MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Türk Mutfağı Haftası kapsamında “Somut Olmayan Kültürel Miras İstanbul’un Kadim Lezzetleri: Lokum” başlıklı program Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat ve Müze Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce düzenlenen programda, Osmanlı’dan günümüze dünya geneli ünlü şekerleme firması Hafız Mustafa 1864’ün Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar Türk Lokumu üzerine konuşma gerçekleştirdi.

Lokumun aslında Türk ürünü olduğunu fakat başka milletlerinde sahip çıktığına vurgu yapan Avni Ongurlar kendi markaları üzerinden verdiği örnekte lokumun kültürel miras olduğunu ve böylelikle Türkiye’nin tanıtımında önemli rol üstlendiğine dikkat çekti.

Firmasının tarihi geçmişini örnek vererek İstanbul’da ve diğer şehirlerdeki lokum kültürü ve kalitesini de anlatan Avni Ongurlar, 1864 yılında Sirkeci’de hizmete başlayan, poğaçanın yanı sıra ürettiği şekerleme ürünleriyle ve özellikle lokum çeşitleriyle bilinen, onlarca yıl ayakta duran Hafız Mustafa 1864’ü, 2007 yılında devralarak markayı dünya genelinde bilinir hale getirdi.

Programda yaptığı konuşmada ucuz malzemeden üretilen lokumların sağlıklı ve lezzetli olamayacağını ifade eden Avni Ongurlar firmalarında ürettikleri ürünlerin neden yüksek fiyatlı olduğunu da anlattı. Sağlıklı ve lezzetli lokumun temelinde kaliteli malzeme olduğunu birkaç kez tekrarlayan Ongurlar kendilerinin haberi dahi olmadan yurtdışında Hafız Mustafa isimli bir hikaye kitabının yazıldığını ve söz konusu kitapta Hafız Mustafa’nın dükkanında geçen olayların hikaye edildiğini de kaydetti.

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz