Herkese yeniden merhaba. Geçen yazımda sorularınızı cevaplayacağımı söylemiştim.  Hazırsanız Başlayalım!

Neden 'robotik' hızlı okuma? Robotik ile hızlı okuma arasında nasıl bi bağ kurdunuz?

Robotla insanı anlatmak, yani anlatımda metafor kullandım. Bir robotun beynini kodlayabildiğimiz gibi insan beyninin de kodlanabileceğini vurguladım. Ayrıca kitabın ve kitapla birlikte verilen ücretsiz web programının tüm tasarım temasını robotik simgelerden oluşturdum. Bu da günümüz yeni nesil çocukların ilgisini çekiyor. Eğlenceli bir şekilde hızlı okuma çocukların zihnine kodlanıyor.

Hızlı okumayı ne zaman ve nasıl öğrendiniz?

Aslında tamamen bir tesadüf eseri oldu diyebilirim. 2003 senesinde internetten kitap siparişi verirken dikkatimi bir hızlı okuma kitabı çekti. Siparişlerimin arasına ekledim ve geldiğinde ilk onu okudum. Evet, kitapta hızlı okumanın tüm mantığı anlatılmış fakat yeterli antrenman bulundurmuyordu. Kitabın kursu sadece İstanbul&rsquo daydı ve ben Manisa&rsquo da görev yapıyordum. Bilişim Teknolojileri öğretmeni olduğum için kitapta anlatılanları bilgisayarda antrenmanlara dönüştürdüm. Elime geçen bir romanı da yine kitapta anlatılanlara göre hızlı okuma çalışma sayfalarına dönüştürdüm. Kendi yaptığım program ve çalışma sayfalarıyla kendi kendime öğrendim.

Hızlı okumayı öğrenmeden öncesi ve sonrası arasında fark ne oldu?

Neticede çalışıyorum. Akşamdan sonra kitap okuyorum. 400 sayfalık bir romanı 4 akşamda bitirebiliyorken şimdi aynı akşam bitirebiliyorum. Bu film izlemek gibi. Harika değil mi? Ve herkes gibi mesleğinle ilgili araştırma yapmak, okumak zorundasın. 4 kat daha hızlı okumanın inanılmaz zaman tasarrufunu yaşıyorsun. Görme alanının genişlemesi ve dikkatin güçlenmesi sadece okurken değil, trafikte araba kullanırken veya tenis oynarken de kolaylıklar sağlıyor.

Hızlı okumanın geçmişi 1950&rsquo lere ve Türkiye&rsquo ye gelmesi 1980 civarlarında olmasına rağmen siz 2020&rsquo de hızlı okuma kitabı çıkarıyorsunuz, geçkalmadınız mı?

Hep yakınlarıma ve öğrencilerime faydasını çok gördüğüm için hızlı okuma tekniğini öğrenmesini tavsiye ettim. Ama benim geçmişte yaşadığımı onlar da yaşadı. Ve bana 'Evet, olayı anladık ama yeterli antrenman yok' diyerek sitemlerini belirttiler. Aklımda bu kitabı hazırlamak yoktu. Ben de dayanamayıp bu kitap ve kitabın web programı için 20 ay uğraştım. Öğrencilerin bilimsel gelişimine katkı sağlayacağına inanarak çalışmamı bitirdim.

Hızlı okumanın mantığını bize açıklar mısınız?

Kelimeleri bloklar halinde okuma, göz kaslarını geliştirme ve dikkati güçlendirme üzerine kuruludur. İlköğretim çağındaki öğrenciler ortalama 120 kelimeyle okuyorlar. Bu da saniyede 2 kelime okuyor demektir. Blok okuma sayesinde 2 kelimeyi aynı anda okuduğunuzda otomatik olarak okuma hızınızı iki katına çıkarırsınız. 240 kelime oldu mu? Göz kaslarını güçlendirerek kelimeler arasındaki sıçrama hızınızı yarı yarıya düşürür iki kat daha hızlanırsınız, etti 480 değil mi? Basit matematik. Fakat bir zorluk var. O da okuma alışkanlığının değişmesi. Bu yeni alışkanlık için göz ve beynin yeniden kodlanması gerekiyor. Bunu da kitap ve web deki çalışmalar başarıyla yapıyor.  Tabi bu konuştuklarım ilköğretimler için geçerlidir. Lise ve yetişkin eğitiminde  hedefimiz 720 kelimedir.

Kitabı alanlar, web antrenmanlarına nasıl ulaşabilirler?

Kitabın çalışma sayfalarının köşesinde karekodlar var. Kullandığı tablet veya telefonun özelliğine göre, herhangi bir karekod okuyucu uygulamasını indirip taratıp ulaşabiliyorlar. Teknolojik bir kitaptır. Kitap ve web antrenmanları birbirini tamamlayan iki ayrı çalışmadan oluşuyor. Sadece birini yapıp bırakmak çalışmanın tamamlanmadığı anlamına gelir.

İlköğretim kaçıncı sınıftan itibaren bu kitaptan faydalanabilirler?

6. - 7. ve 8. sınıf ilköğretim öğrencileri içindir. Çünkü, 6. sınıfa kadar gözün fonksiyonel gelişimini tamamlaması beklenmelidir. Ve hızlı okumayı öğrenme zihinsel sözlükle (kelime dağarcığı) doğrudan ilişkilidir. Bu süreye kadar kitap okuyarak yeni yeni kelimeler öğrenmeliler.  

1. - 2. - 3. - 4. ve  5.sınıf öğrencilerine ne tavsiye edersiniz?

Bol bol kitap okuyup zihinsel sözlüğünü geliştirmesini ve dikkati güçlendiren bulmacalar çözmesini tavsiye diyorum.

Kitabınızı alan bir öğrenci kendi başına hızlı okumayı öğrenebilir mi?

Ben de geçmişte kendi başıma öğrendim.  Tamamen bunu düşünerek tasarladım. Öz disiplini olan bir öğrenci kitapta verilen akış şemalarına göre kendi kendine çalışıp öğrenebilir. Gönül rahatlığıyla söylüyorum bunu. Kitaba 10 gününüzü verin, size hızlı okumayı öğretsin.

Anne- baba olarak onlar bu konuda ne yapabilirler?

11-13 yaş grubunda, tek başına çalışmalarda öz disiplini yoksa devam problemi başlıyor. Kitabı alıyor fakat birkaçantrenman sonra yaparım diyerek bırakıyor. Anne-baba çalışmanın içinde olursa hem birlikte vakit geçirmiş olurlar hem de çalışmanın devamlılığı sağlarlar. Ayrıca hızlı okuma ebeveynlerin de ihtiyacıdır. Çok faydasını göreceklerdir. Bir taşla iki kuş vurmuş olurlar. En etkili sonuçlar ebeveyn, öğretmen veya arkadaşla birlikte yapılan çalışmalarda alınmıştır.

Öğretmenim, ders veya kurs materyali olarak kullanabilir miyim?
Kitabın sistemi (beyin temelli) öğrenmeyi öğrenme mantığıyla tasarlandı. Özel veya kurs derslerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

8. Sınıf öğrencileri LGS sınavına giriyorlar. Hızlı okuma sınavda ne kazandırır?

Lgs&rsquo de artık yeni nesil sorular soruluyor. Sorulardaki kelime sayısı fazlalaştı. Anlama ve yorumlama yeteneğinin gelişmiş olması önceliklidir. Bu da ancak çok kitap okuma, hızlı okuma ve zihinsel sözlüğün gelişmesiyle olur. Gelin bunu matematiksel olarak hesaplayalım.

2020 Lgs Sözel Bölüm

Soru Sayısı : 50 - Süresi :75 Dakika

Sınav Kitapçığındaki Kelime Sayısı: 6154

Ön Ve Arka Kapak Sayfalar Hariç: 5653

Dakikada 120 Kelime Okuyan Öğrencinin

Kitapçıktaki Soruları Okuma Süresi

5653 / 120 = 47 Dakika

Geri Dönüşler, Soruyu Tekrar Okuma,

Anlama Ve Yorumlama

  47 * 1,25 = 58,75 Dakika

Öğrencinin Soruları Çözmeye Kalan Süresi

75 - 58,75 = 16,25 Dakika

Sizce bu süre yeterli midir? 'Soruları yetiştiremedim' diyen öğrenci sayısına bakacak olursak yeterli görünmüyor. Daha iyi bir liseyi kazanmak için hızlı okumayı öğrenmek artık bir gerekliliktir.

Hızlı okumak rekabette avantaj sağlar mı?

Şoförseniz ileri sürüş tekniklerini, öğrenciyseniz hızlı okuma tekniklerini öğrenin diyorum. Çünkü bu strateji size avantaj sağlar. Hangi liseye veye üniversiteye gideceğinize ya rakipleriniz karar verir ya da siz? Seçim sizin.

Kitabı nereden temin edebiliriz?

Buraya tıklayarak temin edebilirsiniz.

Görüşmek üzere, iyi ki varsınız.