DURSUN EKER

Şair-Yazar Muammer Karadeniz’in ilk romanı olan ‘’Kıyametin İzinde- KUTSAL TAÇ’’ isimli kitap, Dan Brown romanlarını aratmayan akıcı üslubuyla okuyucusunu içine çekip Anadolu’daki tarihi ve turistik mekânları köşe bucak gezdiriyor.

Aynı zamanda İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapan Muammer Karadeniz’in gezi rehberi titizliğinde ayrıntılara girerek kaleme aldığı ikinci kitap olan ‘’Kıyametin İzinde- KUTSAL TAÇ’’ romanı, kısa sürede üçüncü baskısını yapma başarısını gösterdi. Karadeniz’in daha önce de bir şiir kitabı yayımlanmıştı.

Amerika’daki Yale Üniversitesi’nde görevli Klasik Sanat ve Arkeoloji Uzmanı Prof. Dr. Rudolf Fischer’in zihnini kurcalayan ‘’kıyamet ne zaman kopacak?’’ konulu bir gizemin peşine düşmesiyle başlayan roman, okuyucusunu hemen içine çekiyor. Şöyle bir göz atmak için dahi olsa kitabın kapağını açanlar, kendilerini kuşatan farklı bir yolculuğa çıkıyor.

Şair-Yazar Muammer Karadeniz

Şair-Yazar Muammer Karadeniz’in bu kitabını okuyanlar, hem Amerikan kültürünün, hem de Anadolu’nun farklı yerlerindeki yöresel kültür ve şivelerin en ince detaylarına kadar işlendiğine tanıklık ediyor. Yazarın, Antalya’daki bir yörük çadırı ile Amerika’daki Kızılderili çadırını birbirine bağlayan motiflere dikkat çekmesi, aslında dünyanın küçük bir köyden ibaret olduğu gerçeğini hatırlatıyor.

Nefes kesen Türkiye turu

Prof. Dr. Fischer’in Türk öğrencisi Caner Çokşen ile birlikte Amerika’dan sonra Türkiye’de İzmir’den başlayan bilimsel araştırması, sırasıyla Denizli, Antalya, Alanya, Tarsus, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Mardin ve Trabzon’da devam ediyor. Fakat burada dikkat çeken nokta, roman kahramanlarının sadece bu şehirlerdeki tarihi ve turistik mekânları görüp incelemesi değil, yöresel lezzetleri de tadıyor olmaları. İzmir’de hangi balıkçıya uğramanın iyi olacağından Gaziantep lezzetlerine kadar bütün detaylar ustaca sıralanıyor. Roman karakterlerinin kendi aralarındaki diyaloglar, ayrıca dikkat çekici. Çünkü önce Amerikan aksanıyla konuşan karakterler, Anadolu coğrafyasında yöresel ağızlara adapte oluyor. Böylece, Anadolu’nun ses ve kelime renkleri okuyucunun zihninde farklı kapılar açıyor.

Amerikalı Prof. Dr. Rudolf Ficsher’e peşinde olduğu gizemi bulması konusunda yardım etmeye çalışan öğrencisi Caner Çokşen’in Gaziantepli olması, romana ayrı bir güzellik katıyor. Bu sadece Prof. Dr. Fischer, Türk aile yapısını, aile fertlerinin birbirlerine olan bağlılığını, anne-baba-kardeş figürlerini ve Türk misafirperverliğini yakından görerek, Batı toplumlarında durumun farklı olmasına hayıflanıyor. Kim bilir belki de bu sebeple Prof. Dr. Rudolf Fischer, hikayenin devamında elinden bir tas su içerken ilk görüşte aşık olduğu Türk bir hanımla evlenerek yeni bir hayata başlıyor.

Dan Brown romanlarının aksine, Muammer Karadeniz’in kaleme aldığı romanın bir diğer önemli özelliği, hiç bir kötü karaktere yer verilmemiş olması. Romanın sonunda ise okuyucuyu hoş bir sürpriz bekliyor.

Anadolu’daki tarihi ve turistik mekânları karış karış gezdikten sonra gizemin çözüleceğini zanneden okuyucu, küçük çaplı bir şok yaşıyor. Prof. Dr. Rudolf Fischer’in ‘’Dünyada büyük yok oluşun, yani kıyametin gerçekleşmesi için öncelikle Ay-Yıldızlı bayrağın ve Türkiye’nin yok olması gerekir. Bu da şimdilik mümkün değil. Bu insanlar Rablerine inanan, vatanını ve bayrağını canı pahasına savunan cesur insanlar. Böyle bir millet tarihte hep özgür yaşamış ve bu azimle yaşamaya devam ediyor. Ben de yakın zamanda bu insanların arasına katılacağım için çok mutluyum’’ şeklindeki sözleri özellikle Türk okuyucuların göğsünü kabartıyor.

Muammer Karadeniz kimdir?

Muammer Karadeniz, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Aşağıelmahacılı köyünde doğdu.

Orta öğrenimini Yerköy’de tamamlayan Karadeniz, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur.

Yenifakılı Kaymakamlığı’nda 1991 yılında başlayan memuriyetini Silifke ve Erdemli ilçelerinden sonra 2004 yılında atandığı Gaziantep Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü göreviyle devam ettirdi.

Çeşitli radyo, gazete ve dergilerde yayınlanan şiirlerini 2011 yılında ‘’Huzur Teknesi’’ adlı kitapta toplayan Karadeniz, birey üzerinden topluma yönelik insani ve vicdani değerleri konu edinen şiir, öykü ve denemeleriyle eserler kaleme almayı sürdürüyor.

Yerel ve ulusal kültür, sanat, edebiyat ve basın kuruluşlarındaki çalışmalarıyla tanınan Karadeniz, iletişim, medya, halkla ilişkiler, protokol ve etik eğitimleri vermekte, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde görev almaktadır.

2018 yılından bu yana İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevine devam etmekte olan Muammer Karadeniz, evli ve iki çocuk babasıdır.