Asbest, inşaat sektöründe ısı yalıtımı sağlamak için sıkça kullanılan ancak kansere ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olan bir madde.

Uzmanlara göre, asbest liflerinin solunması akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri ve asbestosis gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Hatay'da asbest bulaşması

Hatay’da depremden en çok zarar gören illerden biri olan Hatay’da, alınan 45 numunenin 16’sında asbest tespit edildiği ortaya çıktı.

DW Türkçe’nin DW Çevre Departmanı ile birlikte yaptığı araştırma, ilk defa, yıkım atıklarından çıkan asbestin yayılma durumunu ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, Hatay’da asbest toprağa, bitkilere ve yaşam alanlarına bulaştı. Ayrıca rüzgar ve araçlarla Gaziantep çarşısına kadar ulaştığı görüldü.

Yeni bir felaketin eşiğinde

Araştırma, depremin ardından yeni bir felaketin eşiğinde olan Hatay’da ciddi bir halk sağlığı krizinin varlığını gösteriyor. Bölgede yaşayan veya bölgeyle temas halinde olan yüz binlerce insan asbest tehlikesi altında.

Hatay Valiliği ise 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada, kentteki asbest seviyesinin mevzuat standartlarının altında olduğunu duyurmuştu.

asbest_388

Asbest nedir?

Asbest, doğada bulunan ve lifli yapıya sahip bir mineral grubudur. Bu liflerin dayanıklılığı ve ısıya karşı direnci, asbestin endüstriyel kullanımını popüler hale getirmiştir. Asbestin altı farklı türü vardır; bunlar serpantin ve amfibol olmak üzere iki ana grupta toplanır. Beyaz asbest (krisotil), en yaygın olarak kullanılan türdür.

Asbest, özellikle inşaat, gemi yapımı, otomotiv endüstrisi gibi sektörlerde yalıtım malzemesi olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, asbestin sağlık riskleri sonradan fark edilmiştir.

Nasıl Bulaşır?

Asbest, genellikle lif halinde olduğunda tehlikeli olur. Lifler havaya karıştığında solunum yoluyla vücuda alınabilir. Bu genellikle asbestle çalışma ortamlarında, yani asbestle uğraşan endüstrilerde veya eski binaların yıkılması sırasında gerçekleşir.

Asbest liflerinin solunması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer kanseri ve mezotelyoma gibi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, asbestin cilt teması veya yutulması da belli başlı sağlık riskleri taşıyabilir.

Cansu Tosun, yasak aşk skandalının ardından sessizliğini bozdu! Cansu Tosun, yasak aşk skandalının ardından sessizliğini bozdu!

Sonuç olarak, asbest, endüstriyel sektörlerde ve eski yapılarda dikkat edilmesi gereken bir potansiyel sağlık tehlikesidir. Asbest içeren malzemelerin uygun şekilde yönetilmesi ve tehlikelerinin bilinmesi önemlidir.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)