AYŞE RANA İNCECİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı yapılan 31 Mayıs 2020 tarihinde açılan Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, tüm imkanlarıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede ediyor.  Kısa süre önce hizmete girmesine karşın koronavirüs hastalarına verdiği sağlık hizmetiyle vatandaşlardan tam not olan hastanenin başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, koronavirüs sürecinde yapacakları çalışmalar ve hastanenin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş

Yoğun bakımlar en zor şartlara dayanıklı olacak şekilde planlanmış

Hastanenin 1008 yatak kapasitesi bulunduğunu ve 16 ameliyathanesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adaş, '1008 yatağın 432’si yoğun bakım yatağı. Bu yoğun bakımlar en zor şartlara dayanıklı olacak şekilde, en kötü hastaları kabullenecek şekilde planlanmış. Hem negatif basınçlı odalara sahip hem de her türlü alt ve üst yapıya sahip' dedi. Adaş, hastanenin ana kalbi olarak nitelendirilen ameliyathanelerin, laboratuvarların, mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji, radyoloji merkezlerinin de yoğun bakımlardaki kaliteyi desteklediğini belirtti.

Her ayrıntı düşünülmüş

Hastanenin yapımında her ayrıntının düşünüldüğünü belirten Prof. Dr. Adaş, 'Birbirlerine paralel seyreden tek katlı çelik konstrüksiyon yapılar mevcut. Bu yapılarla ana çekirdek dediğimiz merkezi yapı birbirine bağlantılı. Bunun sebebi standartları, şu an dünyadaki standartlara uygun olarak yapılmış. Sebebi, en kısa zamanda hastayı en hayati yerlerde hemen işlemini yapıp yoğun bakım, gerekirse servise almak şeklinde planlanmış. Ayrıca 340 yataklı gelen hasta yakınları ve bazen sağlıkçılar için bir misafirhane mevcut' diye konuştu.

Görevimiz sağlık çalışanını, hastayı ve ailesini korumak

Hastanede, hastaları kapasiteye göre aldıktan sonra diğer hastanelerden de hastaları kabul etmeye başlayacakları ifade eden Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, 'Pandemi nedeniyle evlerinde kalıp hastaneye gitmeyen, ameliyat bekleyen, kronik hastalığı olup tedavi bekleyen birçok hastamız var. Bunlar yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Bizim buradaki vazifemiz enfeksiyonu olmayan hasta ile enfeksiyonu olan hastayı birbirinden ayırmak. Çünkü birbirine bulaşmasını önlemek. İkincisi de hasta yakınlarını birbirinden ayırmak. Üçüncüsü bu hastaları belli merkeze toplayarak sağlık çalışanlarını da korumak' ifadelerini kullandı.

Uluslararası hasta trasportuna yönelik planlama yapılmalı

Pandemi sonrasında hastanenin her hastaya hizmet verecek şekilde kullanılması gerektiğini belirten Adaş, 'Burası Yeşilköy Havaalanı bölgesi. Uçak pisti var. Helikopter pisti var. Demek ki bunu ulusal ve uluslararası hasta trasportuna yönelik şekilde planlamamız lazım' dedi. Adaş, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çalışmalarının da olduğunu bildirdi.

Hastanede 16 ameliyathane bulunuyor

Toplam 125 bin metrekare alana 75 bin metrekare ise kapalı alana sahip olan hastanede, 432'si yoğun bakım olmak üzere 1008 yatak bulunuyor. 16 ameliyathanenin yer aldığı hastanede, 36 acil müşahade yatağı yer alıyor. Hastanede bunun yanı sıra 8 triaj, 2 CRP, 4 tomografi, 4 MR ve 2-ray odası bulunuyor.

Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, 9. Dünya Basın Mensupları Derneği Ödül Töreni'nde ödül almıştı.
Adaş’ın ödülünü Dernek Başkanı Muzaffer Tunç vermişti.

Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş kimdir?

Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, 1963 yılında Balıkesir’de dünyaya geldi. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Adaş, 1987 yılında İstanbul Bayrampaşa Cezaevin’de Pratisyen Hekim olarak meslek hayatına başladı. SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5. Cerrahi Kliniğinde 1989-1994 yıllarında Genel Cerrahi İhtisasını yapan Adaş, 1993–1994 Ekim ve Mayıs ayları arası Francis King School of English – London Yabancı dil eğitimi aldı.

Birçok alanda eğitimler aldı

1994 Ocak-Şubat tarihleri arası ise Charing Cross Hospital-London Ortapedi Rotasyonu, Mart-Nisan tarihleri arası Chelsea Westminister Hospital-London Kadın Doğum Rotasyonu ve Nisan-Mayıs aylarında Chelsea Westminister Hospital-London Gastroenteroloji Kliniğinde ERCP Eğitimi aldı. 1994 Kasım ayında TPN ve TPN esnasında eser elementlerden bakır ve çinko ölçümleri adlı uzmanlık tezini vererek Genel Cerrahi Uzmanı olarak meslek hayatına başladı.

Hastane İşletmeciliği Bölümünde yüksek lisans yaptı

1989-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Hastane İşletmeciliği Bölümünde yüksek lisans yaptı. Acil servislerin planlanması, dizaynı ve organizasyonu tezini vererek mezun oldu. 1995-2003 tarihleri arası Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniğinde Genel Cerrahi Uzmanı, aynı zaman da 2000-2003 yılları arası aynı hastanede Başhekim Yardımcısı olarak görev yaptı. 2000 yılı Ağustos-Eylül The Hampstead School of English London ve University of Dundee/İngiltere Koledok taşlarına laparoskopik yaklaşım kursunu tamamladı.

2003-2012 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniğinde uzman hekim olarak görev yaptı. 2004 yılı Mart ayında advanced Course in Laparoscopic Digestive Surgery-Strasbourg/Fransa, 2005 Haziran ayında Babyscope+Advanced ERCP Course- Wupperthal-Hospital/Almanya, 2007 Nisan ayında Laparoscopic and Endoscopic Postgaduate Courses-Lasvegas/USA çeşitli eğitimlerde bulundu. 2007-2008 (Ağustos-Mart) İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hepatopankreatiko Bilier ve Karaciğer Transplantasyonu Bölümünde geçici görev ile çalıştı. 2009 Mart Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkolojik Cerrahi Bölümünde Endoskopik Ultrasonografi kursu, 2010 yılında Mayo Kliniği-Minesota/USA ileri endoskopik ultrasonografi kursu aldı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde ders vermektedir

2010 yılında Genel Cerrahi Doçentlik sınavını vererek meslek hayatında ilerlemeyi sürdürdü. 2012 yılında ülkemizde Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği kurucu üyeliği yaparak derneğin kurulmasına katkıda bulundu. 2012 – 2014 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak görevlendirildi. 2014 yılından itibaren Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde ders vermekte ve öğretim üyeliğini sürdürmektedir. 31/12/2014 tarihinde görevinden ayrılarak 2015-2017 yılları arasında İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi – Başhekim olarak görev yaptı. 2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Profesör olarak atandı. 2017-2019 yılları arasında SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim olarak görev yaptı. Adaş, şu an Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde başhekimlik görevini yürütüyor. İngilizce bilen Adaş, evli ve 2 çocuk babasıdır.

A’dan Z’ye Ameliyathane

Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga’nın editörlüğünü yaptığı 'A’dan Z’ye Ameliyathane' kitabı ülkemiz sağlık literatüründe izlenen kaynak eksikliğine önemlide katkıda bulunuyor. Alanında deneyimli olan kişiler tarafından hazırlanan kitap, sağlık çalışanlarına rehber oluyor. Kitap, sağlık alanında okuyan ve mezun olan bireylerin yanı sıra; mühendislik, mimarlık ve mekanik alanlarda yöneticilik yapanların da yararlanabileceğini bir kaynak niteliğinde. Kitapta, ameliyatla ilgili her ayrıntı bilim ışığında anlatılıyor. 2018 yılında basılan kitap 518 sayfa.