MAHMUT YÜKSEL

Küçük yaşta tabla (tezgah) başında başlayan Hasan Oral 1986 yılında başlayan lezzet yolculuğu, bugün Türkiye’de 3 şubesi ve 350 kişilik ekibi ile hizmet veriyor. 1986’dan bu yana sevilen Adana Kebap lezzetini müşterileriyle buluşturan Hasan Usta Kebap, 2003 yılında Adana’da 2’nci şubesini ve 2014’te İstanbul Koşuyolu’ndaki 3’üncü şubesini açarak, İstanbullulara gerçek adana kebap lezzeti tatma imkânı sundu.

Hasan Usta metrelik kebap yapmada dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

Hasan Usta Kebap'tan israfı önlemek gibi güzel projeleri var. Ayrıca restaurantta aracınızdan inmeden servis alabiliyorsunuz.

Hasan Usta’nın kardeşi ve İstanbul’daki şubenin işletmecisi İzzettin Oral ile Koşuyolu’da bulunan şubesinde, Hasan Usta’nın hikâyesinden, koronavirüs günlerinde müşteriye nasıl güven verebildiklerinden ve sadece kuzu eti ile pilavsız kebabı İstanbullular nasıl karşıladıkları konularında sohbet ettik.

Hasan Usta'nın hikayesi ile başlayalım. Kardeşi ve ortağı olarak, Hasan Usta'nın hikayesini bir de sizden dinleyelim.

Ağabeyim Hasan Usta bu mesleğin aşığı, bizim oranın tabiri ile kebapçılığa çekirdekten başladı. Biz 10 kardeşiz, Hasan Ağabeyim 4 numara ben ise 7 numarayım. Biz Adana’da yetiştik. Hasan Usta tam bir başarı hikayesidir. 9 yaşında tabla (tezgah) başında başladı, 11 yaşında usta oldu ve bütün Adana onu konuşuyordu. 15 yaşında da patron oldu kendi tezgahını açtı. Ben onun ilk çırayım.

O halde İzzet Bey, Hasan Usta’nın ilk çırağı olarak sana Hasan Kebabın lezzet sırrını bize açıklayabilir misin?

Tabii ki, her işte olduğu gibi bu işi severek tutkuyla yapmak çok önemli, sohbetimizin başında da belirttiğim gibi Hasan Usta bu mesleğin aşığı birisidir.

Sevgi ve tutkumuzla beraber, 'kebabımınız bu kadar lezzetli' sorusunun cevabı, etin kullanım şeklinde saklı olduğunu söyleyebilirim.

Bu lezzet, bütün bir kuzunun tamamının sinirleri alındıktan sonra elde edilen etin harmanlanması ile bu lezzet ortaya çıkıyor.

Ve biz Hasan Usta olarak kullandığımız her malzeme gibi başta ‘et’ seçiminde seçiciyiz. Şu an 150 köy ailesi ile çalışıyor ve etlerimizi yetiştirdikleri hayvanlardan tedarik ediyoruz. Bir yaşında erkek koyun eti kullanıyor. Kebabımızı koyunun butu, bel filotasından, küşlemesinden, kaburgasından, pirzolasından ve et evinden kısacası koyunun her yerinden, ‘ette sinir, sinirde et’ kalmayacak sloganıyla yapıyoruz. Ayrıca kebabımızın içerisine et dışında bir tek tuz kullanıyoruz. Özellikle personel yetiştirmeye ve usta-çırak ilişkisine önem veren Hasan Usta Kebap, lezzetin yanı sıra lezzetin ekosistemine sağladığı katma değeri de çok önem verdiğimizi belirteyim.

Kuzular ise Siirt ve Batman yöresinde yetiştirilip Adana'ya getiriliyor ve Adana'da günlük olarak kesilip harmanlanıp zırh ile çekildikten sonra o muhteşem kebapların ortaya çıkması sağlanıyor. Tabii ki kebabın yanında servis ettiğimiz salatalara kebap kadar önemli bizim için. Salatalar, sipariş verildiği andan itibaren hazırlamaya başlıyoruz ve müşterilerimize kebabın yanında taze taze servis ediyoruz.

Benim de çok takdir ettiğim bir yönünüz var, yiyecek israfını önleme projesi. Bu projenizden bize bahseder misiniz?

Dünyada bu kadar açlığın olduğu yerde yiyecek israfına çok üzülüyorum. Bu konuda farkındalık olsun diye 'Lezzet üretmek yetmez, israfı da önlemek gerek' soluğanıyla 'Gurme paket' projesi başlattık.

Hasan Usta Kebap 'gurme paket' adı verdiği israfı önleme projesinde öncü olarak, gurme paketi şöyle tanımlıyor: 'Gurme paketin geleceğimiz için gıda kayıp ve önleme sloganıyla yola çıkmış yiyemediğiniz artan yemeklerinizi paketleyip sizlere tekrar iade etmektedir. Özellikle kahvaltıda tüm artanları gurme paket ile alan müşterilerimize indirim uygulanmaktadır'

Hasan Usta Kebap'ta serpme kahvaltı siparişi veren ve hepsini bitiren müşterilere yüzde 10'luk bir indirim uygulanıyor.

Koronavirüs günlerinden sonra insanlar dışarda yemeye, içmeye çekiniyorlar. Bu zorluğun üstesinden nasıl geldiniz?

Bilindiği üzere sosyal mesafe kuralı 2 metre iken, biz 3 metre kuralı koyduk ve buna uyduk. Hijyen ve kontrol için ultraviyole ışınlarını kullandık. Türkiye’nin ilk niteliğindeki dezenfektan noktalarını Adana ve İstanbul’daki şubelerimize yerleştirdik.

Mutfaktaki şefimizden, siparişi ulaştıran ekibe kadar tüm personelimiz hijyen konusunda gerekli eğitimleri tamamladı. Hepsi eldiven ve maske konusunda gerekli kurallar konusunda çok titiz davranır. Online ödeme yapan kişilerin paketleri kapılarına asılır. Ancak bence, yeni normal düzende, bunlar zaten her firmanın ve kişinin alması gereken tedbirler..

Gıdanın kendi hijyenini de çok önemsiyoruz tabii ki…

Bu aldığımız tedbirler yanında arabaya paket servis vermemiz koronavirüs döneminde müşteriler tarafından çok takdir ediliyor. 'Araca Servis' hizmetiyle kebap satışlarının 2 kart arttı.

Son olarak Hasan Usta Kebap olarak hedeflerinizden bahseder misiniz?

Hasan Usta Kebap’ın temel hedefleri arasında Adana Kebabı’nı tüm dünyaya tanıtmak, etin lezzetini koruyabilmek için üreticileri desteklemek ve Adana Kebabı’nın dünyada ve Türkiye’de gelecekteki konumunu güçlendirmek var.