan Rusya ve Ukrayna dan karşılıyordu. 
Ancak Rusya Ukrayna işgali sırasında, Türkiye nin yağ dolu gemilerinin Karadeniz limanlarından çıkmasına izin vermedi. 22 yağ dolu geminin bu şekilde limanlarda beklemesi Türkiye nin ayçiçeği yağında bir arz sorunu yaşayacağı endişesi yarattı.
Endişe sadece ayçiçek yağı İle sınırlı değil tabii ki, özellikle turizm konusunda ciddi kaygılar var. Türkiye`nin pandeminin etkisindeki 2021 yılında bile iki milyon Ukraynalı ve 4,5 milyon Rus`u ağırladığı hesaba katıldığında bu endişenin ne kadar haklı olduğunu görürüz.
Bu savaşın kısa sürede sona ereceğe benzemiyor. Bugün Rusya`nın işgali sona erse, Ukrayna`dan çekilse bile Ukrayna`daki psikolojik ve ekonomik etkilerin savaştan sonra da devam edecek. Rusların da ağır ekonomik yaptırımlarla alım gücünü kaybedeceğini ve turistik harcamalarını keseceğini öngörüyor. Bu nedenle yeme içmeden konaklamaya kadar turizm sektörü için acil alternatif gerekiyor.
Ukraynalı ve Rus turistin yerini dolduracak yeni ülkelere ihtiyaçvar. 
Geçtiğimiz 2 yılın kayıplarını daha telafi edememiş olan turizm işletmeleri bu çok yönlü zorluklara kendi başlarına göğüs geremeyeceği için ulusal çapta bir destek ve koordinasyon müdahalesi gerekiyor.