Büyük Doğu Dergisi On altı devrenin üçtanesinde günlük gazete olarak yayınlanma girişiminde bulunmuştur. Birinci günlük yayını 6. Devre, 16 Kasım 1951-16 Aralık 1951 tarihleri arasında 27 sayı İkinci günlük çıkışı 7. Devre, 6 Mayıs 1952-19 Eylül 1952 tarihleri arasında 122 sayı Ü çüncü günlük çıkış teşebbüsü de 9. Devre olan 30 Mart- 4 Tem­ muz 1956 tarihleri arasında 94 Sayı olarak yayınlanmıştır. Dönem Demokrat Parti ve Adnan Menderes`in birinci dönemidir. Müessis ve Başmuharrir Necip Fazıl Kısakürek, Sahibi ve Neşriya­ tı Fiilen İdare Eden Hüseyin Rahmi Yananlı`dır.

Günlük Büyük Doğu`yu daha iyi tanımak için en uzun süren devreden 17 Eylül 1952, Çarşamba günü yayınlanan 120. Sayının içeriğini paylaşmakta fayda görmekteyiz. Altı sayfa olarak yayınlanan gazetede Yeni Büyük Doğu ismi altında 'Hakka ve yeni bir dünya görüşüne bağlı Müslüman Türklerin gazetesi' ifadesi bulunmaktadır. Bir bakıma gazete kendisini Müslüman Türklerin temsilcisi olarak görmektedir.

Fikri ve siyasi gazete olarak sabahları çıkar. Abone olanlara yıllığı 40, altı aylığı 20 liradır. Ecnebi memleketlerde abonelik iki misli. Fiyatı her yerde on kuruş olan gazete prensiplerine uygun ilanlar alacağını belirtir.

Birinci sayfada 'Mareşal Montgomery Dün Şehrimize Geldi', 'Davamızın Akisleri', 'İran İngiltere ile Siyasi Münasebeti Kesecek, 'Sarıyer Cinayetinin Esrarı Çözülmekte', 'Cumhurbaşkanı Beypazarında', 'Ortadoğu Savunması', 'Basket Maçları' esrar ve eroinle ilgili 'İki Zehir Yuvası' vb. haberlere yer verilmiştir. Daha önce başlayan komünistlikten mahkû m edilen Feridun Berkol`un 'Nasıl Komünist Oldum' başlıklı ifşaatlarının 11. Kısmı birinci sayfada başlamış, üçüncü sayfada da tamamlanmıştır. İfşaatçının 'Hakiki bir komünist olduğumu ispat edecek, sağır kemancı (İnönü) nın beynine sıkacağım kurşundan sonra da namluyu kalbime sıkacaktım' şeklindeki beyanı birinci ve üçüncü sayfada kalın puntolarla belirgin şekilde verilmiştir. Necip Fazıl`ın Dedektif X Bir müstearıyla yazdığı 'Bitlisli Rumeli Muhaciri İsmet İnönü Ailesi' başlıklı kısa yazıda 'İnönü Bitlis`i ziyaret ettiği zaman Bitlis Valisi, oralı bildiği Rumeli muhacirlerinden İsmet`in ailesine ait nüfus kayıtlarını ve tapu sicillerini çıkartarak güzel bir albüm yapmış ve bunu milli şef isimli millet celladına takdim etmiş; İnönü bundan memnun olacağı yerde fena halde kızmış, küplere binmiş, albümü yırtmış, atmış, peşinden de valiyi azletmiş' şeklinde açıklamaya yer verilmiştir. Buna göre gazeteye göre İsmet İnönü 'millet celladıdır.' 1001 Çerçeve sütununda da Necip Fazıl Kısakürek`e ait 'Ruhumuzu İsteyelim' başlıklı yazı da CHP dönemine buğday üzerinden tenkit ve yeni idare olan DP`ye de düşen borcun 'Buğday işini ıslahtan evvel, ruh işini düzeltmek' olduğu vurgusu yapıyor.

Gazetenin bu sayısında birinci sayfada ve manşette yer alan 'Davamızın Akisleri' başlıklı haber içeriğinden Demokrat Partisi`nin Çorum il kongresine atıfla: 'Menderes, senin partin işte budur ve bu parti demokrat Parti değil, Topyekû n Türk milletidir' ifadesi kullanılmış olup gazetenin Demokrat Parti ve Menderes taraftarı olduğu görülmektedir.

Birinci sayfada Necip Fazıl Kısakürek 'Mukayese' başlıklı başyazıda dönemin gazetelerini baskı sayısı ve anlayış bakımından karşılaştırmaktadır. Bu yazıya göre Büyük Doğu`nun nefreti, muhabbeti, düşmanı, dostu, planı, usulü, ölçüsü ve siyasetiyle tam bir mefkû re gazetesi olduğu bu yönüyle on bin satılması halinde 40 bin kişi tarafından okunabileceği Yedi bin adet satan Vatan gazetesinin 7 bin köksüze istinat ettiği, 70 bin satan Hürriyet gazetesinin ise yedi kişiye dahi her hangi bir fikir aşılamayacağı, Ulus ve Dünya gazetelerinin kendilerini bizzat öldürdüğü, geride kalan bir-iki gazetenin de her devrin iğrençmeddahı, vicdan karalayıcısı olduğu için adını vermediği bir yazıdır Mukayese.

Gazetenin ikinci sayfasında İstanbul, Yurt ve polis-adliye haberleri bulunmaktadır. Eski Van Milletvekili İbrahim Arvas tarafından yazılan ve Tevfik İleri`ye ithaf edilen 'Dini Tedrisat Hakkında' başlıklı makale ile Necip Fazıl Kısakürek tarafından yazılan 'Allah`ın Sevgilisi' başlıklı yazı dizisinin 120. Kısmı da ikinci sayfada yer almıştır.

Ü çüncü sayfada manşette ' NATO Hür Dünyanın Kalesi' başlıklı haberde ABD Dış İşleri bakanlığının, Amerikan halkına hitaben hazırladığı bir raporda: 'Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatına üye 14 devletin hür dünyanın müdafaası yolunda bir kuvvet kalesi haline gelmekte olduğunun bildirildiği' haberi yer almaktadır. Bu haberin altında Kızıl Basında Endişe başlığı altında 'Komünist Saçmaları' haberi verilmiştir. Haberde NATO çalışmalarının harp hazırlığı olarak vasıflandırılmakta olduğuna vurgu yapılmıştır.

Sayfanın sol tarafında 'Sonu Gelmeyen Lanet' başlıklı sütunda dönemin diğer gazetelerinden Vatan karşıtı Eskişehir ve Tavşanlı`dan gönderilen iki mektup yayınlanmıştır. Vatan gazetesinin artık Antalya Elmalı`da da satılmadığı yazılmaktadır.

Ü çüncü sayfanın alt tarafında İbrahim Hakkı Konyalı tarafından yazılan 'Kızıl Sultan Dedikleri' başlıklı yazı dizisinin 120. Kısmı yayınlanmıştır.

Tarih-Kahramanlık-Büyük Adamlar başlıklı dördüncü sayfayı hazırlayan ve idare eden İ. Hakkı Konyalı`dır. Burada İbrahim Hakkı Konyalı imzası ile 'Nasrettin Hocanın Türbesi Akşehir`de Değil midir?', imzasız 'İğneli Fıçı' ve İ. H. Konyalı imzalı 'Topkapı Sarayında Kızlarağası ve Haremağaları' başlıklı inceleme ve araştırma yazıları yayınlanmıştır. Bu yazıların üçü de altıncı sayfada sonlanmıştır.

Yedinci sayfada birinci sayfada yer alan haberlerin devamı verilmiştir. Ankara haberleri ve son haberler de bu sayfadadır. Sayfada Danış Remzi Koruk imzalı 'Ortadoğu ve Yeni Amerikan Teklifi' başlıklı politik yazı ile Bussines Week adlı Amerikan dergisinde yayınlanan ve 'Türkler Dimdik Ayaktadır' sonucuna varılan inceleme de yayınlanmıştır.

Altıncı ve son sayfada Yurt Haberleri, Radyo programı, Bulmaca ve resmi ilanlar yer almaktadır. 37,5 cm eni olan sayfanın sağ kısmında bulunan 21 cm`lik bölümü resmi ilanlarla doldurulmuştur. Bu ilanlar Denizcilik Bankası Liman İşletmesi Müdürlüğü, Kasımpaşa Deniz Dikimevi Müdürlüğü, İETT şoför alımı, Levazım amirliğinden Amerikan stili barakaların yapım malzemesi temini, Gayrimenkul satışı, Eskişehir Belediyesi tarafında yaptırılacak 17 sokaktaki kaldırım işi, İstanbul Posta Telgraf Bölge Başmüdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Gümüşhane ve Maraş İli Daimi Komisyon Başkanlıklarına ait ilanlardır. Resmi ilanların gazeteye oranına ve gazetenin yayınlanma süresine bakılırsa günlük Büyük Doğu gazetesinin iyi ilan aldığını düşünmek mümkündür.