23 yaşındaki İtalyan hostes Ilaria De Rosa, uyuşturucu trafiğine karıştığı gerekçesiyle Suudi Arabistan'da ölüm cezasıyla karşı karşıya geldi. Peki Ilaria De Rosa’ya ne oldu?

Avrupalı bir havayolu firmasında hostes olarak çalışan Ilaria De Rosa'nın, uyuşturucu trafiğine karıştığı gerekçesiyle Suudi Arabistan'da ölüm cezasıyla karşı karşıya geldiği iddia edildi. Genç kadın, son olarak 6 Mayıs'ta kaldığı otelden 3 Suudi erkekle çıkarken görüntülendi.

Litvanyalı havayolu şirketi Avion Express'te çalışan 23 yaşındaki İtalyan hostes, Suudi Arabistan'da uyuşturucu kaçakçılığına karıştığı gerekçesiyle idam cezasıyla suçlanıyor.

DailyStar'da yer alan habere göre ailesi, ülkeye iniş yaptığı 6 Mayıs'tan İtalyan kadına ulaşamıyor. Ailesi, genç kadının telefonunun ulaşılamaz durumda olduğunu söyledi.

İTALYAN YETKİLİLER TEMASA GEÇTİ

Ailesinin çabaları sonucu İtalya Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlık tarafından Suudi Arabistan'la görüşmeler gerçekleştirilirken, Bakanlık kaynaklarından bir kişi, 'Suudi yöneticilerle temas halindeyiz. Durumu açıklığa kavuşturup en kısa sürede çözmeyi umuyoruz.' şeklinde konuştu.

İtalyan medyası, sicili temiz olan 23 yaşındaki kadının Suudi Arabistan tarafından uluslararası uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlandığını duyurdu. Yine İtalyan medyasının ulaştığı bilgilere göre De Rosa, son olarak kaldığı otelin önünde 3 Suudi'yle birlikte arabaya dönerken görüntülendi. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerin ardından De Rosa'ya bir daha ulaşılamadı.

SUUDİ ARABİSTAN’DA İDAM CEZASI VAR MI?

Suudi Arabistan, dünyada adli bedensel ceza uygulayan yaklaşık 30 ülkeden biridir. Bu, Suudi Arabistan'ın durumda hırsızlık için el ve ayakların ampütasyonu, 'cinsel sapkınlık' ve sarhoşluk gibi hafif suçlarda ise kırbaçlamayı içerir. Yasalarda açıkça belirtilmeyen kırbaç sayısı yargıçların takdirine göre değişir. Onlarca hatta yüzlerce olabilen kırbaçlama, genellikle haftalar veya aylar süren bir zaman içinde uygulanabilir. 2004'te, Birleşmiş Milletler'in İşkenceye Karşı Komitesi, Şeriat altında uygulanan ampütasyonlar ve kırbaçlamalardan ötürü Suudi Arabistan'ı eleştirmiştir. Suudi heyeti yanıtında, 1.400 yıl önce İslam'ın başlangıcından bu yana uygulanan 'yasal gelenekleri' savunmuş ve hukuk sistemine yönelik girişimleri reddetmiştir.

Suudi Arabistan'da ayrıca kamusal alanlarda kafa keserek infaz dâhil çeşitli yöntemlerle idam cezası uygulanmaktadır. Cinayet, tecavüz, silahlı soygun, tekrarlayan uyuşturucu kullanımı, irtidad, zina, cadılık ve büyücülük gibi suçlarda kılıç ile kafa kesme, recm, kurşuna dizme ve çarmıha germeyle ölüm cezası uygulanabilir. Suudi Hükûmeti tarafından finanse edilen Ulusal İnsan Hakları Derneği, artan infaz sayısının yükselen suç oranından kaynaklandığını, mahkûmlara insanca muamele edildiğini ve kafa kesmelerin suça karşı caydırıcılık yarattığını ileri sürmektedir.

İttifakgazetesi.com

Editör: Melek Aydın