MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Cumhur İttifakı’ndan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı’ndan Kemal Kılıçdaroğlu ile Ata İttifakı’ndan Sinan Oğan’ın yarıştığı 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ile Milletvekilliği genel seçimlerinde Türkiye tercihini rekor katılımla yaptı.

Hemen hemen tüm anket ve araştırma sonuçları manipülasyona yönelik olurken Hakan Bayrakçı’nın 14 Mayıs seçim sonuçlarına dair tahminlerinin en doğru ve gerçekçi olması dikkat çekti. MHP oylarının azalmayacağına işaret eden Bayrakçı, DEVA ve Gelecek Partilerinin CHP’ye katkısı olmayacağını da vurgulamıştı.

İttifakgazetesi.com'da yer alan haberde tahminlerinde verdiği rakamlara kefil olduğunu da söyleyen Hakan Bayrakçı seçim sonrasında hesap vermeye hazır olduğunu da ifade etmişti.

Güncel verilere göre, 15.05.2023 tarih ve saat 11 itibariyle seçim sonuçlarına göre oyların dağılımı şöyle:

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.42, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.95 ve Sinan Oğan yüzde 5.20.

MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ SONUÇLARI

Cumhur İttifakı yüzde 49.39, Millet İttifakı 35.15 ve Ata İttifakı yüzde 2.45.

HAKAN BAYRAKÇI’NIN YAKLAŞIK TUTAN TAHMİNİ

3 Mayıs 2023 akşamı canlı yayında kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı Cumhurbaşkanı adaylarına yönelik kendi şirketinin yaptığı son anket sonuçlarını açıklarını açıklamıştı. Buna göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı yüzde 48,8 olurken Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 44,1 olarak tespit edilmişti. Son anda adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin oyu yüzde 3,6 olarak saptanmış, Sinan Oğan’ın oyu da 3,5 olarak belirtilmişti.

MHP’nin az oy almayacağını, DEVA ve Gelecek Partisi’nden gelen adayların katkısının olmadığını da tutturan Hakan Bayrakçı yaptığı anketin sonuçlarını yorumlamış şu ifadelere yer vermişti:

“2 partide biraz yoğunlaşma oldu. AK Parti ve CHP'ye bir yöneliş oldu. AK Parti 40'ın ya altı ya da üstü civarına geldi. CHP de 30'un biraz üstüne altına geldi. MHP dendiği kadar az oy almayacak. Yeniden Refah'ın da 2'ye kadar katkısı var. DSP'de bazıları çok eleştirdi ama 400-500 bine yakın oy ki bu da yüzde 1'e tekabül eder. Cumhur İttifakı ile ilgili barıştırdı diyebilirim.

CHP’DE OY ARTIŞI VAR

Millet İttifakı'nda durum CHP'de oy artışı var adayın Kılıçdaroğlu olmasından dolayı. DEVA'nın 1 puan, Gelecek'in daha az bir katkısı var Saadet ile birlikte 3 puan bir katkı oluyor. Ankara 1. bölgede adaylar nedeniyle sıkıntı çekecek ama Erzincan'da Sarıgül sebebiyle vekil çıkaracaklar. İYİ Parti iyi bir çıkıştaydı ve duraksamaya geçti. Kendi ölçülerinde gücünü koruyor.

BU RAKAMLARA KEFİLİM

SONAR'ın tespiti bu. Sinan Oğan yükseldi. Eğer seçmende 2'li polarizasyon olmasaydı Muharrem İnce 8-9'dan aşağı olmazdı. Bizim rakamlarımız 1, 1,5 olarak aşağı ve yukarı da oynayabilir. Ben bu rakamlara kefilim. Aksini söyleyen herkesle de hesaplaşmaya hazırım. İstatistikte bir kural vardır. Az rakamlar daha az, çok rakamlar daha çok çıkar. Dün bile anketi yapıldı bunun. 42 ilde yapıldı. Burada anketörümüzü anketi yaparken dinleyebiliyoruz. Hepsini canlı da dinledim.”

Hakan Bayrakçı Erdoğan'ın yüzde 48.8, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44.1 oranında oy alacağını tahmin etmişti. Buna göre yaklaşık ve en doğru tahminler genel anlamda Bayrakçı'ya ait.

İttifakgazetesi.com

İLGİLİ HABER:

Sonar Araştırma Şirketi son anket sonuçlarını açıkladı

Editör: Mehmet Poyraz