Halk dilinde bunama yani Demans

Abone Ol

Çağın vebası: DemansBir hastalığının sonucudur. Yaşlılığın değil.&nbsp

Bunama ya da demans, günlük yaşamın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen ilerleyici, kronik bir beyin hastalığıdır. Alman doktor Alzheimer tarafından ilk kez bir kadın hastasında teşhis edilen bu hastalığın 1906 yılından beri bilinmesine rağmen hala çaresi bulunamadı.

Demansın en sık görülen&nbsp nedeni, tüm demans hastaların en an yarısının muzdarip&nbsp olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.&nbsp

Alzheimer hastalığının yanı sıra vasküler / kan dolaşımına&nbsp bağlı demans hastalığı sıklıkla görülürken örneğin Lewy body&nbsp demans hastalığı, Parkinson`a bağlı demans hastalığı ve frontotemporal demans hastalığı nadir görülür.

Demans bir hastalığının sonucudur... yaşlılığın değil. Demans riski yaşlılıkla birlikte artar ve bir hastalıktan kaynaklanmaktadır. Demansın yaşlılığın doğal bir sonucu olduğu&nbsp bir efsanedir. Demans hastalığı belirtileri olan hastalıklardan&nbsp sadece pek azı tedavi edilebilmektedir. Ancak hastalıklardan&nbsp bazıları önemli veya daha az derecede tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle, demansa hangi hastalığın yol açtığı ve tedavi&nbsp için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin tesbiti çok önemlidir.&nbsp

Demans hastalığının belirtileri arasında&nbsp insanların çoğu unutkanlık ve hafıza&nbsp sorunlarından muzdariptir ancak diğer zihinsel beceriler de&nbsp etkilenmektedir. Bunlara örnekler:

  • &bull Girişim ve eylem gücü
  • &bull Kelimeleri bulma ve cisimleri adlandırma kabiliyeti
  • &bull Yol bulma kabiliyeti (yön kestirme yeteneği)
  • &bull Hesap yapma kabiliyeti
  • &bull Kavrama ve sorun çözme
  • &bull Kişilerin adını hatırlama kabiliyeti

Demans hastalığında diğer insanlarla karşılıklı etkileşim de&nbsp değişebilir. Sosyal beceriler ve duygusal yaşam değişebilir ve&nbsp kişilik etkilenebilir.

Bu, demans hastası bir kişinin diğer insanlarla karşılıklı etkileşimi kavramada zorluk çekmesi ve başkalarıyla empati kurma yeteneğini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Çoğu kez durum bilinci de azalır. Tüm insanlar zaman&nbsp zaman hafızalarının çalışmaması veya bir olayı ilk bakışta&nbsp kavrayamama durumu ile karşı karşıya gelebilirler. Ancak&nbsp sorunlar, demans hastalığı şüphesi için neden ortaya çıkmadan, günlük yaşamı kendi kendine yürütebilmesi için gerekli&nbsp becerileri etkileyecektir.

Demans hastalıklarının çoğu&nbsp giderek artarlar ve tedavi edilemezler. Seyir süresi birkaçyıldan birkaçon yıla kadar değişebilir.

Demans hastalığı genellikle kalıtsal değildir. Alzheimer hastalığında hastalık vakalarının sadece % 2-3`ü kalıtsal iken diğer Alzheimer vakalarının nedeni daha çok belirsizdir.

Frontotemporal demans hastalığı, toplam demans hastalıklarının sadece % 5-10`unu teşkil eden ve nadir görülen bir grup&nbsp hastalığın müşterek adıdır. Frontotemporal demans hastalığının çoğu kalıtsaldır vakaların yaklaşık % 40`ı genetiktir.

Beyinde kan pıhtılaşmasına neden&nbsp olabilecek vasküler demans hastalığında tedavi, daha fazla&nbsp kan pıhtısının oluşmasının önlenmesine yöneliktir.

Demans hastalığı hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa, hasta ve yakınlarını gelecek için kararlar alma şartları o kadar&nbsp iyi olur. Örneğin başka bir eve taşınma gerekli olabilir veya vasiyetname yazma arzusu da oluşabilir.

Demans semptomlarına neden olan bazı hastalıklar tedavi&nbsp edilebilirler. Bu, örneğin metabolizma rahatsızlığı, depresyon, yan etkiler veya yanlış ilaçkullanımı vs. için geçerlidir. Bu&nbsp nedenle, semptonların nedenlerinin açıklığa kavuşturulması&nbsp her zaman önemlidir. Daha önce belirtildiği üzere Alzheimer&nbsp hastalığı tedavi edilemez, ancak semptomları azaltan tedavi&nbsp hastalığın daha erken safhasında devreye sokulmalıdır. Bu nedenle erken teşhis konulması da önemlidir.

Viagranın kaşifi Dr. İgnarro NO Kalp adlı Nobel ödüllü kitabında vitamin B12 ve folik asit eksikliğine değinmektedir. Folik asit eksikliği&nbsp homosistein denilen maddenin vücutta fazlalaşmasına yol açtığının tespit&nbsp edildiğini, bu maddenin fazlalaşmasının sinir hücrelerine zarar vererek demansa&nbsp (bunama) neden olduğunu iddia etmektedir...&nbsp

Kuzu ciğeri, en yüksek&nbsp B12 içeren gıdalar arasındadır. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12`nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir.

Folik asit 'foliage &ndash yeşillik' kelimesinden türemiştir. Bunun nedeni yeşil yapraklı sebzelerin folik asit yönünden zengin olmasıdır. Örneğin bir kap ıspanak 263 mcg (mikrogram) folik asit içerir. Lahana, şalgam veya marul günlük folik asit ihtiyacını karşılamanıza yeter. Bunun yanısıra Pancar ve turunçgillerde folik asit oranı çok yüksektir.