Freerun, son yıllarda dünya genelinde ilgi geçen bir spor dalının şov ritüelinin ismi. Menşei Fransa olarak gösterilen oyunun sporcuları düz bir parkurdan ziyade çatılarda, köprülerde, bacalarda, garajlarda sergiledikleri atletik ve çoğu zaman tehlikeli hareketlerle isimlerinden söz ettirme çabasında.

Böyle bir çabaya geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa`nın ilçelerinden Halfeti de sahne oldu. Freerun sporunun dünyadaki en iyi temsilcilerinden biri olarak gösterilen Red Bull sporcusu Alexander Titarenko Halfeti`de tabir caizse meydanı boş buldu!

Ukraynalı sporcu büyük bölümü sular altında kalan ve Türkiye`nin tarih cenneti olarak adlandırılan Halfeti`de evlerin çatılarından, binaların arasından atletik hareketlerle geçti, sular altındaki camiinin minaresine çıkarak buradan suya atladı. Konunun haber ve görüntüleri Halfeti`nin tanıtımına destek bağlamında medya mecralarında ve özellikle bölge medyasında geniş bir şekilde yer aldı.

Az önce, Titarenko meydanı boş buldu dedik. Kelimenin tam anlamıyla öyle oldu. Arapların, 'Vadi boş olduğunda tilki valiliğini ilan eder' şeklinde bir sözü var. Titarenko ve sponsor şirketi Halfeti`de dokunulmazlığını ilan etti. El ve ayakları camimize, minaremize, musallamıza, şerefemize kadar uzandı.

Şu cümleler, konuyla ilgili yüzlerce mecrada yer aldı: 'Ukraynalı sporcu Titarenko, Halfeti`nin su üstünde kalan kısmı kadar su altında kalan olağanüstü güzelliğini de performansına ekledi. Titarenko, adrenalin dolu atlayışları ve cesur geçişleriyle olağanüstü görüntüler oluşturan serisini Halfeti`nin simgesi olan minareden sulara atlayarak tamamladı.'

Ukraynalı sporcu şerefeyi tramplen olarak kullandı

Titarenko şovuna camiimizi pervasızca âlet etti. Şerefeyi tramplen olarak kullandı. İzleyicilerine ise alkış tutmak kaldı! Oysa cami ve şerefesi sular altında kalsa da hürmete lâyıktır.

Cami yine bizim camiimizdir;

Cami yine bizim camiimizdir; Bölge Vakıflar Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü yahut sorumlusu her kimse camimizin onurunu korumakla mükelleftir.

Halfeti Belediyesi sosyal medya hesaplarından meseleyi iki cümleyle duyurdu: 'Halfeti Belediyesi olarak çekimleri esnasında destek olduğumuz dünyaca ünlü Redbull sporcularından Alexander Titarenko, Halfeti de akrobasi şovu yaptı. Halfeti Belediyesi olarak Halfeti mizi dünyaya tanıtmak, güzelliklerini herkesin görmesini sağlamak için çalışmalarımız sürecek.'

Minareler akrobasi şovlarına âlet edilemez!

Camilerimizin minare ve şerefeleri mukaddesatımızın ve dahi i`lâ-yı kelimetullah`ın en önemli unsurlarından olup akrobasi şovlarına âlet edilemez!

Şerefeler ümmetin şerefidir!

Cami sular altında kalsa da, minaresinin büyük bölümü sulara gömülse de yerli yerinde durdukça yine camidir, minaredir, şerefedir ve dahi şerefeler ümmetin şerefidir.

Halfeti`deki görüntüleri izleyince çok üzüldüm. Sosyal medya hesaplarımdan teessürlerimi içeren paylaşımlarda bulundum. Maalesef bu konu pek gündeme gelmedi, yazarlarımız, çizerlerimiz alaka göstermedi. Son cümlenin istisnası, müştereken üyesi olduğumuz iletişim platformunda yaptığım paylaşımdan sonra tarihçi, yazar Mustafa Armağan`ın 'Bu ne şimdi? Bir de minareden burgulu atlama yarışması mi gelecek?
Cami su altında kalsa da Diyanetindir ve Diyanetin bu tür şaklabanlıklara müsaade etmemesi lazım.' cümleleri oldu.

Mezkû r paylaşımımda 'Bizim Diyanet de uyudu, gösteriye izin veren yetkililerimiz de:( ' ibaresine yer vermiştim.

Atı alan Ü sküdar`ı geçmiş!

Bugün Halfeti Müftülüğünü arayarak Müftü Bey`le görüştüm. Müftümüz de hadiseye yönelik vukû fiyetini medyadan kesbetmiş. Sonradan haberi olmuş. Halfeti Belediyesi müftülüğe danışmamış. Böylelikle atı alan Ü sküdar`ı geçmiş!

Halfeti Belediyesi, Halfeti Halk Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlı Urfa İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileriyle de görüşmeler yaptım. Hadisenin özü şu. Konuyu Halfeti Belediyesi takip etmiş. Altı ay önce dünyaca ünlü içecek firması Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü`nden Halfeti`de fotoğraf ve video çekimleri için izin talebinde bulunmuş. Gerekli yazışmaların akabinde şirket izin belgesini cebine koymuş. Aldıkları genel bir izin. Vakt-i merhû nu gelip de çekimler yapıldığında büyük bölümü sular altında kalan Halfeti`de evlerin damlarında, sokak aralarında ve dahi 1840 yılında kesme taştan ihlasla inşa edilmiş bulunan camide ve minarede çekimler yapılmış. Böylelikle Titarenko mukaddesatımızı ayaklar altına almış.

Hakk`ın hatırı âlidir.

Malum olduğu üzere 'El-Hakk`u yâ lû ve lâ yû lâ aleyhi/Hakkın hatırı yücedir ve hiçbir hatıra feda edilemez.'

Bize düşen uyarmak, hatırlatmak. Hakk`ın yüce olan hatırı gözetilmek şartıyla Halfeti`de pekâlâ usulünce tanıtım, pazarlama iletişimi çalışmaları yapılabilirdi. Ama olmadı. İbrahim Aleyhisselâm`ın memleketi Şanlıurfa`da âlî hukuk ayaklar altına alındı, mâşerî vicdan yaralandı. Halfeti`de Hakk`ın hatırı Titarenko`ya feda edildi!

`height=