28 yıldır kuruculuğunu ve Başkanlığını yaptığım, Türk müziğine önemli hizmetler yapmış ve İstanbul Türk Müziği Festivali`ni kazandırmış olan 'İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi' (MÜ ZDAK/1993) tarafından Şubat 2021 içinde dört çalıştay düzenlemiştik. Geçen hafta 'YÖK`ün Yetki Devri Işığında Müzik Eğitimi ABD`ler' panelini yaptık.

11 Nisan 2021 Pazar günü, saat 13.00-17.00 arasında, çevrimiçi olarak, bu alanda çalışan akademisyenler ile görüş alışverişinde bulunmak için, yine ülke çapında yapılacak

'Müzik ve resim sanatının ışığında, güzel sanatlar liseleri' konulu paneli hazırladık.

Güzel Sanatlar Liseleri, zamanın Milli Eğitim Bakanı rahmetli Avni Akyol tarafından,16 Ekim 1989`de İstanbul`da açıldı. 2009`da, ismi MEB Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri olarak değiştirildi.

MEB, 03.10.2018`de aldığı bir karar ile 'Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne Bbğlı olan Güzel Sanatlar ve Spor Liselerini 'Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne devretti. Ve bu çatı altında Daire Başkanlığı uhdesinde devam ediyor.

Bununla ilgili bir yazı yazmış 'Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim e neden bağlandı?..' diye sormuş ve 'MEB Müzik, Güzel Sanatlar ve Spor Genel Müdürlüğü acilen kurulmalıdır' diye teklifte bulunmuştum, ama hala olmadı..

Liselerin kuruluş amacı Güzel Sanatlara meraklı öğrencilerin, güzel sanatlar alanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-öğretim görmelerini, özel yetenek gerektiren yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını, yabancı dil öğrenmelerini, alanlarında araştırmacılığa yönelmelerini, yetenekleri doğrultusunda yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı ve üretken kişiler olarak yetişmelerini, millî ve milletler arası sanat eserlerini tanımalarını ve yorumlamalarını sağlamak' olarak açıklanmıştı.

Demek ki, bu yıl 32 yıl olmuş ve bu arada sayısı 105 oldu. Sadece İstanbul`da 10 GSL var. Son değişiklikle Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü`ne bağlandı.

Bizler de bu geçen sürede neler oldu? diyerek, çalışmaları masaya yatıralım ve destek olmak için üzerimize görev edinelim dedik.

Daha önce kayıt olmayanların panelimize katılmak için 'Panele katılmak istiyorum' yazıp, [email protected] adresine e-posta gönderilmesi yeterli olacak, herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Katılımcılara sertifika verilecektir. Panelin hayırlı olmasını diliyor ve panel programını paylaşıyorum.

13.00 Açılış konuşmaları

Yönetenler/Moderatörler

  • Dr.Öğr.Ü yesi Göktan AY / İ.T.Ü . T.M.D. Konservatuarı
  • Prof.Dr. Mustafa Özcan / MEF Ü niversitesi Eğitim Fakültesi
  • 13.30 / Mehmet Salih Canbal / MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı
  • Volkan Koyuncu/ Müzik Öğrt. MEB Alan Koordinatörü
  • Yasemin Kozak / Görsel Sanatlar Öğrt. MEB Alan Koordinatörü

'MEB`in Güzel Sanatlar Liseleri`ne Bakışı ve Yeni Uygulamalar'

  • 14.00 / Haydar Kılıç/ Yalova GSL Müdürü ve Bilim ve Sanat Merkezleri Müzik Yetenek Alanı Bakanlık Koordinatörü

'Anadolu G.S.L.`nin Temel Problemleri ve Çözümleri İçin Yapılan Çalışmalar'

  • 14.30 / Prof. Dr. Sevgi Soylu Koyuncu / 19 Mayıs Ü niv. Eğitim Fakültesi G.S. E. Resim-İş ABD

'Değişen ve Dönüşen Sanat Eğitimi`nde Yaratıcılık Kavramı'

  • 15.00 / Doç. Dr. Volkan Gidiş / Medipol Ü niv. G. S. Fakültesi Müzik Bölümü

'Anadolu G.S.L. Türk ve Batı Müziği Dersleri Analiz Çalışması'

  • 15.30 / Doç. Dr. Ü mit Gezgin / Marmara Ü niv. Atatürk Eğitim Fak. GSE Bölümü Resim ABD

'Anadolu G.S.L. ile Yükseköğretim Kurumları Resim Eğitimi Programları`nın Uyuşumu'.

  • 16.00 / Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece / Bolu İzzet Baysal Ü niv., Eğitim Fakültesi GSE Bölümü, Müzik Eğitimi ABD

'Güzel Sanatlar Liseleri İçin 800. Bin Başarı Sıralaması Ve Sonuçları'

  • 16.30 / Öğr.Gör. Perçin Demirkol Yalçın / Dicle Ü niv., Devlet Konservatuvarı

'Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmenleri ve Müzik Teknolojileri'

17.15 / Kapanış