Resû lullahın 'sallallahü aleyhi ve sellem' zevce-i mutahherası ve Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddî k`ın kızıdır. Annesi, Ü mm-i Rû man`dır. Hicretten önce Mekke`de doğup, hicrî 57 (miladi 13 Temmuz 676)`de 65 yaşında Medine`de vefat etti. Baki Kabristanı`ndadır.

Hatice-i Kübra`nın vefatından 1 yıl sonra, Allahü teâlânın emri ile, hicretten 1 yıl önce nikâh edildi. 3 sene sonra, Medine`de Hücre-i Seâdete getirilmekle şereflendi. O zaman Peygamber efendimiz 55 yaşında idi. Resû lullah tarafından çok sevilir ve çok övülürdü. Nikâhı, Allahü teâlânın emri ile yapıldı. Ayet-i kerime ile methedilmiştir. O, müminler olarak hepimizin annesidir. Evlâdı olmadı. Resû lullahın vefatında 18 yaşında idi. Eşine ender rastlanacak bir takvaya sahipti. Dünyaya kıymet vermezdi. Çok akıllı, zeki, âlime, edibe ve afife ve saliha idi. Hafızası pek kuvvetli olduğu için, Eshâb-ı kiram, birçok şeyleri ondan sorup öğrenirdi. Pek çok hadis-i şerif haber verdi. 

Hazret-i Ali şehit edilince pek üzüldü. Bazıları kendisine çok iftira ediyor. Hazret-i Aliyi sevmezdi diyorlar. Hâlbuki (Aliyi sevmek imandandır.) hadis-i şerifini, Hazret-i Aişe haber verdi. Böylece, onu sevdiğini ve herkesin de sevmesi lâzım geldiğini bildirdi.