Her şey, bir projede birlikte çalıştığım, dostum Salih Turhan`ın, 'Müziğin İzinde, 4 Kardeş Şehir' projesi için Urfa`ya gidiyoruz demesi ile başladı. Söyleseydin bende katılırdım dedim. Hemen yerimi ayırtınca, ben de gitmişken değerlendireyim deyip, Harran Ü niversitesi Rektörü, İTÜ `den değerli hocam Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik`i aradım. Sağ olsun, iki dakika sonra özel kalemden Hatice Hanımı aradı konuyu, günü, nasıl geleceğimi vb. derken yarım saatte işi bitirdi. Konferans 22 Mart, saat 10.30`da gerçekleşti.

https://www.harran.edu.tr/sayfa.aspx?st=haber& sid=2972

Konferans ile ilgili bilgileri bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.

Şanlıurfa`ya 10 yıl önce bir sempozyum için gelmiş ve 3 gün kalmıştım. Tabii, değişim var, alanlar, meydanlar açılmış. Ancak, şehirde bir seçim havası yok. Araçlar, sürekli gezip gürültü kirliliği yapmıyor.

Harran Ü niversitesi`nin yer aldığı Şanlıurfa, günümüzden on bir bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Anadolu`nun en eski kentlerinden biridir. Arkeolojik kaynaklarda 'Bereketli Hilal' olarak adlandırılan bölge üzerinde yer alan Şanlıurfa, zengin Anadolu kültürü ile Mezopotamya kültürünün kesişme noktasında bulunduğundan engin bir kültür birikimine sahiptir.

Ü niversiteye adını veren tarihi Harran Kenti, Şanlıurfa`nın 44 km. güneydoğusunda yer alan, tarihte önemli olaylara sahne olmuş bir kent merkezidir. Bir dönem Emeviler`e başkentlik de yapan Harran`ın asıl önemi, İslamiyet öncesinden bu yana önemli bir bilim merkezi olmasından kaynaklanmaktadır. Döneminin üniversitesi sayılan Harran Okulu`nda astronomi, tıp, matematik felsefe ve din alanlarında önemli çalışmalar yapılmıştır. Harran, günümüzde de bir turizm beldesi olarak ilgi çekmeye devam etmektedir.

Harran Ü niversitesi 27.000 dönüm üzerine kurulmuş ve bugün 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 13 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 15 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile faaliyetlerini sürdürmekte. Osmanbey, Yenişehir ve Eyyübiye Kampüslerinde eğitim yapılıyor. Osmanbey kampüsünde ki göletler nefes aldırıyor ve yeni evlenen çiftlerin fotoğraf çektirme yâri olmuş.

Geriye dönersek Harran Ü niversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Akit TV de katıldığı bir programda, 'İslami olarak Cumhurbaşkanı na itaat etmek farzı ayn dır. Karşı gelmek de harpten kaçmak manasına gelir haramdır' ifadelerini kullanmış ve büyük tepki çekmişti; Özellikle, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, Twitter hesabından, 'Harran Ü niversitesi rektörünün Cumhurbaşkanımızla ilgili sözlerinin a. Cumhuriyetimizle b. İslam`la c. Cumhurbaşkanımızın siyasal anlayışıyla, Rektörlük makamında aranan akademik müktesebatla hiçbir ilgisi yoktur' paylaşımıyla tepki göstermiş, hakkında soruşturma açılmış ve istifa etmek zorunda kalmış, yerine vekaleten Prof. Dr. Recep Çiğdem atanmıştı. Ayrıca, Ramazan Taşaltın`ın üniversite içinde yaptığı uygulamalar, memurları sürekli değişik kampüslere sürmesi vb. sebepler, hala konuşuluyor/anlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın imzasıyla yayımlanan atama kararı ile Harran Ü niversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik atandı. Çelik, hocam İTÜ `de rektör yardımcısı idi, geldi ve hızla işe koyuldu. Sanata, kültüre de desteği artarak sürecektir.

Ü niversite kampüslerinin tahsis olmasını çözmek, kampüste erkek yurdu yapmak, memurlar arasında ki şikayetleri, yanlış atamaları düzeltmek, eğitim kadrosunu güçlendirmek, liyakata önem vermek, lojman sorununu çözmek, kampüsleri saat 17.00`de sönen değil, her saat yaşayan bir hale getirmek vb. için hızla işe koyulmuş.

mesajında 'Anadolu ile Mezopotamya kültürünün mecz olduğu, engin bir kültür birikimine sahip Şanlıurfa`mızda, kadim bir bilim merkezinden ismini alan Harran Ü niversitesi`nde akademik, idari personel ve öğrencilerimizin desteği ile Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde hedeflerimize ulaşacağımıza eminim. Harran Ü niversitemizin kentsel ve bölgesel anlamda sosyal ve kültürel değişimine öncülük etmek, kalkınmasını desteklemek, eğitim ve araştırmada öncü ve örnek bir eğitim kurumu noktasına getirmek için bugünden itibaren vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başlayacağımızın bilinmesini isterim. Millet, devlet, bayrak sevgisi ekseninde, Harran Ü niversitesi kurumu özelinde ve ilgili her platformda FETÖterör örgütü ile olan mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi ifade ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum' diyerek tavrını ortaya koydu.

İTÜ `den tanıdığım kadarıyla sakin, projeci, paylaşımcı, karşısındakine değer veren, sosyal bir kişi olan hocamız Şanlıurfa için bir şanstır.

İlk 100 günü tamamladığında, basın toplantısı ile 'Nasıl bir üniversite aldım, 100 günde neleri çözdüm, hangi projelere başladım vb.' kamuoyunun karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Rektörümüze, sağlıklı ve başarılı bir dönem diliyoruz;