`height=

Kokusundan dolayı ilk etapta temkinle yaklaşırız hep sarımsağa. Ama her şeye rağmen birçok lezzet sırrında onun da rolü vardır ve asla sarımsaktan vazgeçemeyiz. Halk arasında tansiyona iyi geldiği bilinir ki doğrudur. Ama sarımsak aslında o kadar çok şeye iyi gelir ki, inanmak zordur. Ve son 20-30 yıldır sarımsak bütün dünyada sağlık sahasında araştırma yapanların gündeminde en önemli yere sahiptir.

Hazreti  dem Peygamberden beri bilinmektedir. Avrupa`da 19. Yüzyılın son çeyreğinden itibaren -1880`lerden sonra- sarımsak yiyenler küçük görüldü, kınandı, ayıplandı yiyenlere hoş gözle bakılmadı. Bu durum 2. Dünya savaşından sonra değişti. Tekrar sarımsağa ilgi arttı. Bugün bütün dünyada değeri gayet iyi bilinmekte ve sevilmektedir.

Nasıl sevilmesin? Bu güç, sarımsağın kendinden fışkıran hayat sayesinde oldu. İçinde, A, B, grubu B1, B2, C vitaminleri ile Alicine, kolin, çeşitli enzimler, nikotin asit, sülfürler, uçucu gazlar, iyod, selenyum vb. vardır.

Hastanelerde yatan kimi yanık hastalarında 'pyosıyanos' adlı mikrop üreyebilmektedir. Yaraya bulaşınca iyileşmeyi geciktiriyor ve yarayı berbat ediyor. Bu mikropla hiçbir antibiyotik baş edemiyor. Sadece sarımsak suyu ile öldürülebiliyor. Bu ilginçörnekten de sarımsağın gücü anlaşılabilir.

Allicine molekülü

Sarımsağın temel etkili maddesi allicine denen moleküldür. Amerikan Antimikrobiyal ve Kemoterapik Mikrobiyoloje Derneği`nde yapılan araştırmalar ortaya çıkarmıştır ki, allicine denen molekül enfeksiyonlara neden olan çok geniş bir yelpazedeki organizmalara karşı engelleyici ve öldürücü etki göstermektedir. Yine yapılan araştırmalarda allicine molekülünün kalp rahatsızlıklarına ve düzensizliklerine karşı koruyucu rol oynadığı görülmüştür. Allicine denen madde sarımsağın kendine has kokusunu oluşturan maddedir. Bu madde ayrıca sarımsağın yetişmesi sırasında bitkiyi mantar ve parazitlerden de korur.

Houston`daki Anderson Hastanesi`nde yapılan deneylerde farelere kolon kanserine neden olan potansiyel karsinojen madde verilmiştir. Sarımsakla terapi edilen farelerde tümör gelişimi %75 daha az olmuştur. Yine Penn State Ü niversitesi, Minnesota Ü niversitesi ve New York Ü niversitesi Tıp Merkezi`nce yapılan araştırmalarda sarımsağın mide ve deri tümörlerinde çok müspet etki gösterdiği bulunmuştur.

Netice olarak hayat ve gençlik kaynağı sarımsağın mümkün mertebe her yemekte kullanmaya çalışmalıyız. Hatta tatil günlerinde ve evden çıkmayacağınız zamanlar da çiğ olarak yemek gerekir. Bu mükemmel ilaçtan yeterince faydalanmak dileğiyle.

Dünyanın en kaliteli sarımsağı

`height=

Dünyanın en kaliteli sarımsağı Türkiye`de yetişmektedir. Kastamonu Taşköprü sarımsağı dünyaca ünlü olduğu gibi yine Türkiye`nin en kaliteli sarımsaklarından biri olan Manisa`nın Gördes ilçesinde Kobaltlar köyünde yetişmekte ve buradan ihraçedilmektedir.

Sarımsağın içinde 66 temel madde, element ve enzim vardır. Çiğ yendiği zaman ve pişmiş yendiği zaman ayrı ayrı sayısız faydaları vardır. Çok kuvvetli mikrop öldürücüdür.

Sarımsak nelere iyi geliyor

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor.

Kalp ve damar hastalıklarını önlüyor.

Çok iyi bir doğal antibiyotiktir.

Mikrop öldürücüdür.

Nezle ve bronşitte etkilidir.

Damar sertliğinde zararlı kolesterolü düşürüyor, faydalı kolesterolü yükseltiyor.

Hücrelerin tamirini kolaylaştırıyor.

Böbrek mesane taşını önlüyor.

Hazmı kolaylaştırıyor.

Kurşun zehirlenmelerine iyi geliyor.

Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk için idealdir.

Saçdökülmesini önler.

Yılan zehirlenmelerine iyi gelir.

Piknikte ve çadırda sarımsak bulundurulursa zararlı hayvanları ve haşaratı kaçırır.

Krampları önler.

Yüksek tansiyonda faydalıdır.

Gut, nefes darlığı, sivilce ve şeker hastalığına çeşitli yönlerden olumlu tesir eder.

Müzmin enfeksiyon hastaları (Örnek: Orta kulak iltihabı, göz iltihapları) düzenli sarımsak yediğinde çok fayda görür.

Vücudun gençve dinçkalmasını sağlar.

Sarımsaklı yemekler daha geçbozulur.

Sarımsak koruyucudur.